Bilim insanları bir taşla iki kuş vurdu… Hubble Uzay Teleskopu, NASA’nın Chandra X-ışını Gözlemevi ve Avrupa Uzay Ajansı X-Işını ‘Multi-Mirror’ Gözlemevi sayesinde bilim insanları Dünya’dan 740 milyon ışık yılı uzaklıkta “orta ölçekli” bir kara delik tespit etti. Bunun iki önemi var… Araştırmanın önemini, ona imza atan New Hampshire Üniversitesi uzmanlarından dinleyelim…
1. ORTA ÖLÇEKLİ, SÜPER KÜTLELİDEN KÜÇÜK
“Orta ölçekli” kara delik, Güneş’ten tam 50,000 kat büyük. 740 milyon ışık yılı uzaklıkta yıldız kümesinin ortasında. Bilim insanları onu “Kainatın evriminin kayıp halkası” olarak görüyor. Bu orta ölçekli kara delik, dev yıldızların çökmesiyle oluşan kara deliklerden büyük. Ancak “süper kütleli” kara deliklerden daha küçük…
(Süper kütleli kara delikler: Galaksilerin merkezlerinde bulunan, kütleleri milyonlarca Güneş kütlesi büyüklüğünde olan kara deliklere verilen isim. Samanyolu’nun ortasındaki ‘süper kütleli’ kara deliğin ismi Sagittarius a*)
2. DİKBAŞLI BİR YILDIZLA MÜCADELE EDERSE…
Galaksilerin merkezinde olan süper kütleli kara deliklerin aksine; orta ölçekli kara delikler galaksilerin her noktasında olabilir. Onları tespit etmek çok zor. Sadece ‘dik başlı’ bir yıldızla mücadele ettiğinde tespit ediliyorlar! Yıldızı çektiğinde ortaya çıkan enerji sayesinde “görülüyorlar.” Bilim insanları bu an için uzun süredir bekliyordu…
SPACEMAG TÜRKİYE’Yİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN: FACEBOOK, PINTEREST, TWITTER, YOUTUBE
BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: BEBEK YILDIZLARI BESLEYİP BÜYÜTEN KARA DELİK!