Hazırlayan: Mert EZİCİ
Küresel açlık tehdidi kapımızda… Nedeni ise her birinin emrinde 150 nükleer savaş başlığı olan Hindistan ile Pakistan arasında çıkabilecek bir nükleer savaş… Yeni yapılan araştırmaya göre, olası bir Hindistan-Pakistan nükleer savaşında bir haftada 50 ila 125 milyon insan hayatını kaybedebilir. Ki bu rakam 6 yıl süren 2’nci Dünya Savaşı’nda ölenlerin sayısından fazla! Araştırmaya imza atan kişi ise “35 yıldır nükleer tehlike senaryoları hazırlıyorum” diyen Brian Toon…
2025’TE 200’ER NÜKLEER BAŞLIKLARI OLACAK
Colorado Boulder Üniversitesi ve Rutgers Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yürütülen çalışma; farazi gelecekteki bu tür bir çatışmanın, Dünya üzerinde nasıl etkileri olacağını ortaya koyuyor. Bugün
Hindistan ve Pakistan’ın her birinin emrinde yaklaşık 150 nükleer savaş başlığı var ve bu sayının 2025’te 200’ün üzerine çıkması bekleniyor.
Science Advances dergisinde yayınlanan araştırmaya öncülük eden Colorado Boulder’den Brian Toon; tablonun vahim olduğunu ve bu seviyede bir savaşın sadece yerel milyonlarca insanı yok etmekle kalmayıp aynı zamanda Buzul Çağı’ndan beri yaşanmamış olan şiddetli bir soğuk dalgası ile tüm gezegeni tehdit edeceğini belirtiyor.
Toon’un ekibinin bulguları Hindistan ile Pakistan arasındaki gerilimin tekrar yükselme olasılığı olduğunu da gösteriyor. Ağustos ayında Hindistan, uzun süredir tartışılan bir anayasa değişikliğine imza atmış ve Keşmir bölgesinde yaşayan insanların hakları kısıtlamıştı.
Atmosferik ve Uzay Fiziği Laboratuvarı profesörü Brian Toon, “Hindistan-Pakistan savaşı dünyadaki normal ölüm oranını iki katına çıkarabilir” diyor ve ekliyor: “Bu, insanlık tarihinde emsali olmayan bir savaş.”
HİROŞİMA VE NAGAZAKİ SİMÜLASYONLARI
Bu aynı zamanda, Atmosfer ve Deniz Bilimleri Bölümü’nden Brian Toon’un on yıllardır zihnini meşgul eden bir konu. Brian Toon; Soğuk Savaş’ın zirvesinde, okul çağındaki çocukların masaların altında ördeğe bürünme pratiği yaptığı yıllarda dünyaya geldi. 1980’lerin başlarında genç bir atmosfer bilimci olarak, ABD ve Rusya arasındaki büyük çaplı bir nükleer barajı izleyebilecek, “nükleer kış” terimini ilk kez kullanan bir grup araştırmacıdan biri olacaktı.
Toon, bu tür silahların hala çok büyük bir tehdit olduğuna inanıyor ve Hindistan ile Pakistan arasındaki mevcut düşmanlıkların altını önemle çiziyor; “Hızla cephanelerini geliştiriyorlar ve çok büyük nüfusları var. Bu yüzden birçok insan bu cephaneliklerin tehdidi altında ve Keşmir sorun halen çözülmeyi bekliyor.”
Son çalışmasında Brian Toon ve meslektaşları böyle bir çatışmanın ne kadar kötü olabileceğini bulmak istedi. Bunu yapmak için, ekip, Dünya’nın atmosferindeki bilgisayar simülasyonlarından, 1945’te Japonya’daki Hiroşima ve Nagazaki bombalamalarının hesaplarına kadar çok çeşitli kanıtlar kullandı.
Analizlerine göre, yıkım birkaç aşamada gerçekleşecek. Ekip, çatışmanın ilk haftasında, Hindistan ve Pakistan’ın bir araya gelip birbirlerinin şehirlerine yaklaşık 250 nükleer savaş başlığını başarıyla atabileceğini bildiriyor.
BOMBANIN DEĞİL, ATEŞİN SONUCU
Bu silahların ne kadar güçlü olacağını bilmenin bir yolu yok- hiçbir ülke on yıllardır nükleer testler yapmamış- ancak araştırmacılar her birinin 700 kadar insanı öldürebileceğini tahmin ediyor.
Ancak bu insanların çoğunun patlamalardan ziyade patlamaların neden olacağı kontrol dışı yangınlardan öleceği tahmin ediliyor.
Toon, “Hiroşima’ya bomba düştükten sonra bakarsanız, 1.5 km genişliğinde büyük bir moloz alanı görebilirsiniz” dedi. “Bu bombanın sonucu değildi. Ateşin sonucuydu” diyor.
DÜNYA SICAKLIĞI 12 DERECE DÜŞERSE…
Dünyanın geri kalanı için, yangınlar sadece başlangıç olabilir. Araştırmacılar, Hindistan-Pakistan savaşının Dünya atmosferine 40 milyar litrelik kalın siyah duman enjekte edebileceğini hesapladı. Bu duman güneş ışığının toprağa ulaşmasını engelleyecek ve dünyadaki sıcaklıkları birkaç yıl boyunca ortalama 12 derece civarında düşürecek.
Büyük olasılıkla bunları, Dünya çapında bir yiyecek kıtlığı takip edecek. Çalışma araştırmacısı atmosferik ve okyanus bilimleri doçenti ve Colorado Boulder Üniversitesi Arktik ve Alp Araştırmaları Enstitüsü (INSTAAR) üyesi olan Nicole Lovenduski; “Son teknolojiye sahip bir Dünya sistemi modeli ile yaptığımız deney, insanlar dahil, besin zincirinde daha yüksek organizmalar için tehlikeli sonuçları olan, okyanustaki bitkilerin ve okyanustaki alglerin üretkenliğinde büyük çaplı düşüşler olduğunu ortaya koyuyor” diyor.
“UMARIM ÇALIŞMAMIZI ÖNEMSERLER”
Brian Toon, böyle bir savaşın ardından, insanlığın yaralarını sarmasının kolay olmayabileceğini kabul ediyor. Ancak çalışmanın dünyadaki insanlara, Soğuk Savaş’ın sona ermesinin, küresel nükleer savaş riskini
ortadan kaldırmadığını göstereceğini umuyor: “Umarım, Pakistan ve Hindistan bu çalışmayı önemseyecektir. Ama çoğu Amerikalının nükleer savaşın sonuçları hakkında bilgi sahibi olmadığından endişeleniyorum.”
BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: