Home DIŞ UZAY İŞTE ‘TEK KOLLU’ GALAKSİNİN FOTOĞRAFI!
DIŞ UZAY - 1 Nisan 2020

İŞTE ‘TEK KOLLU’ GALAKSİNİN FOTOĞRAFI!

NASA, Hubble Uzay Teleskopu sayesinde dış uzayın en ilginç galaksilerinden biri olan NGC 4618'in görüntüsünü elde etti.

Galaksinin ismi NGC 4618… Dünya’nın tam 21 milyon ışık yılı uzağında… İlk olarak 1787 yılında Alman-İngiliz astronom William Herschel tarafından keşfedildi. (Ki aynı William Herschel, 4 yıl sonra da Uranüs’üs keşfedecekti.) William Herschel uzayın uzaklarındaki “sisli” cisimleri inceliyordu. Ona göre bu cisimler yıldız ya da başka bir gök cismi değildi. İnceledikçe astronom, bunların “yıldız kümeleri” olduğunu keşfetti… ki, biz bugün bunlara galaksiler diyoruz.

KOMŞUSUYLA BİRLEŞİP ‘YÜZÜK’ GALAKSİ OLACAK

William Herschel.

Yüzyıllar sonra Hubble Uzay Teleskopu bu muhteşem galaksiyi görüntüledi. NASA da bu görüntüyü şu açıklamayla servis etti:

“Astronomlar, Herschel’in önerdiği teorinin aslında bizim galaksi dediğimiz şey olduğunu anlamalı. NGC 4618, bir çubuklu sarmal galaksi. Ama diğer galaksilerden bir farkı var. Galaksinin merkezinin etrafında dönen sadece bir kolu var.”

“Galaksimizden 21 milyon ışık yılı uzakta… Çapı da Samanyolu’nun üçte biri… Komşusu NGC 4625 ile ‘etkileşimli ikili’ olmuşlar. Yani yerçekimsel olarak birbirlerini etkileyecek kadar birbirlerine yakınlar. Bu etkileşimin sonu ikisinin birleşip bir ‘yüzük galaksisi’ olmaktır.”

EVREN GENİŞLEDİKÇE GALAKSİLER BİZDEN UZAKLAŞIR… AMA BU DEĞİL

EVREN DÜZ MÜ YUVARLAK MI?