Astronom severlere selam olsun. Bügünkü tüyolarımız Ülker Yıldız Kümesi, nam-ı diğer Yedi Kızkardeş ve Ay ışığı olmayan günlerle ilgili…
Yıldız Gözlem Meraklıları
Parlak Ay Işığı (bizim kendi yarattığımız ışık kirliliği bir yana!) doğal bir ışık kirliliği yaratıyor, Ay hareketlerini, evrelerini takip için ideal elbette. Peki yıldızları seyretmek istersek, Ay ışığının azaldığı günleri nereden bulacağız?
SPACEMAG TÜRKİYE’Yİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN: LinkedIN, FACEBOOK, PİNTEREST
Yeni Ay’ın ardından 4 gün kadar sonra incecik hilal parlak bir küreye dönüşünce yıldızlar sönük bir görünüm alıyor, taa ki dolunaydan yaklaşık bir hafta sonraya kadar. Daha sonra da erken saatlere kadar görünmez oluyor, bundan çıkan sonuç da hemen hemen 12 gün kadar süren karanlık, Ay ışıksız, yıldızları izlemek için ideal bir gökyüzü!
SPACEMAG TÜRKİYE’Yİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN: TWİTTER, instagram, YOUTUBE
Eğer Ay evrelerini gösteren bir poster edinirseniz, kesinlikle Yeni Ay’a bakarak yıldız gözlem planı yapabilirsiniz. Yeni Ay öncesi, Yeni Ay Süresinde ve Yeni Ay sonrası yıldızların ışığını bastıracak bir Ay olmayacağından, Ay ışığından mahrum ama yıldız parıltılı bir manzara sizi bekler.
Sonbahar ve Kış Aylarında Çıplak Gözle M54 Ülker Yıldız Kümesi (The Pleiades)
440 milyon ışık yılı uzak da olsa bu 100 milyon yaşındaki genç yıldız kümesi çıplak gözle bile görülebilir. 6 veya 7 yıldız, Büyük Ayı Takım Yıldızı’na ya da daha kolay bir dille anlatmak gerekirse kepçeye benzer bir şekle sahiptir. Diğer adı da Yedi Kızkardeş olarak bilinir.
Kasım ayında doğuya doğru bakarsanız gökyüzünde alçak bir yerlerde gözünüze çarpmaması mümkün değil. Boğa takım yıldızının bir parçası olan M54’ü. Sonbahar ve kış aylarında parıl parıl ve çıplak gözle gözlenebilir ama Mayıs’a kadar rahatça yerini tespit edebilirsiniz. BİTTİ.
BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: GELİŞMİŞ UZAYLILAR KENDİ GÜNEŞ SİSTEMLERİNİ GALAKSİDE BAŞKA YERE TAŞIYABİLİR!