Home BİLİYOR MUSUN? AY’A NEDEN AY DİYORUZ?
BİLİYOR MUSUN? - 14 Aralık 2019

AY’A NEDEN AY DİYORUZ?

Güneş Sistemi'ndeki diğer gezegenlerin uydularının ilginç isimleri varken, bizim uydunun ismi neden Ay? Aslında ilginç bir hikayesi var. 

Ay… Dünya’nın uydusu… Varlığımızın nedeni… O olmasaydı, Dünya mevcut dengede duramayacak ve belki de insanoğlu bugünleri göremeyecekti… İngilizcesi Moon… Peki, neden diğer gezegenlerin uydularının ilginç isimleri varken, bizim uydunun ismi neden Ay? Neden Ay’a Ay diyoruz? Aslında ilginç bir hikayesi var.

İnsanoğlu, Dünya’da olduğu günden bu yana onu gökyüzünde gördü. Bazen Dolunay olarak bazen de… diğer evreleriyle… İngilizcesi Moon olan Ay, aslında bir ‘takvim’ olduğu için ona Ay (moon) diyoruz.

ÇÜNKÜ GÜNLERİ, AYLARI ÖLÇTÜĞÜ İÇİN!

Galileo Galilei 1642’de 77 yaşında öldü.

Moon kelimesinin kökeni mōna‘ya, Ortaçağ İngilizcesi’ndeki kelimeye gidiyor. Mōna‘nın kökeni de Latince ölçmek anlamına gelen metri‘ye… ve ay (Ocak, Şubat, Mart vs.) anlamına gelen mensis‘e… Yani Ay’a Ay dememizin nedeni, aslında sayesinde ayları, takvimi ölçtüğümüz için…

Pekiii…. Neden bizim uydumuzun ismi Ay’ken, diğerlerinin havalı isimleri var? Çünkü ona Ay (Moon) denildiği dönemde insanlık sadece Ay’ı (Moon) biliyordu. Bu, 1610 yılında İtalyan astronom Galileo Galilei’nin Jüpiter’in 4 büyük uydusunu keşfetmesiyle değişti. 

UYDULARA YUNAN MİTOLOJİSİNDEN İSİM VERDİK

Avrupa’daki diğer astronomlar da 1600’lerde Satürn’ün 5 uydusunu keşfetti. Onlar da Dünya’mızın etrafındaki Ay gibi kendi gezegenlerinin etrafındaydı. Aslında onlar da başka gezegenlerin Ay’larıydı (Moon). Ancak işler sonra değişti, astronomlar birer ikişer Güneş Sistemi’nin diğer Ay’larını keşfedince isimler havada uçuşmaya başladı.

İnsanlık gezegenlerin Ay’larına isimlendirmeyi uygun gördü… Çoğunun ismi de Yunan mitolojisinden gelir. Galilei’nin Jüpiter’in etrafında keşfettiği 4 uyduya Io, Europa, Ganymede ve Callisto isimleri verildi. 

Çeviri: The Conversation

BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: OSURUK KOKAN GEZEGEN HANGİSİ?

AY MÜZESİ’NE GİTTİM: “ÇOCUKLAR AY’A BAYILDI”

UZAY 2020: İNSAN, AY’A DÖNECEK