İnsanoğlu binlerce yıldır gökyüzüne bakıp aynı soruyu sordu: Orada ne var? Önce Ay ardından Güneş ‘görüldü.’ Sonra Güneş Sistemi’nin haritası çıkartıldı. Samanyolu’nun keşfiyle kara deliklerle tanışıldı… Ama yetmedi… Evrende kaç galaksi var?
Görülebilir kainatta tam 2 trilyon (2.000.000.000.000) galaksi olduğu hesaplanıyor. Düşünün. Her galaksi kendi içinde ayrı bir alem! Milyonlarca yıl içinde oluşmuş, kendi gazlarına, yıldızlarına, gezegenlerine ve aylarına sahip. Çoğunun ortasında da süper kütleli bir kara delik bulunuyor.
5 TİP GALAKSİ BULUNUYOR
Galaksileri şekillerine göre sınıflandıran kişi de ünlü astronom Edwin Hubble’dır. 1926 yılında galaksilerin 5 çeşidini şöyle açıkladı: Spiral, çubuklu sarmal (Ki içinde bulunduğumuz Samanyolu bir çubuklu sarmal gökadadır), merceksi, eliptik ve çarpık…
SPACEMAG TÜRKİYE’Yİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN: LinkedIN, FACEBOOK, PİNTEREST
Bilim insanları ‘galaksi avı’nı Dünya yörüngesindeki Hubble Uzay Teleskopu, Chandra X-Ray Gözlemevi ve Güney Avrupa Gözlemevi’nin “Very Large Telescope” isimli VLT ile yapıyor. Bunlar galaksileri görüntülüyor; bilim insanları da sonuçları değerlendirerek galaksilerle ilgili bilgileri insanlarla paylaşıyor.
MEVCUT TEKNOLOJİ ESKİLERİ GÖRMÜYOR!
Bazı galaksileri göremeyebiliriz. Nedeni de evrenin genişlemesi… Evrenin dış hattında, Büyük Patlama’dan hemen sonra oluşmuş ve ışık hızıyla uzaklaşan eski galaksileri ‘ıskalamış’ olabiliriz. Mevcut teknolojiyle onları görüntülemek ne yazık ki imkansız.
Galaksilerle ilgili bilgi toplama konusunda insanoğlunun Hubble Uzay Teleskopu’na özel bir teşekkür etmesi gerekir. Kuyruklu yıldız ya da bir gezegen sistemi keşfetmediği anlarda Hubble, kainatın bol bol fotoğrafını çekip Dünya’ya gönderir. İşte o Hubble’ın 10 yıl boyunca çektiği fotoğraflar 2012 yılında 50 günlük bir çalışmanın ardından birleştirilip servis edildi. Fotoğraf kainatın 32 milyonda biriydi! Astronomlar bu veriden yola çıkarak görülebilir kainatta 100-200 milyar galaksi olduğu sonucuna varmıştı.
SPACEMAG TÜRKİYE’Yİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN: TWİTTER, instagram, YOUTUBE