Home BİLİYOR MUSUN? DÜŞEN GÖKTAŞI PARÇALARININ DEĞERİ NE KADAR?
BİLİYOR MUSUN? - 29 Mayıs 2020

DÜŞEN GÖKTAŞI PARÇALARININ DEĞERİ NE KADAR?

İstanbul Kültür Üniversitesi'nden Dr. Ayşegül Yelkenci, Doğu'ya düşen göktaşı için "Bütçe yoksa kimse bulandan bunları almaz" dedi.

27 Mayıs akşamı Bingöl, Trabzon, Artvin, Malatya, Elazığ, Diyarbakır, Erzurum, Sivas, Tunceli, Erzincan ve Ardahan başta olmak üzere birçok şehirden göktaşının düştüğü görülmesi heyecan yarattı. Akla hemen 2015 yılında Bingöl’ün Sarıçiçek köyündeki göktaşı olayı geldi. Bingöllü köylüler buldukları göktaşı parçalarıyla zengin olmuşlardı. Peki şimdi durum aynı mı? Son düşen göktaşı parçalarının değeri ne kadar? Uzmanlar cevapladı…

“O KADARA KİMSE SATAMAZ”

İstanbul Kültür Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ayşegül Yelkenci: “Son düşen göktaşının parçaları, 2015 yılında Bingöl Sarıçiçek köyüne düşen göktaşı ile aynı değerde olmayabilir. Son düşen çok önemli bir astroidin parçası değilse, öyle o kadar fiyatlara kimse satamaz. Hatta bütçe yoksa kimse bulan kişiden bunları almaz. Bunlara bel bağlamamak lazım.”

Ayşegül Fulya Yelkenci.

“Her gün Dünya’nın atmosferine binlerce meteor giriyor. Dün akşam yaşanan olayın bir meteor olduğunu düşünüyoruz. Bu binlerce meteordan bazıları gündüz oluyor parlamasını fark etmiyoruz, bir kısmı da gece oluyor. Bu Trabzon, Artvin, Muş civarından gözlemlenen büyük ihtimalle de Artvin ve Gürcistan’a düşmüş ihtimali olan dün akşam gözlenen meteor çok büyüktü. Meteorlar sürtünmeden ötürü böyle bir iz bırakıyorlar. Bazıları çok büyük olup hızlı gelebiliyorlar. Saniyede 100 kilometre olabiliyor. Meteorların bazıları ateş topu olarak adlandırılıyor. Dün akşam düşen ateş toplarından birisi olabilir. Bu patlamadan sonra yere düşen bir parça kalabilir kalmaya da bilir. Yere düşene kadar kül de olabilirler.”

“BUNDAN SONRA TEMMUZ’DA YAŞANACAK”

“Meteorların genellikle ne zaman düşeceği tahmin ediliyor. Yıl içerisinde şu zamanlarda olacak deriz. Şu aralar bir meteor yağmuru yok. Bundan sonraki Temmuz’da olacak. En parlaklarından birisi Ağustos’ta olacak. Bunlar her sene oluyor. Biz ne zaman göktaşı yağmuru olacak biliyoruz. Bu düşen taşları yeryüzünde bulabilirsek daha kesin bilgiler elde edebiliyoruz. Biz bu cisimlerin her birini izliyoruz. Bu düşen parçanın yörüngesini hesaplayabiliyoruz. Düşmemiş varsa bunları da takip edebiliyoruz. Henüz daha bir rapor gelmedi. Endişe verecek bir şey yok.”

SPACEMAG TÜRKİYE’Yİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN: TWİTTER, instagram, YOUTUBE

“Uzaylılar ile alakası yok. Bu düşen parçaları bulursak çok şanslıyız. Daha önce Bingöl’e düşen göktaşının parçalarına büyük ödenekler sağlandı. Köylülerden para karşılığında alındı. Her zaman bu bütçe olmayabilir. Dün akşam düşen çok önemli bir astroidin parçası değilse öyle o kadar fiyatlara kimse satamaz. Hatta bütçe yoksa kimse bula kişiden bunları almaz. Bunlara bel bağlamamak lazım.”

İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Başkan Yardımcısı Öğretim Üyesi Dr. Sinan Aliş: “Göktaşı ve meteor ikisi de aynı şeydir. Biz göktaşı kullanılmasını tercih ediyoruz. Dün akşam yaşanan olay son derece sıradan bir olaydır. Her an dünya atmosferine milyonlarca göktaşı giriyor. Bunların bazıları mercimek büyüklüğünde oluyor. Bu gördüğümüz boyutta fazla olmuyor. Çıkan ateş topundan birkaç metre büyüklüğünde olduğunu söyleyebiliriz. Ya da 5-10 metre arasında da olabilir.”

“UMARIZ ARAZİYE DÜŞMÜŞTÜR”

SPACEMAG TÜRKİYE’Yİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN: LinkedIN, FACEBOOK, PİNTEREST

“Yakın zamanda 2013’te Rusya’da bir kasabaya böyle bir şey düşmüştü. Onun da güzel görüntüleri vardı. Son olayda biz de çok yerde görüntüledik. Bu göktaşı yere düştü mü bunu bilmek gerçekten çok güç. Araştırma yapmak gerekir. Çok yüksekten geçiyor. 50 kilometre yükseklik diyebiliriz. Yere çarpmadan parçalara ayrılmış olabilir. Göktaşları direk düştükleri yerde arabalara, evlere, camlara büyük zarar verebilir. Canlı varsa mutlaka ölümler olabilir. Umarız ki araziye düşmüştür. Bu dönemde biz atmosfere giren çok sayıda göktaşı görüyoruz. Bunların tarihleri bellidir. Ne zaman daha çok görülüler bellidir. Yıl boyunca gözlemlenen 12-13 tane göktaşı yağmurları var. Bunlardan birisi Ağustos ayında olur. Onlar çok küçük taşlardan oluşur. Yaz aylarında daha çok göreceğiz ifadesi doğru bir ifade değildir. Son gördüğümüz olaydan çok sık görmeyeceğiz.”

BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: NASA: “BİR ASTEROİTİN DÜNYA’YI YOK ETME İHTİMALİ YÜZDE 0.1”

GÖKTAŞI DÜNYA’YA ÇARPTI, ENKAZ 3 KITAYA DAĞILDI!

NASA, ASTEROİTE 23 BİN KM HIZLA UZAY ARACI ÇARPTIRACAK