Kızıl Gezegen Mars’ta koloni kurulmasının fikir babası olan 48 yaşındaki Güney Afrikalı milyarder Elon Musk, “Evrende yalnız mıyız?” tartışmasına bambaşka bir perspektifte baktı. Lex Fridman’ın Yapay Zeka Podcast’ine konuşan uzay taşımacılık şirketi SpaceX’in patronu Elon Musk ‘ölü tek gezegen teorisini gündeme getirdi. İki ay önce Çin’de yapılan Yapay Zeka Zirvesi’nde yapay zekanın bir gün insanlık için tehlike olacağını belirten Elon Musk, podcast yayınında yapay zeka ve uzaylılara değindi.
BAĞLANTILI HABER: “MARS’TAKİ İLK KENTİ 2050’DE KURUYORUZ”
‘YARIM MİLYAR YILA HAYAT BİTEBİLİR’
“Çok komik. Kainat 13.8 milyar yaşında. Dünya ise 4.5 milyar yaşında” diye söze başlayan Elon Musk, “Büyük ihtimal bir yarım milyar yıl sonra Güneş etkisini artıracak, okyanuslar buharlaşacak ve bu Dünya’da yaşamı zora sokacak” dedi. Buraya kadar normal. Ancak sonra teorisini gündeme getirdi:
‘ÖLÜ TEK GEZEGEN SAYISI: BELKİ ÇOK AZ’
“Bu başka yerlerde olmuş olabilir… Merak ediyorum acaba kozmosta kaç tane ‘ölü tek gezegen’ler var acaba?” Peki, ölü tek gezegen ifadesiyle neyi kastediyor. Elon Musk o ifadeyi şöyle tanımlıyor: “Başka gezegenlere gidemeden dış faktörlerden dolayı yok olan gezegenler… Belki çok az.”
Eğer insanoğlu bir gün Dünya’dan gidemezse ve bir gün insanlık için Dünya’da imkansızlaşırsa hayat burada bitecek. Ve Elon Musk’a göre Dünya da ‘ölü tek gezegen’ olabilir.
BAĞLANTILI HABER: ELON MUSK’UN “HAYATIMI ŞEKİLLENDİRDİ” DEDİĞİ 12 KİTAP
‘BİZİM DİĞER GEZEGEN ÇÖZÜMÜMÜZ MARS’TIR’
Çözüm var mı? Elon Musk’a göre evet: “İnsanlığı kurtaracak ‘diğer gezegen’ çözümü Kızıl Gezegen Mars’tır. Ancak şu an Mars’a yolculuk o kadar da değil.”
“Dünyadışı zeka ya da insandan daha zeki uzaylılar hakkında bir işaret henüz yok. Bildiğim kadarıyla biz farkındalığı olan tek varlığız” diyen SpaceX’in patronu yapay zekayla ilgili de şu uyarıyı yaptı:
‘YAPAY ZEKAYA KARŞI İNSANLIK HAKEMİ’
“Yaptığımız araştırmalar sonucu şu noktaya vardık: Bir hükümet hakemi olmalı. Bu hakem, insanlık için çalışmalı, insanlığın güvende olması için ter dökmeli. Yapay zekanın topluma tehlike olma potansiyeli var.”
BAĞLANTILI HABER: “YAPAY ZEKA BİZİ GEÇECEK” VE “BİLGİSAYARIN ÇİPİ, BİZİM KALBİMİZ VAR” ATIŞMASI