Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, NASA’nın Voyager 2 adlı uzay aracı, bundan 30 yıl önce Güneş Sistemi’nin en uzak gezegeni Neptün’ün en büyük uydusu Triton’un yanından geçtiğinde, yeraltında olası okyanusları olan, yüzeye buzullar fışkırtan sıradışı bir Kuiper Kuşağı objesi olduğu görüldü.
Bugüne kadar Neptün’ün yanından geçen tek insan aracı olan Voyager 2, bizi NASA’nın cevap vermeye umduğu sorularla karşı karşıya bıraktırdı.
Voyager 2’nin çektiği görüntülere göre uydunun buz kaplı yüzeyi oldukça ‘genç.’ Peki Jüpiter’in Güneş’e olan uzaklığından 6 kat daha uzak olan antik bir uydu nasıl hala aktif olabilir? Uydunun içinde onu ısıtan ne var?
TRİTON’A ÜÇ ÜÇLU MIZRAK GÖREVİ!
NASA’nın Keşif Programı dahilinde başlatılan bir görev, işte bu gariplikleri çözmeyi amaçlıyor. Görevin adı: Trident. Adını Roma mitolojisindeki Neptün’ün, Yunan mitolojisindeki Poseidon’dan alan üç uçlu mızraktan alıyor…
Aranacak ilk cevap, Triton’un zaman içinde geçirdiği değişimle ilgili… Bulunacak cevap, Güneş Sistemi’yle ilgili bize önemli bilgiler sağlayabilir.
Triton, Neptün’ün döndüğü yörüngenin tersinde dönüyor. Güneş Sistemi’nde bu kadar büyük olup da bunu yapabilen başka uydu yok. Triton’un atmosferi de sıradışı. İonosferi, Güneş Sistemi’nden diğer tüm uydulardan 10 kat daha aktif. Bu da çok garip çünkü ionosferler Güneş enerjisiyle ‘aktifleşir.’ Oysa Triton ve Neptün, Dünya’nın Güneş’e uzaklığından tam 30 kat daha fazla… O zamaaaaaan… Triton’u ‘ateşleyen’ başka bir güç olmalı. (Neptün’ün Güneş’in etrafındaki bir turu 167 Dünya yılında tamamladığını hatırlatırız.)
Houston’daki Uzay Araştırmaları Derneği Başkanı Louise Prockter “Triton bize göre Güneş Sistemi’nin en heyecan verici şeyi” derken aslında durumu özetliyor ve ekliyor: “Voyager 2’nin fotoğraflarını hep sevmişimdir. Orası kimsenin anlamadığı çılgın bir uydu.”
SPACEMAG TÜRKİYE’Yİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN: TWİTTER, instagram, YOUTUBE
Pekiii… Triton, buzul yüzeyin altında sıvı suyun olduğu bir okyanus dünyası mı? Triton’un yüzeyine püskürenler ne? Örneğin Satürn’ün uydusu Enceladus ve Jüpiter’in uydusu Europa’nın yüzeyine püskürenlerin yüzey altındaki sıvı sudan kaynaklandığı düşünülüyor. Eğer Triton’un yüzey altında bir okyanus varsa… Ki, Triton’un Enceladus ve Europa’dan da uzakta olduğunu hatırlatalım… Triton’un altında nasıl okyanus oluştu? Ve nasıl hala aktif ki, yüzeye püskürtmeler yaşanıyor. Bu, Güneş Sistemi’nde aranacak su merkezlerine birinin eklenmesi anlamına gelir.
SPACEMAG TÜRKİYE’Yİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN: LinkedIN, FACEBOOK, PİNTEREST
Araştırılacak ikinci konu ise Triton’un görünmeyen ‘toprakları.’ Voyager 2, bize uydunun sadece yüzde 40’lık alanını gösterdi. Trident ekibinin görevi yüzde 60’ında neler olabileceğini keşfetmek.
Trident’in üçüncü görevi, Triton’un sıradışı yüzeyinin kendisini nasıl yenilediğini keşfetmek… Üzerine hiç krater yok. Güneş Sistemi’nin yaşı 4.6 milyar, Triton ise büyük ihtimal 10 milyon yaşında!
Trident görevi, büyük ihtimal Ekim 2025’te fırlatılacak. 13 yıl sonra Triton’a varacak.
BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: NEPTÜN’ÜN ‘DANS EDEN’ UYDULARI!