Home BİLİYOR MUSUN? UZAYDA ATEŞ YAKILIR MI?
BİLİYOR MUSUN? - 12 Ocak 2020

UZAYDA ATEŞ YAKILIR MI?

Yakılır. Yaktılar da. Ama ateşle oyun tehlikelidir ve hele Dünya’dan 400 km yukarıda bir uzay kapsülü içindeyseniz tehlikeyi düşünün artık.

Uluslararası Uzay İstasyonu astronotları araştırma yaparken ateşle oynuyor! Yerçekimsiz ortamındaki alevlerin Dünya’dan daha tehlikeli olabileceği görüldü. Ateşle oyun tehlikelidir ve hele Dünya’dan 400 kilometre yukarıda bir uzay kapsülü içinde daracık bir alandaysanız tehlikeyi düşünün artık.

DENEYİN İSMİ ‘KAPALI YANMA’

Uluslararası Uzay İstasyonu astronotları bu ayın başında sıfır yerçekiminde alevlerin davranışlarını gözlemek için tasarlanan araştırmada bir dizi ateş yaktı. Deneyin adı ‘Kapalı yanma.’ Ve deneyi gerçekleştiren bilim adamları gelecekteki Ay görevlerinde ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yangından korunma tekniklerini geliştirme amacıyla başlattıkları deneyde alevlerin nasıl geliştiğini anlamaya çalıştı. NASA bu projeye, yangına engel olma stratejilerini yenileme ve materyal seçiminde gelişme için oldukça yardımcı olacak bu bilgiyi kullanmayı hedefleyerek başladı. 

GÖZYAŞI ŞEKLİNİ VERİR

Dünya’da yerçekimi soğuk ve yoğun havayı alevlerin köküne doğru çeker; soğuk hava aynı zamanda yükselen sıcak hava ile yer değiştirir; bu süreç ateşe taze oksijen besler. Ve yukarı doğru yükselen sıcak hava alevlere karekteristik ki gözyaşı şeklini verir.
Yerçekimsiz ortamında alevler küre şeklinde olur veya dış hava akımı tarafından uzun bir şekle dönüşebilir. Son deneyler Uluslararası Uzay İstasyonu içinde ilk kez bir şeyleri ateşe verme tecrübesi değil fakat bu defa daha detaylı bir çalışma olduğu kesin. 

ALEV 1-22 DAKİKA ARASI YANDI

“Yerçekimi ortadan kalkınca doğal ısı yayımı yani konveksiyon ortadan kalkıyor ve sıcak hava yukarı çıkamıyor çünkü ‘yukarı’ kavramı yok” diyen Dr Paul Ferkul, bu projede Profesör Ya-Ting Liao İle birlikte çalışıyor ve Aralık ayında başlayan bu deneylerde oksijen kaynağı olarak kutu içinden hava üfleyen bir fan kullanılıyor. Deneyler iki yakıtı (Pamuk ve fiberglastan oluşan kumaş ile şeffaf akrilik plastik çarşaf) ve farklı hava akımlarının ve kutu ebatlarının yanma hızını nasıl değiştirdiğini test ediyor.
Güvenlik için ateşler bir kutu içindeki başka bir kutu içinde yakılıyor.  Şu ana kadar gerçekleşen 15 deneyde alev 1  ila 22 dakika arasında bir sürede yanmaya devam etti.

AY’DA YANGIN ÇIKARSA…

Dr. Paul Ferkul, astronotların ateş yakmaya bayıldıklarını, deneyler çok pratik olduğu için çok keyif aldıklarını ve deneyler sırasında yapılan canlı bağlantıda yaptıkları konuşmalarda ne kadar eğlendiklerini duyduklarını söylüyor.
Paul Ferkul Ay’daki farklı ortamdan dolayı her şeyin  Dünya ve uzay istasyonundan  farklı olduğunu, Ay’da bir yangın çıkacak olursa alevler farklı olacağından bu yangının çok daha tehlikeli olabileceğini öne sürüyor.
BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: “CEM YILMAZ UZAYI KOLAY KOLAY BIRAKMAZ”