Bu ismi bir kenara not edin: Kailasavadivoo Sivan... İsmi zor farkındayız 🙂 Zaten Dünya basını da onu kısaca ‘K. Sivan’ diye tanıyor, haberlerini öyle yazıyor. Daha da çok yazacaklar gibi görünüyor. Çünkü emin olun, 2020 yılı boyunca bu kişi çok manşet olacak. O, Hindistan Uzay Ajansı ISRO’nun Başkanı… 62 yaşındaki bilim insanı, 2020’ye tam 25 uzay görevi ile damgasını vuracak.
Yeni yılın ilk günü basın toplantısı düzenleyen Kailasavadivoo Sivan, Dünya basınına Hindistan’ın 2020-2023 yılları arasındaki uzay programını anlattı. 3 gündür de anlattıkları manşetlerde… Biz de anlattıklarını kısaca özetleyelim:
2022’DE UZAYA İNSANLI UÇUŞ YAPACAKLAR
- “Hindistan; ABD, Sovyetler Birliği ve Çin’den sonra uzaya insan gönderen 4’üncü ulus olacak.”
- “2022 yılında insanlı uzay aracı Gaganyaan’ı (Sanskritçi’de ‘hava aracı’ demek) uzaya göndereceğiz. 2-3 astronotumuz 1 hafta Dünya yörüngesinde dolaşacak.”
4 ASTRONOT RUSYA’DA EĞİTİM ALACAK
- “Bu görev için 4 astronot belirledik. Bu 4 kişi önümüzdeki hafta eğitimlere başlamak için Rusya’ya gidecek.”
- “Bu yılın sonunda ise Ay’a insansız Chandrayaan-3 aracını göndermek istiyoruz. Bu proje 2021 başına da sarkabilir.”
- “Geçen yıl inerken Ay’a çakılan Chandrayaan-2 aracındaki hatayı tespit ettik. Dersimiz aldık. Bir daha aynı hatayı yapmayacağız.”
Bu görüntüyü hatırlayacaksınız…
Chandrayaan-2, Ay’a inecekken yere çakılmıştı. Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Dünya basınının önündeydi. Çakılma şok etkisi yaratmıştı. Herkes “Narendra Modi kızacak” derken; o bilim insanlarına çalışmaları için teşekkür etti. Tam dışarı çıkarken ISRO Başkanı K. Sivan yanına gidip gözyaşlarına boğuldu. Başbakan’a da onu teselli etmek kalmıştı. Çünkü bu adam, düşük bütçelerle Hindistan’ı uzaya taşıyan adamdı…
Peki kim bu K. Sivan?
Bir başarı hikayesi… India Times Gazetesi onu bu başlıkla manşete taşımıştı: “Mütevazi çiftçinin oğlu uzay programının başına geçiyor.” Gazete amcasını buldu ve 62 yaşındaki bilim insanını onun ağzından Dünya’ya tanıttı:
“Sivan sıradan bir aileden gelir. Babası çiftçidir. O, bizim ailede okuldan mezun tek kişi. Her şeyi kendisi başardı. Çok çalıştı. Hiç özel ders almadı. Kendi köyündeki devlet okuluna gitti. Ortaokulu başka köyde, liseyi şehirde bitirdi.”
Amcasının anlattığı Sivan üniversitede uzay mühendisliği okudu, aynı dalda master yaptı. 1982 yılında ISRO’da kutup uydusu projesinde göreve başladı. O günden bugüne kurum içinde çeşitli görevler üstlendi.
BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: HİNDİSTAN, BOĞAZ’DAKİ 5 YALI FİYATINA UZAYDA TURLUYOR!
HİNDİSTAN 2 KM İLE TARİHE GEÇEMEDİ: UZAY ARACI AY’A İNEMEDİ…