Home BİLİYOR MUSUN? AY’DA 1 YIL YAŞAMAK NE KADARA MAL OLACAK?
BİLİYOR MUSUN? - 27 Mayıs 2020

AY’DA 1 YIL YAŞAMAK NE KADARA MAL OLACAK?

Wendover Productions, dört astronotun Ay'a gönderilmesi ve 1 yıl yaşamasının maliyetini ilerleyecek olan teknolojiyi de düşünerek hesapladı.

Soru basit: “Ay’da 1 yıl yaşamak ne kadara mal olacak?” Ay’a gitmek, inmek, sonra dönmek başka; Ay’da kolonileşmek başka… İşte bu noktadan yola çıkan Wendover Productions, “Ay’da 4 astronot 1 yıl yaşasa, maliyet ne olurdu?” sorusuna cevap aradı. Hesap, NASA teknolojisi kullanılarak yapıldı, bunu hemen ekleyelim. Ayrıca aşağıdaki rakamları hemen toplayıp, “Ama sonuçla aynı değil” demeyin. Nedeni şu… NASA rakamları belli ama ilerleyen teknolojiyle özel şirketlerin fiyat indirme politikası devreye giriyor. Hadi bakalım, başlayalım:

HER İHTİYAÇ BAŞKA MASRAF

  • 377 bin kilometre yol kat edilip astronotlar ve malzemeler taşınacak.
  • 1 yıl kalacak olan 4 astronot Ay’dan NASA teknolojisiyle dönecek.
  • Satürn V roketi insanları taşıyan en iyi roket olarak biliniyor. Ama bir sorun var: 40 ton taşıyabilen füzenin 19 çeşidi de artık emekli…
  • Olsaydı, bugünkü bir fırlatılışın maliyeti 1.1 milyar dolar.
  • Aslında Ay’a bir şey taşımanın dışında Ay yüzeyine bir şey bırakmanın da maliyeti var.
  • Ay’a iniş aracının yapım, ulaşım ve kullanım maliyeti 1.5 milyar dolar… Ay’a 4 astronot indirmek için 2 Ay’a iniş aracı gerekir. Yakıtlarını düşürsek… 2016 rakamlarıyla toplama yapalım: 1.5 milyar dolar çarpı 2… Satürn V roketinin fırlatılışı için de 4’er milyar dolar yazalım… O zaman astronotlarımız sadece Ay’a taşıyıp geri getirme maliyetimiz 11 milyar dolar.
  • Ee tabii astronotlar gittiğinde bir yerde yaşamaları lazım. Center For Strategic and International Studies‘in yayımladığı detaylı rapora göre, Ay üssü inşaası için gerekli parayı hesapladı. Buna göre bizim 4 astronotun Ay evi için 20 milyar dolara ihtiyacımız var. 4 milyar dolar da malzemeleri taşıyacak olan roket fırlatılışını ekleyelim. Etti mi 24 milyar dolar?
  • Geldik yemeğe… Dünya’dan taşımaktansa, Ay’da yetiştirmek hem daha ucuz hem de daha mantıklı olacak. NASA planlarına göre Ay’a kurulacak serada günde 2 kilo patates, 400 gram domates, 200 gram çilek elde edilebilecek. 4 astranotun günlük ihtiyacı için 7 sera gerekecek.
Çinlilerin hayalindeki 3D yazıcıyla yapılacak Ay üssü. (Görsel: ESA)

SPACEMAG TÜRKİYE’Yİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN: LinkedIN, FACEBOOK, PİNTEREST

  • Su… Uluslararası Uzay İstasyonu’nda su, geri dönüşümlü elde ediliyor. Ama Ay’da ilk etapta bu sistemi kurmak zor. O nedenle 4 astronot için 18 ton su gerekecek. 12.7 milyar dolar da suyu Ay’a taşıma bedeli. Geri dönüşüm sistemi olursa gerekli suyun 2300 kilo civarında olacağı düşünülüyor. Seraya da su konacak. 3 bin 100 kilo ona diyelim. Astronotlar ve seralar için geri dönüşüm sisteminin maliyetinin 3.8 milyar dolar olacağı görülüyor.
  • Bitmedi… Oksijen… 4 astronotun günlük oksijen ihtiyacından yapılan hesaplamada 860 milyon dolarlık bir maliyet karşımıza çıkıyor. Ama burada iyi haber seralardan geliyor. Fotosentez sayesinde Ay’da oksijen elde edilse… Astronotlar için gerekli oksijenin maliyeti 250 milyon dolara düştü!
  • Ay’da elektrik elde etmenin en ucuz yolu oraya nükleer reaktör taşımak. Tasarlanıp, Ay’a taşınmasının maliyeti de 1.4 milyar dolar.

YILLIK MALİYET: 36 MİLYAR DOLAR

Hemen hesap makinesine sığınıp “Rakamlar tutmuyor” demeyin. Haberin girişinde yazdığımızı yineleyelim. Bunlar NASA maliyetleri… Örneğin milyarder Elon Musk, Mars kolonisi için konuşurken “100 ton malzeme taşıyabilecek füzelerden” bahsetmişti. Taşıma kapasitesinin artması, yeniden kullanılabilen füzeler ve Ay üssünün hayata geçeceği döneme kadar ilerleyecek olan teknoloji de düşünülürse; uzmanlar şu rakamda ortak karar kıldı:

SPACEMAG TÜRKİYE’Yİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN: TWİTTER, instagram, YOUTUBE

  • Yıllık maliyet: 36 milyar dolar.
  • Yani günlüğü 98 milyon;
  • Saati 4.1 milyon;
  • Dakikası 68 bin 300;
  • Saniyesi 1138 dolar…

BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: AY VE MARS TOPRAĞI TARIMA UYGUN!

MARS’TA KOLONİLEŞMENİN ANAHTARI BULUNDU: SPERM BANKASI

BEZOS’TAN ‘MİLYARLARCA İNSANIN YAŞAYACAĞI UZAY KOLONİLERİ’ PROJESİ