Andromeda, içinde bulunduğumuz Samanyolu Galaksisi’ne 2.5 milyon ışık yılı uzaklığında… (Bir ışık yılı yaklaşık 9 trilyon kilometredir.) Varın siz hesaplayın. Ama sıkıntı şu ki, saniyede 110 kilometre hızla bize doğru geliyor. Kötü haber şu ki, astronomlar iki galaksinin çarpışacağına kesin gözüyle bakıyor. İyi haber ise… bu kötü haberin gerçekleşmesi 4 milyar yıl sonra olacak.
GALAKSİLER BİRLEŞECEK, SAMANMEDA OLACAK!
İşin ilginç tarafı birleşmenin ismi bile kondu: Samanmeda (Milkomeda)! İngiliz astronom, yazar ve gazeteci Gemma Lavender çarpışma ile ilgili şu teoriyi ortaya attı:
“Çarpışmadan önce birbirlerine dokunmadan geçecekler. Ardından yaklaşacaklar ve çekim kuvvetleri birbirlerini parçalayacak. Birbirince yığınlar çekmeye başlayacaklar. Gel-gitler yaşanacak. Merkezleri parçalanacak, galaksinin uzak kolları paramparça olacak.”
“Çekim kuvvetinden dolayı büyük dönüşler olacak. En sonunda da birbirlerinin içine geçecekler. Yıldızları birbirine karışacak. Yıldızlar kukalar gibi dağılacak. Güneş’imiz elden gidecek! Yüzde 65 ihtimalle Güneş yeni oluşacak Samanmeda’nın merkezinde olmayacak; dış kollarına doğru savrulmuş bir yıldız olacak. Güneş ve Güneş Sistemi galaksi merkezinde 650 bin ışık yılı uzağa savrulacak.”
(Güneş Sistemi, şu an Samanyolu merkezinin 26 bin ışık yılı uzağında.)
“Peki Güneş’in Samanmeda’nın dışına savrulma ihtimali yok mu? Var. Yüzde 12 de olsa böyle bir ihtimal var. Yine yüzde 3 ihtlmal Andromeda bizim Güneş’i ve Güneş Sistemi’ni çalabilir.”
BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: EVRENİN PANORAMASINI ‘TEK KARE’DE GÖZLER ÖNÜNE SEREN HUBBLE’I TANIYALIM