Home BİLİYOR MUSUN? İŞTE BURCUNUZUN TAKIM YILDIZINIZIN FOTOĞRAFI!
BİLİYOR MUSUN? - 23 Mart 2020

İŞTE BURCUNUZUN TAKIM YILDIZINIZIN FOTOĞRAFI!

Burçlar kuşağındaki gizli 12 gizemli işaret. Burcunuzda hangi kozmik harikalar gizleniyor? İşte astronomi ile astrolojinin birleştiği haber.

Dünya’mızın etrafı milyarlarca yanıp sönen parlak yıldızlarla kaplıdır. Uzun zaman önce, atalarımız gökyüzünde görmüş oldukları bu yıldızların kenarlarındaki noktaları birleştirerek bugün zodyak olarak bildiğimiz 12 takım yıldızından oluşan burçlar kuşağını oluşturdular. Çoğu insan günümüzde hala bu takım yıldızlarına bakarak aşk hayatlarıyla ilgili tavsiyeler ve evrenin bir yerlerinde gizlenmiş olan varoluşsal rehberliği bulmayı umut etmekte.

Maalesef sizlere aramış olduğunuz sırrı bulacağınıza dair bir söz veremeyiz, ancak 12 zodyak takım yıldızından herhangi birine yeterince yakından bakarsanız, evrenin muhteşemliğine daha da yakından tanık olabilirsiniz. Burcunuzda hangi esrarengiz sırlar gizlenmekte? Öğrenmek için yıldızları ve yazının devamını takip edin.

Hazırlayan: Onur TUTUŞ

Koç: 4 gün batımına sahip yabancı bir Dünya

Koç burcu olan insanlar rekabeti sever ve Dünya’dan yaklaşık 146 ışık yılı uzaklıkta olan Aries (Koç) takımyıldızında olan gaz devi “30 Ari Bb” bir istisna değil. Güneş Sistemi’mizin dışında bulunan bu muazzam gezegen çevresinde bir değil, iki değil, üç değil, tam dört güneşe sahiptir.

Bir gezegen nasıl dört güneşe sahip olur? 30 Ari Bb, ikili yıldız sisteminde yer alan bir yıldızın yörüngesinde döner. Buna ek olarak, 30 Ari Bb’nin yörüngesinde döndüğü bu ikili yıldız sistemi, kendisinden yaklaşık 160 km uzaklıktaki başka bir ikili yıldızla aynı yerçekiminde dönmektedir. Sonuç olarak, aynı yer çekiminde yer alan ikili yıldız sistemleri toplamda dört yıldızdan oluşan büyük bir dörtlü yıldız sistemini oluşturmaktadır. Astronomlar bugüne kadar bu duruma benzer yalnızca bir tane dörtlü yıldız sistemi keşfetmişlerdir. Bu yüzden, 30 Ari Bb rekabet edilemeyecek kadar nadirdir.

SPACEMAG TÜRKİYE’NİN FACEBOOK SAYFASINI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN.

Boğa: Süpernova mezarlığı

Yengeç Nebulası. (Fotoğraf: NASA)

Yengeç ve Boğa böylesi uyumlu simgelere sahip oldukları için oldukça şanslılar, çünkü Boğa’nın boynuzlarının ortasındaki boşlukta büyük bir Yengeç var.

Yengeç Nebulası, binlerce yıl önce gerçekleşmiş olan artık kendi kütlesini bir arada tutamayan, enerjisi tükenmiş bir yıldızın şiddetli ölümüyle oluşan süpernova patlamasının ardından geriye kalan Boğa’nın güney boynuzu üzerinde yer alan ufak bir parçasıdır. Güzeller güzeli boğalar böyle bir patlamanın arkasından uzayda on binlerce yıldan daha uzun bir süre kalabilen parlak gaz yığınları oluştuğunu bilselerdi, eminiz ki çok mutlu olurlardı.

SPACEMAG TÜRKİYE’NİN TWITTER SAYFASINI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN.

İkizler: Gökyüzündeki muhteşem palyaço

Palyaçoyüzü Nebulası. (Fotoğraf: NASA ve ESA)

İkizler dinç, meraklı ve eğlencelidirler. Listeye bazen korkutucu ve tehditkar olabildiklerini de ekleyebiliriz. Gemini’de dünyamızdan yaklaşık olarak 5 bin ışık yılı uzaklıktaki bulunan ve bir gaz bulutu olan Palyaçoyüzü Nebulası’nı kısaca bu şekilde tanımlayabiliriz.

İkizler takımyıldızında yer alan Palyaço bulutsu aynı zamanda Eskimo bulutsusu olarak da bilinir. Adını, Eskimo parkalarının çevresi yumuşak kabarık tüylü başlığı ve ortasında insan yüzünü andıran şeklinden dolayı almıştır. İster inanın ister inanmayın ama bilim insanları dahi bu kabarık tüylü eskimo şapkasına benzeyen gaz kütlesinin neden var olduğunu açıklayamazlar.

SPACEMAG TÜRKİYE’NİN PİNTEREST SAYFASINI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN.

Yengeç: Tuttuğunuz elmas olacak

Ötegezegen 55 Cancri E. (Fotoğraf: NASA)

Yengeç burcu olan insanları anlamak zordur. Astronomlar da takımyıldızının en ünlü dış gezegeni anlama konusunda aynı sorunu yaşıyorlar. Gezegenimizden yalnızca 40 ışık yılı uzaklıkta yer alan 55 Cancri E’s, Dünya’nın neredeyse iki katı büyüklüğündedir ve 18 saatte bir kendi yıldızının yörüngesinde döner. Yani bu gezegen aklınızın almayacağı derecede sıcaklığa sahiptir. Öyle ki karanlıkta kalan tarafı bile binlerce santigrat derecededir ve muhtemelen aşırı düzeyde bir kompozisyona sahiptir. Ne derece derseniz aslında bunun cevabını hiç kimse bilmiyor. Geçmiş yapılan çalışmalar, bu gizemli gezegenin tamamen elmastan oluştuğunu varsaymakta. Bu gezegene gidip elmas arama hayali kurmayın çünkü yakınlaşırken buhar olabilirsiniz.

SPACEMAG TÜRKİYE’NİN instagram SAYFASINI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN.

Aslan: Firari yıldız

CW Leonis yıldızı. (Fotoğraf: NASA/JPL-Caltech)

Gerçek bir Aslan gibi inatçı olan aslan takımyıldızındaki bu firar-sever yıldız, bulunduğu çevreden saatte 329.000 km hızla kaçmaya çalışıyor. CW Leonis adlı bu yıldız, Dünya’dan yaklaşık 310 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor ve o kadar hızlı hareket ediyor ki, bir yay şoku (yıldızlararası maddeyi tıpkı sudan kesen bir teknenin önü gibi kenara iten bir enerji dalgası) yarattığını görebilirsiniz. Yukarıda görmüş olduğunuz fotoğraf ultroviyole ışık altında çekilmiş bir uydu görüntüsü… Gökbilimciler bu yıldıza “Nereye gidiyorsun be minik yıldız?” demeye çekiniyor, çünkü bu yıldız 70.000 yıldır hiç durmaksızın ilerlemekte ve nereye gittiğini kendisi dışında kimse bilmiyor.

SPACEMAG TÜRKİYE’NİN LİNKDİN SAYFASINI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN.

Başak: Evrenin en büyük şapkası

Sombrero Gökadası. (Fotoğraf: NASA/ESA)

Sahnede gösteri yapan bir takım yıldızını ya da şapka takmış bir kara deliği kolay kolay göremezsiniz. Neyse ki Messier 104, Sombrero Gökadası hariç. Bu ilginç gökada, bir sombrero kenarını anımsatan mükemmel simetrik bir toz halkası ile çevrili parlak bir yıldız çıkıntısıdır. Bu toz halkası, bebek yıldızları için muazzam bir kreş olarak hizmet eder, ancak gerçek sıcak noktada yani Güneş’in kütlesinin 1 milyar katı olan bir kara deliğin sürekli olarak elektromanyetik radyasyonunu uzaya döktüğü sombrero merkezinde. Bir Başak’ın herhangi bir şeyi temizlemeden etrafa saçtığını görmek son derece nadirdir. Neyse ki bu galaktik karışıklık bizim gezegenimizden 29 milyon ışık yılı uzaklıktadır.

SPACEMAG TÜRKİYE’NİN YOUTUBE KANALINA ABONE OLMAK İÇİN TIKLAYIN.

Terazi: Dünyamızın gördüğü iki serap

Gliese 581d’nin Dünya ve Neptün’e göre boyunun karşılaştırılması… (Görsel: Vikipedi)

Bizlere epeyce bir uzaklıkta bulunan bir yıldız olan Gliese 581’i çevreleyen yaşadığımız Dünya’mıza benzeyen iki gezegen, tıpkı Dünya’mızda olduğu gibi canlı yaşamına elverişli olabilir. Ya da bunlar yalnızca birer yanılsamadan ibarettir. Gliese 581, Terazi takımyıldızına yaklaşık 20 ışık yılı uzaklıkta kırmızı bir cücedir ve etrafında dönen altı kadar gezegen olduğu düşünülmektedir. Canlı yaşamına uygun olduğunu varsayılan bu gezegenlerden ikisi – Gliese 581d ve 581g – bir gezegenin suya sahip olabileceği Goldilocks (gezegendeki yaşama elverişli koşullara sahip bölge) canlı yaşamına elverişli olan noktasında yer alıyor gibi görünmekte.

Bu tür dünyalar oldukça nadirdir ve bazı gökbilimciler çift gezegenlerin olmadığı görüşündeler. 2014 yılındaki bir araştırmaya göre, Gliese 581d ve 581g sadece yerel yıldızlarının yüzeyinde titreyen güneş lekelerinin neden olduğu bir serap olabileceği sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak bu iki gezegen hem bizleri heyecanlandırıyor hem de hevesimizi boşa çıkarıyor. Tıpkı bir terazi gibi bir tarafı bazen diğerine üstün geliyor.

Akrep: Kesintisiz nova

Beyaz cüce, süpernova içinde patlamadan önce bir kızıl devden enerji emiyor. (Fotoğraf:  NASA Goddard)

Hem tutkulu hem de ısrarcı olan akrep, aşk hayatından asla kolay kolay vazgeçmez. Tıpkı U Scorpii yıldızları gibi. Çünkü bir yıldız sürekli beslerken, diğeri ölüdür…

U Scorpii tekrarlayan novadır (Sürekli patlayan beyaz cüce yıldız). İkili yıldız sistemi… Bir beyaz cüce komşu yıldızdan kendine sürekli madde çeker; sonra da her 10 yılda bir büyük bir patlamayla bunlar kusar. Sonuçta ortaya bir görsel şov çıkar, ki birçok insan bunu ‘yeni bir yıldızın doğumu’ sanar. Oysa bu bir cesetle onun esirinin dansıdır. İşte bu nedenle U Scorpii son 150 yılda en az 7 kez gökyüzünde romantik bir ışık şovu yaptı. Son romans 2010’daydı…

Yay: Galaksinin merkezindeki canavar

Samanyolu’nun merkezi. Sag A* da sağdaki beyaz merkez.

Yay burcu, arkadaş çevresinin az ama öz olmasını ister ve hiç kimse Samanyolu Galaksisi’nin tam ortasında bulunan Sagittarius A olarak bilinen kara delik kadar arkadaş çevresini sınırlı tutamaz. Avcı takımyıldızının derinliklerinde yuvalanmış olan bizim bu süper kütleli kara deliğimiz galaksiyi bir aradan tutan bir tür Japon yapıştırıcısı gibidir. Galaktik merkezin etrafındaki bu bölge Samanyolu’nun bizim bulunduğumuz kısmından yaklaşık olarak 1 milyar kat daha yoğundur ve tüm bu gaz ve toz, Sagittarius A’yı Dünya’mızdan doğrudan bakarak görmeyi imkansız hale getirmektedir.

Oğlak: Kendini yok eden üç kız kardeş

Gökada grubu HCG 87.

Yarı keçi ve yarı deniz kızı olan bir takımyıldızdan herhangi bir tertip bekliyorsanız, hayal kırıklığına uğramaya hazır olun.Oğlak burcunun en yakışıklı gökada grubu HCG 87’yi düşünün. Yerçekimine bağlı üç gökadanın kümesi, bunun gibi aile portrelerinde hoş ve düzenli görünüyor, ancak gökbilimciler aile uyumunun yalnızca geçici bir durumdan ibaret olduğunu bilmekteler. Önümüzdeki birkaç milyar yıl içinde, bu üç gökadası kaotik bir yığın içinde birbirlerini parçalayacak ve galaktik üçlü dev bir yıldız karmaşasına dönüşecek. Bundan bir milyar yıl sonrasında ise, daha kötü sonuçlar ortaya çıkabilir.

Kova: Tanrı’nın gözü

Helix Nebula (Helis Bulutsusu)
Kova burcu olanlar sahip oldukları değerlere sıkı sıkıya bağlı olan insanlardır. Zeki bir kova yukarıdaki Helis Bulutsu’sunun (Helix Nebula) yukarıdaki görüntüsüne baktığında muhtemelen haşmetli ve bir o kadarda korkutucu ruhunun derinliklerine bakmakta olan bir göz görecektir. (Eğer kova burcuysanız ve göremiyorsanız, moralinizi bozmayın. Görene kadar gözlerinizi ovalayıp tekrar bakın.)
Kova takımyıldızından 700 ışık yılı uzaklıkta bulunan Helis Bulutsu’su, Sauron’un Gözü ya da Tanrı’nın Gözü olarak düşünülmüştür. İşin aslında o yalnızca toz bulutu içinde gizlenmiş olan bir ölmüş yıldızdan ibarettir ve yıldızın dehşet verici kızıl ötesi parlaklığı sayesinde ekranda gördüğünüz göz şeklini alır.

Balık: Kusursuz girdap

Phantom Galaksi (Messier 74) Fotoğraf: NASA
Romantik bir balık sizi etkileyebilmek için yüzünüze yıldız tozu üfleyebilir. Bu harika bir şey çünkü bir astronomi tutkunu için hiçbir şey toz taneleri kadar çekici değildir. Ancak bundan daha fazlasını hak ettiğinizi düşünüyorsanız Balık takımyıldızında 32 milyon uzağında yer alan Phantom (Hayalet) Galaksi’sine göz atmanızda fayda var.
Phantom Galaksi’si kusursuz bir sarmal galaksi olarak tanımlanmasına rağmen gerçekte yalnızca güzel bir manzaradan ibarettir. Dünya’dan bakıldığında gökbilimciler, Phantom Galaksi’sinin altın merkezini ve zarif sarmal kollarıyla kolaylıkla görebilirler.
Bu muhteşem bir manzara keyfi sunuyordur bakanlara ama hiçbir manzara sizin kadar muhteşem değil 🙂