Okuldayken hayat ne kadar basitti… Güneş Sistemi’ni öğrenmiştik. Güneş, bu sistemi ısıtan büyük yıldızdı. Sistemde 9 gezegen sıralıydı: Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Plüton… Teknoloji gelişti, teleskoplar sayesinde Kuiper Kuşağı’nı keşfettik…
İşte o gün, bilim dünyası Plüton’a ‘cezayı kesti’ ve gezegenlikten attı. O artık ‘cüce gezegen’di. Ve tüm kitaplar değişti: “Güneş Sistemi’nde 8 gezegen var.”
9’UNCU GEZEGENİ 2016’DA DUYDUK
Plütonseverler baskı yaparak yeniden gezegen statüsüne almaya çalışsa da bilim dünyası ‘cüce gezegen’ kararında direndi. Ancak takvimler 2016 yılını gösterdiğinde, California Teknoloji Enstitüsü’nden (Caltech) iki bilim insanı “Güneş Sistemi yeniden 9 gezegen olabilir” diyerek tarihe “9’uncu Gezegen teorisi” diye geçen hipotezi ortaya attı.
GÜNEŞ’İN ETRAFINI 20 BİN YILDA DÖNÜYOR
Bu kişiler Konstantin Batygin ve Mike Brown’du… Bu iki isme göre, Dünya’nın 10 katı büyüklüğünde ve Güneş’in çevresindeki dönüşü 20.000 yılda tamamlayan 9’uncu gezegen, Plüton ya da Kuiper Kuşağı’nda tespit edilmiş diğer cüce gezegenlerden biri değildi.
YENİ GEZEGENİ BULANLARDAN BİRİ ‘PLÜTON KATİLİ’
Üstelik Amerikalı astronom Mike Brown, Plüton’u gezegenlikten atan bilim insanlarının başını çekenlerdendi. (Twitter adresi de Plutokiller, yani Plüton’un katili…)
4 MİLYAR YIL ÖNCE DÜNYA’YI KURTARDI
Peki neydi bu 9’uncu gezegen… Hipoteze göre, 9’uncu gezegen bizi kurtaran gezegendir. 4 milyar yıl önce, Jüpiter Güneş’ten uzaklaşırken, Venüs ve Dünya birbirine çarpacaktı. Belki de bugünleri göremeden yok olacaktık. Ama Jüpiter’i ‘bir şey’ farklı yörüngeye çekti ve bu çarpışma olmadı… İşte o ‘bir şey’ 9’uncu gezegendi…
2017’DE DE NASA DOĞRULADI
Çok geçmedi, 1 yıl sonra, 2017’de Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA da bu hipotezi doğruladı… Güneş Sistemi’ndeki 8 gezegenin tam aksi tarafında olduğu düşünülen 9’uncu gezegenle ilgili, hipotezin sahipleri bu haftasonu yeni bir açıklama yaptı: “10 ile 15 yıl içinde onu bulacağız.”
“DÜŞÜNDÜĞÜMÜZDEN BİRAZ KÜÇÜK”
Teleskoplarla incelemelere devam ettiklerini belirten Konstantin Batygin ve Mike Brown, 2016’daki hipotezlerine düzeltme yaptı: “Bilgisayar simülasyonlarına göre, bu gezegen Dünya’nın 10 katı büyüklüğünde değil. Biraz daha küçük, 5 ila 10 katı arasında bir büyüklükte. Güneş’in etrafındaki dönüşünü tamamlamasına yakın, 2030’a kadar tespit edeceğimizi düşünüyoruz.”
KİTAPLAR BİR KEZ DAHA DEĞİŞECEK GALİBA
Bu gerçekleşirse… 9’uncu gezegene yeni isim bulacağız ve kitaplar bir kez daha değişecek. 21’nci yüzyılda kitaplar daha çok değişecek gibi görünüyor.
Fotoğraflar: konstantinbatygin.com, Twitter
BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: ÜNLÜ BİLİM İNSANI, “AY’A GİDİLMEDİ” TEZİNE KIZDI, KÜFRÜ BASTI