Bilim kurgu filmi değil, bilim insanlarının ciddi çalışması… Önce Dünya keşfedildi, sonra Ay, en son Mars… Yetmedi, insanlığın teknolojik cihazlarla ile Güneş Sistemi’nde girip çıkmadığı yer kalmadı. “Dünya biz yetmeyecek, insanoğlu Güneş Sistemi’ne dağılacak” tezi gerçeğe doğru ilerlerken; bir grup bilim adamı Güneş Sistemi dışına yolculuğu tasarlamaya başladı: 1000 yıl sürecek bir yolculuğu…
Ortalama insan ömrünün 79 yıl olduğunu düşünürsek, tam 12 jenerasyonun doğup büyüyüp öleceği bir yolculuk… Bir nevi ‘Nuh’un uzay gemisi’ projesi…
“İNSANOĞLU ADADA YAŞARSA GEMİ GİBİ İZOLE YERDE DE YAŞAR”
Güneş Sistemi’ne en yakın yıldız sistemi Proxima Centauri… Bizden 4.25 ışık yılı uzaklıkta ve içinde Dünya benzeri bir gezegen olan Proxima Centauri b bulunuyor. İşte ‘insanlık uzay gemisi’nin ona ulaşması 1000 yılı, belki de daha fazla bir zamanı bulacak. İşte uzmanların milenyumluk uzay yolculuğu fikri…
İngiltere’de bulunan, 2012 yılında kurulan Yıldızlararası Çalışmalar Girişimi’nin (Initiative for Interstellar Studies) Genel Müdürü Andreas Hein: “Teoride insanoğlu, yapay bir ekosistem içinde yaşayabilir. Bakın adalara… Ya da ormanlara… İnsanoğlunun yüzyıllar, hatta binyıllar boyunca kendisini böyle yerlere izole edip yaşayabildiğini gördük, biliyoruz.”
“SONUNDA YAŞAMI SÜRDÜRMEK İÇİN GİDECEĞİZ”
Harvard Üniversitesi’nden Avi Loeb: “Geleceğimiz uzayda, buna hiç şüphe yok. O ya da bu şekilde Dünya’yı terk edeceğiz. Ya bir asteroit çarpacak ya da Güneş gezegenimizdeki okyanusları buharlaştıracak. Sonunda yaşamak için gideceğiz.”
Avustralya’daki Macquarie Üniversitesi’nden Felsefe Profesörü Neil Levy: “1000 yıllık uzay gemisi fikri sadece bir noktada işler. O da içinde doğacak çocukların geminin bir sonraki ekibi olarak eğitilmesi gerekir. Şef, bahçıvan, pilot vs gibi görevler için eğitim almalılar. Ki her jenerasyon bir sonrakine gemiyi devredebilsin.”