Home BİLİYOR MUSUN? ‘İKİNCİ NESİL MARSLILARI KARA KIŞ YOK ETTİ’
BİLİYOR MUSUN? - 8 Ağustos 2019

‘İKİNCİ NESİL MARSLILARI KARA KIŞ YOK ETTİ’

Yazı dizisi-3: Borealis Çarpışması sonrası yeraltındaki su yüzeye çıktı, Mars'ta yaşam ikinci kez başladı. Ancak Mars'ın ekseni dönünce olanlar oldu...

10 MİLYON YIL SONRA YAŞAM ORTAMI OLUŞTU YENİDEN

İlk nesil Marslılar artık yoktu… Borealis Çarpışması’ndan 10 milyon yıl sonra Mars’ın yüzeyi yeniden soğumuş ve katılaşmıştı. Gezegen bir kez daha yaşam için gerekli malzemelere sahip oluyordu. Ancak bir şey eksikti. Yüzeyi artık kuraktı. Ancaaaak…

‘SU’YUN HABERCİSİ: YABANMERSİNİ TAŞLARI 

NASA’nın Opportunity robotu Mars’ta incelemeler yaparken, yuvarlak ve metalik taşlar bulmuştu. Yabanmersini taşları denilen taşların benzerleri Amerika’nın Utah eyaletinde vardı. (Bu taşlar Borealis Çarpışması’ndan sonra oluşmuştu.) Oluşması için de suyun fosilleşmiş kum tepelerine akması gerekirdi. Yani su kayaların arasından akıp demiroksit toplamıştı. Bilim insanları heyecanlanmıştı: Mars’ta bulunan yarı kanyonlarda 4 milyar önce gezegende su taşkınları yaşanmıştı. Peki bu nereden gelmişti?

YERKABUĞUN ALTINDAKİ SU VOLKANLARLA YÜZEYE ÇIKTI

Yerkabuğunun derinliklerinden… Su, volkanlarla püskürtülmüş olabilir. (Kendisine ‘Bad Astronomer’ diyen Phil Plait: “Su gezegenin içinden gelmiş olabilir. Borealis Çarpışması’ndan sonra Mars’ın yerkabuğunun derinlerindeki su da yüzeye çıkmış olabilir.”) Böylece Mars’ın atmosferinde yağmur bulutları meydana geldi. Mars onbinlerce yıl içinde bir kez daha suyla kaplanmıştı. Bu da ikinci nesil yaşam için ideal ortamı sağladı.

DÜNYADA İLK, MARS’TA İKİNCİ KEZ HAYAT BAŞLADI

3.9 milyar yıl önce… Teoride Güneş Sistemi’nde sadece iki gezegende yaşam mevcuttu. Yaşam Dünya’da henüz başlamıştı. Ama aynı dönemde Mars’ta ikinci kez başlıyordu… Ancaaak… bir şeyler ‘ters gidiyordu’ ve bunun sırrı 2008 yılında çözüldü…

EKVATORLA KUTUP YER DEĞİŞTİRDİ

NASA’ya ait bir Mars uydusu 2008’de yörüngede dönerken ekvatoru tararken orada olmaması gereken bir şeyi tespit etti. Devasa bir yeraltı buzulu… Kalınlığı 1 kilometre, yüzölçümü 4 bin kilometrekareyi bulan bu buzul ancak kutuplarda oluşabilirdi. Bunun tek bir açıklaması vardı: Mars’ın ekseni kaymıştı. Ekvatoruyla kutupları yer değiştirmişti. Yan yatması, büyük kışlara neden olmuştu. Yani İstanbul’la Kuzey Kutbu’nun yer değiştirmesi gibi…

İKİNCİ NESİL BUZUL KIYAMETİ YAŞADI

Yani 3.9 milyar yıl önce de Mars yaklaşık 80 derecelik bir açıyla yan yatmıştı. Kış sıcaklığı -87 dereceyi buluyordu. Buzulların yayılmasıyla Mars ve ikinci nesil Marslılar buzullar altında kalacaktı. Aşırı sıcak yazlar ve aşırı soğuk kışlar ikinci nesil Marslıları öldürmüştü.

BİZ, EKSEN VE İKLİM İSTİKRARINI AY’A BORÇLUYUZ

Dünya’da atalarımız için her şey daha kolaydı. Dünya’nın ekseni ve mevsimleri çok daha istikrarlıydı. Bunu devasa uydumuz Ay’a borçluyuz. Eksen istikrarı, Dünya-Ay arasındaki etkileşim sayesindedir. Bu sayede iklimler düzenli olarak birbirini takip eder. Bu milyarlarca yıldır takip ediyor ve edecek. Ay olmasaydı Dünya da Mars gibi yalpalardı.

BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: Dördüncü bölüm ‘3. nesil Marslıların katili: Güneş.’ HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN.

YAZI DİZİSİ: ‘MARS’TA 3 NESİL CANLI YOK OLDU’

2.5 MİLYON TÜRK, İSMİNİ MARS’A GÖNDERDİ

Kaynak: How The Universe Works (Evrenin İşleyişi) Belgeseli

Fotoğraflar: NASA