“40 YILDIR BUNUN PEŞİNDEYDİK”
Polonya’daki Nicolaus Copernicus Astronomi Merkezi’ndeki gökbilimciler liderliğinde yürütülen araştırma sırasında yapılan bu buluş, Nature Astronomy dergisinde sundukları verilerle halka duyuruldu.
Çalışma başkanı Profesör Gerald Handler “TESS uydusundan gelen muhteşem veriler yıldızın yerçekimsel biçim bozulmasına ve salınımına/titreşimine bağlı parlaklık varyasyonlarını gözlememize büyük yardımda bulundu” dedi. Çalışmada yer alan başka bir uzman ise 40 yıldır bu nadir yıldızların peşinde olduğunu söyledi.
Bu yıldızların varolabileceği teorisi ilk 1940’larda öne sürülmüştü ama 1980’lerde ‘varolmalı’ teorisine geçildi.
Son 30 yılda gökbilimciler tarafından yapılan spekülasyonlardan biri de bir yıldızın salınımının gelgit kuvveti ile değiştirilebileceği doğrultusundaydı.
BAĞLANTILI HABER: GÖKTEN DEMİR YAĞAN ÖTEGEZEGEN BULUNDU
ÖTEGEZEGEN AVCISI TESS
Periyodik ışık azalması bir yıldızın etrafında yörüngeye girmiş bir gezegene işaret olabileceğinden, NASA görevi aslında TESS uzay teleskobu ile ışıkları kısa süreli azalan yıldızları gözlemek yoluyla yabancı ötegezegen aramak için tasarlanmıştı. Amatör gökbilimciler ve bilim adamları TESS’in topladığı verileri dikkatle inceleyerek olağandışı fenomen aramaya başladılar.
BAĞLANTILI HABER: TESS, DÜNYA BENZERİ İLK GEZEGENİ BULDU
Bu buluş uzayın derinliklerinde daha birçok benzeri ilginç yıldızın varolduğunu kanıtladı ve heyecanlı bilimadamlarına yeni arayışları içim yeni kapılar açtı. Massachusetts Institute of Technology (MIT) Profesörü Saul Rappaport “TESS verilerine bakmaya devam ettikçe daha kim bilir ne örneklerle karşılaşacağız” dedi. Bu verilerde gizli birçok yeni buluş keşfedilmeyi bekliyor anlaşılan.
SPACEMAG TÜRKİYE’NİN YOUTUBE KANALINA ABONE OLMAK İÇİN TIKLAYIN.
SPACEMAG TÜRKİYE’NİN FACEBOOK SAYFASINI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN.
SPACEMAG TÜRKİYE’NİN TWITTER SAYFASINI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN.