İnternet hizmet sağlayıcınızın altyapı kurulumunda feci bir arıza olmadığı sürece, hepimizin denediği ve genelde işe yarayan sezgisel bir çözüm vardır! Modeme doğru ilerleriz, üzerindeki ışığı kontrol ederiz, fişini çeker ya da düğmesinden kapatırız. Birkaç saniye sıkılarak bekler, ardından fişini tekrar takar ya da tekrar düğmesine basarız. O heyecanlı sahneyi ya da penaltı vuruşunu kaçırmış olsak da, hiç olmazsa internete kavuşmuşuzdur. Peki ama böyle bir şey neden olur ki? Üstelik böylesine önemli bir anda! Bu hayal kırıklığını biraz da olsa azaltmak için, gelin internet bağlantısındaki bu kesintinin ardında yatan bilimsel durumu anlamaya çalışalım.
Modem İçindeki Karmaşa
Modem, internete bağlanmanıza yardımcı olan basit bir kutu gibi görünse de, içindeki elektronik aksam karmaşıktır. Normal bir bilgisayar gibi, modemlerin de kendi işlemcileri, hafızaları, ana PCB kutuları, giriş-çıkış cihazları ve işletim sistemleri vardır. Bu bileşenlerin tümü veri trafiğinin yönetilmesinde yardımcı olur, ancak bunların aşırı yüklenmeleri söz konusu olabilir. Tarayıcınızda birden fazla sekme açıkken aynı anda hem 4K bir video izleyip hem de yoğunluğu yüksek oyunlar açtığınızda bilgisayarınız nasıl yavaşlarsa, çoklu cihazlardan tonlarca veri aktığında da modeminiz benzer şekilde etkilenecek, bazen durma noktasına gelecektir.
Dinamik IP
İnternet hizmet sağlayıcılarının çoğunun “dinamik IP adresleri” kullanıyor olması, işleri karıştıran diğer konudur. IP adresleri, internetteki trafiğin cihazınızı bulmasına yardımcı olan bir cadde adresine benzetebileceğimiz internet protokolüdür. İnternet hizmet sağlayıcıları bu IP adreslerini cihazlara yalnızca belli bir süre için tayin ederler. Bu süre dolduğunda, internet hizmet sağlayıcınız size yeni bir adres atayacaktır. Dinamik IP’lerin konsepti budur. Bazen, yüksek veri trafiği nedeniyle, modeminiz yeni IP adresine bağlanamayıp süresi geçmiş olan eski adresi aramaya devam eder. Bu durum, adresinizi güncellemiş olmanıza rağmen kargonun eski evinize gelmesi gibidir!
Yetersiz Havalanma ve Aşırı Isınma
Diğer tüm elektronik cihazlar gibi modemler de ısıya duyarlıdır ve aşırı ısındıklarında performansları düşer. Havalandırma deliklerinin kablolarla engellendiği ve etrafının eşyalarla dolu olduğu sıkışık bir köşede sizin modeminiz de fazla ısınabilir. Diğer yandan, modeminizi düzenli olarak temizlemezseniz, üstünde biriken fazlaca toz da havalandırma deliklerini tıkayabilir. İşin özü şudur ki, modeminizin düzgün çalışmak için nefes almaya ihtiyacı vardır. Modeminizin her tarafı kablolarla ve eşyalarla dolu sıkışık bir noktada olmamasını sağlayın.
Aşırı Yoğunluk ve Parazit
Modeminizin işlevindeki bir problemden kaynaklanmayan bazı sorunlar da vardır. Günümüzde ev internet bağlantılarının çoğu Wi-Fi üzerindendir, ki Wi-Fi da hava dalgalarıyla çalışır. Bu hava dalgaları bazen fazla kalabalık olur, özellikle de eğer Wi-Fi, yaygın olan 2.4 GHz frekans bandında çalışıyorsa… Parazit; bu bantta çalışan mikrodalga fırınlar, bebek telsizleri gibi ev aletlerinden, hatta yakındaki diğer modemlerden gelen sinyallerden kaynaklanabilir. Aynı frekanstaki sinyaller birbiriyle çakışarak (buna parazit denir) alıcı cihazlarınızın (mobil cihaz veya bilgisayar), modeminizin hava dalgalarıyla ne demeye çalıştığını (ilettiğini) duymasını zorlaştırabilir.
Eğer böyle bir durum söz konusuysa, modem ayarlarınıza gidip kanalı değiştirebilir ya da modeminiz bu bant aralığını destekliyorsa 2.4 GHz bir banttan 5 GHz’e geçmeyi deneyebilirsiniz.
Yazılım Sorunları
Zayıf internet bağlantısı problemi bazen hatalı bir yazılımdan, uygulamadan ya da uzantıdan kaynaklanır.
Eski bir yazılım veya sürücü kullanıyor olmak bazen internet bağlantısında takılmalara yol açabilir. Bu nedenle, kullandığınız cihazda işletim sisteminin en güncel versiyonunun bulunduğundan emin olun. Wi-Fi sürücülerini kaldırıp tekrar kurmak da bazen internetle ilgili sorunları çözebilir.
İlginç şekilde, sorun modemin donanımında değilse ya da parazitten kaynaklanmıyorsa sadece tarayıcı değiştirmek de bazen internet sorununu çözebilir. Bunun sebebi, çoğu zaman bir uzantı, eklenti ya da tarayıcı hatasının internet erişiminizde sıkıntıya yol açabilecek olmasıdır. Yöntemlerden bir tanesi, farklı bir tarayıcıya geçmek veya internetin tekrar çalışmaya başlayıp başlamayacağını görmek için gizli modu denemektir.
Ayrıca, engellenmiş torrent sayfalarına ulaşmak için VPN (sanal özel ağlar) kullanmanız da bağlantınızda probleme yol açabilir. Diğer cihazlarda, hatta tarayıcılarda internete sorunsuz şekilde erişebiliyorsanız, düzgün internet bağlantınızın bozulmasının sorumlusu muhtemelen VPN eklentisidir.
Çeviri: scienceabc
Fotoğraflar: Vecteezy, Freepik
Referanslar: