Astronominin popülerleşmesini sağlayan yayınların başında gelen aylık Amerikan dergisi Astronomy, yazıişlerine gönderilen şu soruya cevap verdi… “Dünya, Güneş’in etrafında dönerken, bir yandan da kendi etrafında dönüyor. Bunu milyonlarca, milyarlarca yıldır yapıyor. Bunu yaparken nasıl hiç hız kaybetmiyor, yavaşlamıyor?”
Cevabı dergiden Alison Klesman verdi:
ŞU AN DURDURACAK BİR ETKEN YOK
Güneş Sistemi’mizdeki gezegenler, Güneş’i bebekken çevreleyen gaz ve tozun Güneş bulutsusundan oluştu. Bu bulutsudaki madde dönüyordu; bu maddelerden oluşan gezegenler de dönüyorlardı.
Hareket eden nesneler, dışarıdan bir kuvvet üzerinde hareket etmedikçe hareket halinde kalır… Dünya’daki günlük işleyişte, sürtünme hareketi yavaşlatarak harekete karşı koyar. İşte bu nedenle bir nesneyi hareket ettirmek (veya döndürmek) için enerji eklenmelidir. Gezegenimiz yavaşlamıyor çünkü şu anda dönmeye devam etmesini durduran neredeyse hiçbir şey yok.
GÜNEŞ VE AY, DÜNYA’YI 100 YILDA 2 MİLİSANİYE YAVAŞLATIYOR
Aslında onu yavaşlatan ve hızlandıran faktörler oldu. Ay’ı oluşturan çarpışma, gezegene dönme enerjisi ekleyerek Dünya’nın gününü yaklaşık beş saat uzattı. Zaman içinde, Ay ve daha az oranda Güneş ile yerçekimi etkileşimleri Dünya üzerinde oluşan gelgitler, gezegenimizin şimdi yaşadığımız 24 saatlik güne dönüşünü yavaşlattı. Mevcut ölçümler Güneş ve Ay’ın etkilerinin Dünya’nın dönüşünü her 100 yılda yaklaşık 2 milisaniye hızında yavaşlattığını göstermektedir.
BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: MAYA UYGARLIĞI’NIN GİZEMLİ “YERALTI DÜNYASI”
“DÜNYA DÜZ” DİYEN ÜNLÜLER KİM?