Home BİLİYOR MUSUN? 2020’NİN 7 HEYECAN VERİCİ UZAY GÖREVİ
BİLİYOR MUSUN? - 2 Ocak 2020

2020’NİN 7 HEYECAN VERİCİ UZAY GÖREVİ

Bu yıl 4 ülke Mars'a robot gönderecek, özel şirketler yörüngeye insan taşıyacak, Ay'a insan göndermek için çalışmalar hızlanacak.

Bu yıl uzay çok kalabalık olacak. Technology Review dergisi, heyecan verici 7 uzay görevini sıraladı: Geçen yıl, 2019’da uzay çalışmaları arttı. Ancak bu yıl, 2020’de uzay işleri daha da artacak. Mars’a gönderilecek robotlar, yörüngeye insan taşıyacak özel şirketler, Ay’a insan göndermek için çalışmalarını artıracak olan uzay ajansları… İşte 2020’nin 7 heyecan verici uzay görevi:

1.Temmuz 2020’de 4 Mars görevi:

Mars 2020 aracı…

4 ülke, Mars’a robot gönderecek ve hepsi aynı ay içinde bunu yapacak! En büyük uzay görevi, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Araştırmaları Merkezi NASA’nın Mars 2020 gezgin robotu… Fırlatılma tarihi 17 Temmuz 2020 ve inişi Jezero kraterine 18 Mart 2021’de olacak şekilde planlandı. Çin de Huoxing-1 (Mars Küresel Uzaktan Algılama Orbiter ve Küçük Gezgin Araç) görevini gerçekleştirecek. 90 gün boyunca arazi ve atmosfer keşfi yapacak. Avrupa Uzay Ajansı ESA ve Rus Uzay Ajansı Roscosmos birlikte Rosalind Franklin (Bu gezgin robot ismini DNA’nın yapısını bulan bilim insanından alıyor) görevini gerçekleştirecek. Araç, Mars yüzeyinde yaşam izi arayacak. Ve son olarak Birleşik Arap Emirlikleri… Hope Görevi kapsamında Mars’ın atmosferini incelemesi için yörüngeye orbiter yerleştirilecek.

2. Ticari uçuşlar:

NASA bütçe kesintisi nedeniyle 2011’de uzaya astronot taşıma programını durdurmuş, o günden bu yana astronotlarını Rus Soyuz roketiyle gönderiyordu. Bu yıl işler değişecek. SpaceX ve Boeing, Amerikan astronotlarını Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşımak için kolları sıvadı. Kesin tarih yok.

3. Artemis 1, Kasım 2020

Programın ismi Uzay Fırlatma Sistemi (Space Launch System). Bittiğinde Dünya’nın güçlü roketi olacak. İşte bu nedenle NASA bu programa çok önem veriyor. Artemis 1 de bu programın ilk uçuş testi olacak. Kasım’da yapılması öngörülüyor. 2021’e de ertelenebilir. Artemis 1 kapsamında insansız Orion uzay aracı, Ay’ın etrafında dönecek. Uzayda 3 hafta kalacak.

4. Chang’e 5, 2020 sonu

Çin bu yıl uzayda çift göreve imza atacak. Biri de Chang’e 5… Ay’a inecek, yüzeyden 2 kilo ağırlığında toz ve kaya örnekleri toplayacak ve Dünya’ya getirecek. Çinliler başarırsa, bu Sovyetler Birliği’nin 1976’daki Luna 24 Görevi‘nden sonraki ikinci “İn-topla-Dünya’ya getir” görevi olacak.

5. İnternet ağları kurulacak

2020’nin sonunda SpaceX’in Starlink‘i 720 güçlü uydudan oluşan bir ağ olacak. Uydu interneti şirketi OneWeb Ocak ayı itibariyle uydu fırlatmaya başlayacak ki firma “Yıl sonunda yörüngede 600 uydumuz olacak” açıklaması yaptı. Şirket yıl bitmeden uydudan internet hizmeti vermeye başlayacak.

6. Dünya, 2-3 aya Starship’i görecek

Elon Musk’un çizimini paylaştığı Ay Üssü Alfa’daki Starship mekiği.
Milyarder Elon Musk’ın uzay taşımacılığı şirketi SpaceX’in ‘yeniden kullanılabilir’ Starship roketinin denemeleri başlayacak. Uzay yolculukları için tasarlanan ve gelecekte Mars’a insan taşıyabilecek olan Starship’in ilk versiyonu SN1 bu yıl deneme uçuşu yapacak. Elon Musk 2 gün önce tarih de verdi: “Starship’i 2-3 ay içinde fırlatabiliriz.” Tamamlandığında yüksekliği 118 metreye ulaşacak Starship sistemi 100 yolcu ve 100 tona kadar kargo taşıyabilecek. Yeniden kullanılabilecek şekilde tasarlanan roketin her fırlatılışı 5 milyon dolara mal olacak. Uçuş maliyetleri düşecek.

7. Blue Origin uzaya insan taşıyacak

Dünya’nın en zengin insanı Jeff Bezos’un Blue Origin şirketini unutmayalım. SpaceX’in en büyük rakibi olacak Blue Origin’in CEO’su Bob Smith “2020’de uzaya insan taşıyacağız” dedi.
BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: “AY ÜSSÜ, UZAYLILARI BULMAMIZA ENGEL”