Hazırlayan: Ulaş Deniz AKYÜREK
NASA Mars Aracı (2020)
1 MARS YILINDA KIZIL GEZEGEN’E VARACAK
NASA, Mars’ta bulunan Jezero Krateri’ne bir keşif aracı göndermeyi planlıyor. 17 Temmuz ve 5 Ağustos 2020 tarihleri arasında Florida’nın Cape Canaveral istasyonundan fırlatılması planlanan aracın 18 Şubat 2021 tarihinde hedefine ulaşacağı tahmin ediliyor. Keşif aracının görevinin 1 Mars yılına eşit olan yaklaşık 687 Dünya günü süreceği tahmin ediliyor. Elbette bu süre, yapılacak olan sıra dışı bir keşif doğrultusunda uzayabilecek. Uzmanlar araçta daha önceki versiyonlara göre daha gelişmiş manevra kabiliyetine sahip bir tekerlek yapısı bulunduğunu söylerken, ayrıca aracın Mars yüzeyinden örnek almak için bir kazı sistemine sahip olduğunu da belirtiyorlar.
ExoMars Mars yüzeyine ulaşacak (2021)
AVRUPA VE RUS UZAY AJANSLARI DA DEVREDE
2020’de Mars Aracı görevi ile aynı fırlatma aralığında bir fırlatma daha yapılması planlanıyor. ESA (Avrupa Uzay Ajansı) ve Roscosmos (Rusya Federal Uzay Ajansı) işbirliği çerçevesinde gerçekleşmesi beklenen görevde Kızıl Gezegen’de yaşam olup olmadığının bulunması amaçlanıyor. 2016 yılında aynı amaçla gerçekleştirilen bir diğer görevde Trace Gas Orbiter (TGO) Mars’ta metan ya da başka bir gaz olup olmadığının bulunması için fırlatılmıştı. Ancak TGO 2017’de Mars yüzeyine kontrolsüzce çarpmış ve görev başarısız olmuştu.
Roscosmos uzay turlarına başlıyor (2021)
UZAY İSTASYONU UZAY OTELİNE DÖNÜŞECEK
Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos), Space Adventures (Amerikan Uzay Turizm şirketi) ile uzayda bir turizm merkezi yaratmak adına ortaklık kurmuştu. Roscosmos bu bağlamda kullanım dışı kalan Uluslararası Uzay İstasyonu’nu bir uzay oteline dönüştürmeyi amaçlıyor.
James Webb Teleskopu görevine başlıyor (2021)
HUBBLE ‘TACA ÇIKACAK’ ARTIK SAHNE J.WEBB’İN
Hubble Uzay Teleskopu’nun yerini alması planlanan James Webb Teleskopu’nun 2021’de fırlatılması hedefleniyor. Ancak teleskopun yörüngeye yerleştirilmesi için yardıma ihtiyacı olacak. Bu yardımın ise ESA tarafından 5 adet Ariene roketiyle yapılacağı doğrulandı.
Hindistan insanlı uzay uçuşuna geçiyor (2021-2022)
EKİPTE BİR KADIN ASKERİ PİLOT OLACAK
Hindistan Uzay Araştırmaları Örgütü (ISRO) ilk Hintli astronotları 2021-2022 arasında bir haftalığına uzaya göndermeyi planlıyor. İçlerinden birisinin kadın bir askeri pilot olacağı beklenen grubun diğer üyelerinin ise bu yıl içerisinde seçilmesi bekleniyor.
SpaceX Mars Görevine Başlıyor (2022)
MİLYARDERİN İLK HEDEFİ: İNSANSIZ GÖREV
Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX, olası su kaynaklarını belirlemek, tehlikeleri test etmek, güç, madencilik ve yaşam destek altyapısını uygulamaya geçirmek adına insansız bir görev gerçekleştirmeyi planlıyor. Musk 2024 yılında ise, yakıt deposu inşa etmek ve gelecekteki mürettebat uçuşlarına hazırlık yapmak adına insanlı bir uzay aracının Mars’a gönderilmesinin hesaplarını yapıyor.
Çin uzay istasyonları fırlatıyor (2022)
MARS YOLCULUKLARINA HAZIRLIK
Çin, henüz bu yılın başlarında Chang’e 4 isimli uzay aracını Ay’ın ulaşılmamış kısımlarına indirmeyi başararak tarihi bir başarı yakalamıştı. Chang’e 4’un indiği yerin Ay’ın en eski krateri belirlenmişti. Bu kraterden elde edilecek veriler ile Ay’ın bilinmeyen geçmişine büyük bir ışık tutulabileceğine dikkat çekilmişti. Yörüngeye uzay istasyonları oturtmayı hedefleyen Çin 2022’nin sonlarına kadar bunları işletmeye başlamayı hedefliyor. Sonraki 10 yıl içerisinde ise Ay’da kurulacak bir üsse astronotlarını yerleştirmeyi planlıyor. Çin bu üssü Mars’a yapılacak yolculuklarda bir gidiş ve dönüş aracı olarak kullanmayı hedefliyor.
ESA ‘asteroit sigorta poliçesi’ oluşturuyor (2023)
RİSKLİ ASTEROİTLER VURULACAK
Avrupa Uzay Ajansı (ESA) Dünya’ya ulaşmadan haftalar önce riskli asteroitlerin farkına varabileceği bir sistem oluşturmaya çabalıyor. Hera olarak isimlendirilen görev “İnsanlığın bir asteroit sistemine gerçekleştireceği ilk yolculuk” şeklinde açıklanıyor.
SpaceX’in ilk Ay turizmi gezisi (2023)
‘FLY ME TO THE MOON’ ŞARKISI GERÇEK OLACAK
Japon girişimci, tasarımcı ve sanat küratörü Yusaku Maezawa, SpaceX şirketinin ay etrafında uçurduğu ilk uzay yolcusu olacak. Buna rağmen Maezawa yakın zamanda yaptığı bir açıklamada parasının kalmadığını ve yolculuk planına bağlı kalıp kalamayacağını henüz bilmediğini itiraf etti.
JAXA’nın Mars’ın uydularına olan yolculuğu (2025)
KEŞİF ARACI UYDUYA İNİP MATERYAL TOPLAYACAK
Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) 2025’te Mars’ın uydularına yolculuğa çıkacak, Mars’ın yörüngesine girilecek. Başarılı olması halinde keşif aracının topladığı materyaller ile 5 yıl içerisinde Dünya’ya dönmesi beklenmekte. Daha önce Rusya da “Fobus-Grunt” göreviyle aynı misyonu gerçekleştirmek istemiş ancak henüz Dünya yörüngesinden çıkarken başarısız olmuştu.
Büyük Teleskop (ELT) görevine başlıyor (2025)
EN İYİSİNDEN 13 KAT AYDINLIK GÖRÜNTÜ VERECEK
Şili’de yapımına devam edilen Extremely Large Telescope (ELT) tamamlandığında sadece dünyanın en büyük teleskopu olmakla kalmayıp, geriye kalan en iyi teleskoplardan yaklaşık 13 kat daha aydınlık bir deneyim sunabilecek.
Psyche ilk kez gözlemlenecek (2026)
ASTEROİTE YOLCULUK 4 YIL SÜRECEK
Prostelanetin içeriğini barındıran 10 büyük asteroitten biri olan Psyche’ye gerçekleştirilecek görev bilim adına büyük önem taşıyor. 2022’de başlatılacak olan görevde hedefe ulaşmanın yaklaşık 4 yıl süreceği düşünülüyor.
JUICE Jüpiter’e varacak (2029)
2033’E KADAR İNCELEYECEK
Jüpiter’i değil ama onun yörüngesinde olan Ganymede, Callisto ve Europa uydularını keşfedecek olan JUICE, 2022 yılında başlayacak olan yolculuğunu 2033 yılında Ganymede ulaştıktan sonra noktalayacak.
NASA’nın Mars Görevi (2030)
İNSAN VE ROBOT BERABER YOLCULUK YAPACAK
Mars’a yolculukta 5 aşamalı bir plan gerçekleştirmeyi hedefleyen NASA, bunun için en erken tarihi 2030 olarak belirledi. Bu planın içerisinde insan faktörleri kadar robotların da yer aldığı bir uçuş programı planlanıyor.