Home BİLİYOR MUSUN? DÜNYA’NIN KONUŞACAĞI 10 UZAY GİRİŞİMİ
BİLİYOR MUSUN? - 18 Ekim 2019

DÜNYA’NIN KONUŞACAĞI 10 UZAY GİRİŞİMİ

Uzay yarışı her geçen gün kızışıyor. Sizler için bugünden 2036'a kadar insanoğlunu heyecanlandıracak uzay görevlerini sıraladık...

Hazırlayan: Berna JOLLIFFE

1. James Webb Uzay Teleskobu (JWST)
Uzaya çıkış tarihi: Mart 2021
Hubble’ın halefi James Webb.
4 kızılötesi araç ile Büyük Patlama’dan sonra oluşan ilk galaksileri araştıracak; galaksilerin nasıl oluştuğunu ispatlayacak ipuçları bulacak. Yıldızların ilk andan oluşumunu gözleyip, Güneş Sistemi’miz ve gezegen sistemlerinin kimyasal ve fiziksel özelliklerini ölçecek; buralardaki hayat potansiyelini araştıracak.
Göndereceği görüntüler, Hubble Uzay Teleskobu’ndan 7 kat daha büyük olacak ve böylece hem evrenimizin derinliklerini görebileceğiz hem de daha sönük ve soğuk nesneleri incelemek için Güneş Sistemi’mizdeki gökcisimlerine daha yakından bakacağız.
2. Lazer Interferometre Uzay Anteni (LISA
Uzaya çıkış tarihi: 2034
Kara delikleri araştıracak olan LISA, ilk özel uzay tabanlı yerçekimi dalgası detektörü olacak.
LISA… Lazer Interferometre (Girişim ölçer) Uzay Anteni… Avrupa Uzay Ajansı’nın yerçekimi dalgalarını (uzay-zaman dokusundaki minik dalgaları) astronomik kaynaklardan tespit etmek ve doğru bir şekilde ölçmek için yönlendirdiği bir görevdir. Kılavuz görevindeki başarılı testlerden sonra yeni hedefine hazır olan LISA, ilk özel uzay tabanlı yerçekimi dalgası detektörü olacak.
Albert Einstein’ın Genel İzafiyet/Görelilik Teorisi bize hala evrenin sırlarını açıklamada yol gösteriyor. LISA buradan yola çıkarak, daha önce bilmediklerimizi incelemeye yardımcı olacak: Kara Deliklerin oluşumu ve ‘şiddet içeren’ uzay olayları…
Yerçekimsel dalgalar evrendeki en şiddetli ve en enerjik güçlerin etkisiyle uzay zamanın dokusunda oluşan dalgalanmalardır. Uzayla ilgili soruların cevaplarını bugüne kadar yıllardır LIGO ile alıyorduk. LIGO, yani Lazer İnterferometre Kütle Çekim Dalga Gözlemevi… 
Fakat 2034’den sonra LISA görevi devralacak. LISA, 2.5 milyon km. aralıklı 3 uydu kullanıp 1 milyon km. üzerinde 20 picometre (atomdan daha küçük) altında sinyallerle çok daha zayıf ve sönük yerçekimsel dalgaları bulabilecek.
3. Breakthrough Starshot (Yıldızlararası seyahat projesi)
Uzaya çıkış tarihi: 2036
Dünya’dan gönderilecek lazerle uzayda yelken açacak olan Starchips, Alpha Centuri’ye gidecek.
Hedef: Uzaya yelken açmak! Güneş Sistemi’ne en yakın (4.37 ışık-yılı uzaktaki) komşu yıldız sistemi Alpha Centuri’ye robotlar göndermek… Yolculuk 20 yıl sürecek. 2016’da özel yatırımcıların başlattığı Breakthrough Starshot projesi, insanoğlunun en hırslı ve en ‘sci-fi’ projesi… Fikir babası 14 Mart 2018’de kaybettiğimiz Stephen Hawking. Mark Zuckerberg’in başını çektiği girişimciler destekliyor. Starchips denilen mini uzay gemileri (nanocraft) ışık hızının yüzde 15-20’si hızıyla Dünya’dan lazer kullanılarak gönderilecek. Göndereceği fotoğraflar Dünya’ya 4 yılda ulaşacak.
Asıl hedef: Yıldız sistemindeki yaşanabilir bölgede bulunan ötegezen Proxima Centauri b’nin yakınından geçmesi planlanan StarChips ile ultra-hızlı uzay seyahati olasılığını test etmek.
4. ExoMars 
Uzaya çıkış tarihi: 2020
ESA’nın Exomars görevinde yer alacak gezgin robot.

Hedef: Mars’ta şimdiye kadar hiç hayat olup olmadığını belirlemek. ExoMars görevinin ilk bölümü başladı bile… Kızıl Gezegen’in atmosferini inceleyen Trace Gas Orbiter, 2016’da gönderildi, yörüngeye oturdu. Atmosferde organik bileşiklerin varlığını ortaya koyan metan ve diğer gazları araştırmaya başladı.

Projenin ikinci bölümü 2020’de hayata geçecek. Bir gezgin araç, Mars yüzeyinin 2 metre altına matkapla delik açıp ulasacak ve araçtaki laboratuvara topladığı örnekleri analiz edecek. Bu derinlikte organik maddenin yüzeydeki ince atmosferden doğan kuvvetli radyasyondan korunmuş olması umut ediliyor.

BAĞLANTILI HABER: MARS İLE DÜNYA ARASINDA ÖLÜM SESSİZLİĞİ BAŞLIYOR

5. Prospector 1
Uzaya çıkış tarihi: 2020
Deep Space Industries’in (DSI) projesi…
Hedef: Astroitlerde ticari amaçlı madencilik yapmak. DSI, Prospector 1’i yakınlarda bir asteroide gönderip, değerli bir maden aramaya elverişliliğini değerlendirecek ve farklı bir gökcismi üzerinde insanoğlunun ilk ticari üssünü kuracak.
6. JUpiter ICy moons Explorer (JUICE)
Uzaya çıkış tarihi: 2022
Ana yüklenici olarak ‘Airbus Savunma ve Uzay’ ile ‘Avrupa Uzay Ajansı ESA’ tarafından geliştirilmekte olan gezegenler arası bir uzay aracıdır.
Hedef: Jüpiter ve 3 uydusu Ganymede, Callisto ve Europa’da gözlem yaparak veri toplamak. Gezgin aracın odaklanacağı konu Ganymede üzerinde yaşanabilir ortamlara zemin hazırlayan koşulları incelemek. JUICE ayrıca Enceledus’un en yakın zamanlardaki aktif bölgelerinin minimal kalınlığını ölçen ilk yeraltı sondajını sunacak.
7. OSIRIS-REx
Uzaya çıkış tarihi: 8 Eylül 2016
Uzaydan dönüş tarihi: Eylül 2023
Hedef: 101955 Bennu asteroidinden en az 60 gramlık bir taş/örnek getirmek. OSIRIS-REx, Bennu’da uygun bölgelerde analizlere devam ediyor. Uygun örnekleri bulunur bulunmaz 5 saniye sürecek bir işlemle robot kolunu kullanarak bu örnekleri toplayacak. Sonra da 2.5 yıl sürecek dönüş yolculuğuna geçecek. Bilim insanları, Dünya’ya yakın bir yerlerden gelecek bu kaynakları incelenerek Güneş Sistemi ve olası tehlikeleri daha iyi anlayabileceğimizi öne sürüyor.
8. Kilometre Kare Dizisi (Square Kilometre Array)
SKA, Avustralya ve Güney Afrika’da yapılması önerilen hükümetler arası bir radyo teleskop projesi…
Hedef: Bilinmeyeni keşfetmek… Dünyanın en büyük ve en hassas radyo teleskobunu oluşturup kozmik sorulara cevap aramak… 12 üye ülkeden oluşan küresel bir proje. Ana merkezi Birleşik Krallık. 
Şimdi düşünün… Tarih: 2020’ler… Güney Afrika ve Avusturalya çöllerine yayılmış 1 kilometre karelik büyük bir alanda dev çanak antenleri getirin gözünüzün önüne. Bu daha ilk etap, toplam büyüklüğünün sadece % 10’u hazır, ikinci etap tamamlanınca ulaşabileceğimiz radyo sinyallarini düşünün. Dış uygarlıklardan olası her türlü güçlü, güçsüz radyo sinyalini almaya yeterli olacak.
9. Modern uzay yarışı
Yarışta başı çeken şirketler Blue Origin, Space X, Virgin Galactic.
Hedef: Yeniden kullanılabilir uzay araçları ile Dünya ve uzay arası güvenilir taşımacılık yapmak.
Her ay SpaceX’in tekrar kullanılabilir roketinin başarılı uçuşunu anons etmesinden, Virgin Galactic’in turistleri uzaya taşıma haberleriyle devam eden ilginç bir uzaya açılma yarışı haline geldi. En büyük mesele masraflar, şu ana kadar sadece 8 turist taşıdılar ve bu her seferinde 20 ila 40 milyon dolara mal oldu. Tekrar kullanılabilir araçla masrafları azaltıp bilet fiyatlarının 250 bin dolara ineceğini gösteriyorlar. Bu teknolojinin en son mükemmel hali de yolları Ay’a, Mars’a ve daha ötesine açıyor.
10. Parker Solar Probe (Güneş Enerjili Sonda)
NASA tarafından 12 Ağustos 2018’de uzaya gönderilen ve Güneş’e yaklaşma tarihi 2025 yılı olan bir uzay aracı. İnsanoğlunun icat ettiği en hızlı nesne ünvanına sahip, hızı saatte 200 kilometre…
Hedef: Güneş ile ilgili yeni veriler elde etmek, Güneş’e dair ölçümler yapmak, Güneş’ten kaynaklı hava durumu değişikliklerini belirlemek ve gelecekte bunların Dünya’da yaşam üzerindeki etkilerini incelemek.
Bu araç aşırı sıcaklığa dayanıklı ve daha öncekilerden 7 kat daha ileri giderek 1377 derecelik ısıya meydan okuyacak.