Her alanda başarılarımız büyük ama başarılara rağmen bilimde tarih boyunca ikinci plana bırakılmış ve gerektiği kadar takdir görmemiş kadınların anısına günümüzün isimlerini paylaşmak istiyorum.
Bilime müthiş katkıları olan kadınların sayısı yüksek. Geçmişteki önemli isimlere değinen makaleler almış başını gitmiş. Çocuk kitapları bile hep onlardan bahsediyor. Onları unutmamaya söz vererek başlayan ve günümüz kahramanlarını övmeyi amaçlayan bu yazıda bizim seçtiğimiz 7 isim var.
Şu an Dünya’mızı değiştiren, en etkili kadın bilimcilerden birisi çok yakın arkadaşım Angela Benedetti ve diğeri ise ortaokul yıllarında aynı sınıfı paylaştığım, zekasına hep hayran bırakmış bir isim Miyase Christensen; diğerleriyle uzaktan yakından bir alakam yok ama takdire şayan oldukları kesin.
DÜNYA’NIN HAVASI ONUN İŞİ
Angela BENEDETTİ:
Kıdemli araştırmacı bilim kadını Dr. Angela Benedetti, şu an Avrupa Orta Vadeli Hava Tahmin Merkezi’nin İngiltere şubesinde görevli. Aerosol Veri Asimilasyonu ile ilgili çalışmalar yapıyor, yani atmosferdeki kirleticileri tahmin etme yollarını geliştirmek için uydulardan gelen gözlemleri ve rakamsal modelleri kullanıyor. Birçok projede liderlik yaptıktan sonra bulut ve yağış asimilasyonu hakkında aktif sensörlardan bilgi alma üzerine araştırma danışmanlığı yaptı. Çalışmalarına GEMS, MACC ve MACCII ile devam etti. Avrupa Birliği Kopernik Atmosfer Kontrol Servisi projelerinde aerosol asimilasyon sistemlerini koruma ve geliştirme konusunda katkıda bulundu. Alanında yaptığı çalışmalar sayesinde ön plana çıkarak birçok uluslararası komitede görev aldı ve yazıları uluslararası bilim dergilerinde yayınlandı. Her yıl Amerikan Hava Durumu Derneği yıllığında aerosol anormallikleri üzerine bir yazısı yayınlanıyor. Avrupa Uzay Ajansı ESA sponsorluğu ile yapılan iklim değişikliği konulu (Massive Open Online Course) MOOC’da atmosferik kompozisyon modülünü sunmuştur. Son yıllarda Avrupa Orta Vadeli Hava Tahmin Merkezi eğitim kurslarında öğretim üyeliğini sürdüyor ve ‘Veri Asimilasyonları’ hakkında konferanslar veriyor.
SPACEMAG TÜRKİYE’Yİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN: LinkedIN, FACEBOOK, PİNTEREST
Yeni merakı Batı Afrika’daki Dinamik-Aerosol-Kimya-Bulut Etkileşimleri (DACCIWA) Projesi… “Aerosolun rakamsal hava tahmini üzerine uzun vade (aylık ve mevsimlik) etkisi nedir?” sorusunu araştırıyor. ESA’nın özel araştırmacılığını yapıyor. Aeolus/EarthCARE aerosol veri asimilasyonu üzerine bir ESA çalışmasında görevli ve ACTRIS-2 (Aerosol, Clouds and Trace Gases Research Infrastructure) modelleme çalışmasında iş paketi liderliği yapmakta.
Bu yazıya ilham verdiği için kişisel blog’unu paylaşmadan geçemeyeceğim. Tıklayın.
POPÜLER İLETİŞİM UZMANI
Miyase CHRİSTENSEN:
Disiplinlerarası merakı, farkını ortaya koyuyor Miyase’nin… Yaptığı araştırmalara bakarsanız hemen hemen hepsi uluslararası statüye sahip ve sıraladığımız başlıklar, uzmanlık alanlarının sadece birkaçı… Teknoloji, iletişim, çevre, iklim değişikliği, antroposen, arktik çalışmalar, popüler iletişim politikaları…
Stockholm Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Profesörlüğü yapıyor. İsveç Kraliyet Teknoloji Enstitüsü’nde (KTH) “Philosophy and History of Technology, Science and Environment” bölümünde araştırmalara ve ders vermeye devam ediyor. (KTH, İsveç’teki en büyük, en eski ve en uluslararası teknik üniversitedir. İsveç’in üniversite düzeyinde teknik araştırma ve üniversite eğitiminin en az üçte biri KTH tarafından sunulmaktadır. Eğitim ve araştırma imkanları doğa bilimlerinden çeşitli seviyelerde verilen tüm mühendislik dallarına kadar uzanır.)
Liderliğini yaptığı birçok önemli organizasyonun yanında yayınladığı kitapları günümüzün değerli eserleri arasında. Miyase Christensen tarafından yazılan son kitap “Connecting Europe Politics of Information Society in the EU and Turkey”, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından okurların beğenisine sunuldu.
SPACEMAG TÜRKİYE’Yİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN: TWİTTER, instagram, YOUTUBE
Miyase Christensen aynı zamanda Crosscuts Stockholm Çevreci Film Festivali’nin de kurucusu… Geçtiğimiz Kasım ayında düzenlenen film festivali son projelerinden biri. Teması Ruptured Times (Patlama Zamanları). Geçmişin artık mevcut olmadığı fakat geleceğin de hala şekillendiği süreçten bahsediyor; yani yaşadığımız dönemi anlatıyor… Tutulmayan globalleşme sözleri, hızla değişen iklim problemleri ve fosil sonrası bir Dünya hayali… Daha fazla bilgi için tıklayınız.
Miyase şu an “Avrupa Bilim Diplomasisi” üzerine çalışıyor; başarılarını takdir ediyoruz, yenilerini de merakla bekliyoruz.
UZUN YAŞAMIN SIRRINI ARIYOR
Cynthia KENYON:
Moleküler biyolog Cynthia Kenyon daha uzun yaşamak isteyenlerin hayallerini gerçekleştirebilir mi? Belki henüz değil ama yaşlanma üzerine yaptığı genetik araştırmaları hayatı uzatmanın aslında mümkün olabileceğini gösterdi. Solucanlarla başladığı deneyleri farelere uyguladığında orta yaşlı canlılar ergen görünümündeydi. “Fareler memeli hayvanlar olduğundan aynı etkiye insanlarda da ulaşılabilir” sonucuna vardı. Mutasyona uğramış Daf2 hormon alıcılarına sahip canlıların yaşlılıkla gelen hastalıklara (kalp hastalıkları, kanser, alzheimer gibi) yakalanma olasılığının az olduğu da görüldü.
Düşünsenize, bir hap ile vücudumuza mutasyona uğramış daf2 hormon alıcılarını salıyoruz… Bu buluşları 20 yıldan uzun bir süre önceydi. Şimdi Google Calico ile çalışıyor ve amacı insan ömrünü 100 yıl uzatmak. Eğer bizi daha sağlıklı ve uzun yaşama rüyasına kavuşturacak biri varsa o da Cynthia Kenyon…
BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: BİLİMDE KADIN-2: DÜNYA’YI KORUYAN KADIN
AY’A ADIM ATAN İLK KADIN OLMAK İSTERİM!
RUS ERKEK ROBOT FEDOR, HİNTLİ KADIN ROBOTU ‘BEĞENMEDİ’