Jamaikalı atlet Usain Bolt… Dünyanın en hızlı kıs mesafe koşucusu… Dünya’nın en hızlı insanı… 100 metrede 9.58 saniye… 200 metrede 19.19 saniye… Rekorlar, rekorlar, rekorlar… 100 metrede ulaştığı hız saatte 44.72 kilometre. 9.58’lik Berlin yarışında 60-80 metreyi sadece 1.6 saniyede geçti… Peki Usain Bolt, insanlığın son hız noktası mı? Yoksa onu biri geçecek mi… Geçmesi için kaç yıl bekleyeceğiz?
AYAKLA YERİN TEMASI SANİYENİN 1/10’U
İnsan, belirli bir hıza ulaşmak için egzersizine, ağırlığına ve yaşam şekline dikkat edebilir. Ama bilimsel olarak hız yapmanın tek kuralı var: Kaslarımızın hareketinin hızı… 2010 yılında yapılan bir araştırma, koşarken eklemlerimizin dayanabileceği maksimum güç, sıradan bir kısa mesafe koşucusunun yarışta harcadığı enerjiden fazladır.
Southern Methodist Üniversitesi’nden Peter Weyland’a göre insanı kısıtlayan nokta, ayağın yere basılı kaldığı zamandır. Dünyanın önde gelen kısa mesafe koşucularına bakılırsa; ayaklarının yerle teması saniyenin 1/10’u kadardır. (Yani uçuyorlar!)
ZIPLAMA/ATLAMA GÜCÜNÜ EKLERSEK…
Bu da şu anlama geliyor: Kaslarımızı daha da hızlı çalıştırıp, yerden alacağımız güçten yararlanırsak, insanoğlu kısa mesafe koşucularının bugüne kadar ulaştığı en büyük hız olan ‘saatte 45 km’lik hız limitini geçebilir… Zıplama/Atlamadan elde edilecek maksimum gücü de düşünürsek, şu sonuca varabiliriz: İnsanoğlu teorik olarak saatte 64 kilometre hıza ulaşabilir.
Bilim buna yardımcı olur mu, bilinmez.
Çeviri: Scienceabc, Eurosport
BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: 1010 KM HIZA ULAŞTI, BOYALARI UÇTU GİTTİ
NASA ASTRONOTLARINI 28.163 KM HIZDA BEYZBOL VURUŞU YAPARKEN İZLEYİN