Büyük Patlama ile birlikte oluşan kainatımız 13.8 milyar yıl yaşında… Büyük Patlama’dan hemen sonraki dönemde evren bomboştu. 13 milyar yıl önce ilk yıldızlar oluşmaya başladı. Washington Üniversitesi’nden astronomlar, kainatın ‘karanlık evresi’ dedikleri dönemden, taaa 12 milyar yıl önceki dönemden bu yana uzayda ‘dolaşan’ bir sinyale yaklaştıklarını açıkladı.
Dünyanın dört bir yanındaki uzay sitelerine manşet olan açıklama Profesör Miguel Morales’den geldi: “Evrenin bu dönemde özelliklerinin, ilk yıldızların oluşumu üzerinde büyük bir etkisi olduğunu ve bugünkü evrenin yapısal özelliklerini harekete geçirdiğini düşünüyoruz.”
“O dönemde maddenin evrendeki dağılımı, büyük olasılıkla galaksilerin ve galaktik kümelerin bugün nasıl dağıldığını şekillendirdi.”
HİDROJENİN PEŞİNDELER!
Kainatın bu karanlık döneminden önce uzay sıcak ve yoğundu. Büyük Patlama’dan bir milyon yıldan kısa bir süre sonra kainat kapkaranlık bir yer oldu. Bu döneme nört hidrojen atomları damgasını vurdu. Milyonlarca yıl süren bir karanlık çağ… Profesör Morales dönemi şöyle anlatıyor: “Bu karanlık çağda ışık olmadığı için de ışık bazlı bir sinyale ulaşmamıza imkan yoktu. Ancak özel bir noktanın peşinde koşabilirdik, hidrojen!”
“Bu sinyali ölçmeye çalıştık, orada bir yerlerde olduğunu biliyorduk. Bunu yakalamak zordu. Çünkü 13 milyar yıl önce kainat yıldızlar, galaksilerin oluşumuyla kalabalık bir yere dönemeye başladıkça, sinyal de o ‘gürültüde’ emilmiş olabilirdi.”
Uzmanlar sinyalin kozmik bir gürültünün arkasında ‘saklandığını’ düşünüyor. Ama yılmak yok. “Çok az kaldı” diyorlar. Batı Avustralya’da bulunan, tam 4 bin 96 antenden oluşan Murchison Array teleskopuyla takibe devam ediyorlar.
BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: 11 MİLYAR IŞIK YILI UZAKLIKTAKİ ‘KOZMİK ATEŞ ÇEMBERİ’
AY’IN ‘DİNAMO’SU 1 MİLYAR YIL ÖNCE SÖNMÜŞ
İŞTE 13 MİLYAR YIL ÖNCEKİ ÇARPIŞMA ANI
SPACEMAG TÜRKİYE’Yİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN: LinkedIN, FACEBOOK, PİNTEREST, TWİTTER, instagram, YOUTUBE