Home DIŞ UZAY NASA, ‘ASTEROİT AVCISI’ UZAY TELESKOPU İSTİYOR
DIŞ UZAY - 2 Kasım 2019

NASA, ‘ASTEROİT AVCISI’ UZAY TELESKOPU İSTİYOR

Mevcut teknoloji ile Dünya'yı tehdit edebilecek asteroitlerin sadece % 35'ini tespit edebiliyoruz. NASA % 90'ını bulacak teleskop arayışında.

Dünya’da şu an bir Gezegen Savunma Birimi olduğunu biliyor muydunuz? Bu birim NASA’nın Gezegen Bilimi Danışma Komitesi’ne bağlı çalışıyor. İşte bu birimden bir bilim insanı, Lindley Johnson, NASA’ya bir sunum yaptı ve tehlikeyi şöyle özetledi: “Dünya yakınında bulunan ve tehdit oluşturabilecek asteroitlerin sadece %35’ini tespit edebiliyoruz.”

“Bu nedenle harekete geçirmeli ve şehirlerimize tehdit oluşturabilecek asteroidlerin %90’ının yerini tespit edebilecek bir uzay teleskobuna ihtiyacımız var.” “Bu asteroidlerin çapı ya da genişliği 140 metre civarında. 8 bin 788 tanesini tespit ettik ve yaklaşık her yıl bu sayıya 500 tane daha ekleniyor.”

Birim şu anda NEOSM adı Dünya Yakınındaki Objeleri Takip Görevi adlı bir programı öneriyor. Bu program dahilinde NEOCam adı verilen bir kamera dünyanın çevresini izlemeye alacak.

NASA, NEOCam’i 2015’te en başarılı öneri diye nitelendirdi ancak fırlatmak için onay vermedi.
NASA’dan Thomas Zurbuchen, kamera programının hayata geçirilmesi için öne çekildiğini, ancak bütçeden dolayı 2025’ten önce fırlatılmasının zor olduğunu söyledi.

Şu anda Hawaii’de Pan-STARRS 2 adlı teleskop bu Misyonu gerçekleştiriyor. Kısaltması LSST olan yeni bir teleskopun da 2020 itibariyle göreve başlayacağı belirtildi.

BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER:

BİR ASTEROİTİN DEĞERİ NASIL BELİRLENİYOR?

NASA VE ESA’NIN ASTEROİD VURMA PLANI

EN DEĞERLİ ASTEROİT: 100 TRİLYON DOLAR