Hazırlayan: Berna Jolliffe
Galaksimizin en son haritası şunu gösteriyor: Samanyolu’nun şekli aynı patates cipsi gibi! Yeni araştırma sonucuna bakılırsa, içinde bulunduğumuz yıldızlar kümesi çarpık ve kıvrımlı bir şekle sahip…
Nispeten düz bir disk oluşturmak yerine Samanyolu’nu biçimlendiren yüzlerce milyar yıldız kenarları oldukça kıvrık bir disk oluşturuyor; aynı yassılaştırılmış ‘ S’harfi gibi.
Optik Yerçekimsel Lens Deneyleri’nden alınan veriler kullanılarak, Şili Atacama Çölü’nde özel bir teleskop ile güney gökyüzündeki yıldızlar ile ilgili yapılan süregelen araştırma ile gökbilimciler 2bin 400’den fazla Klasik Cepheid yıldızının kesin yerlerini tespit ettiler. Bunu Dünya’dan görülebilen ışıkları ve ürettiklerini varsaydıkları ışığı karşılaştırarak belirlediler.
Gökbilimci Radek Poleski “Bir yıldızın devrini ölçerken, tam ne kadar ışık yaydığını da öğreniyoruz. Sonra bunu aldığımız ışıkla karşılaştırıyoruz ve bu ikisini karşılaştırarak da aradaki mesafeye ulaşıyoruz” dedi.
GALAKSİMİZİN TUHAF ŞEKLİNİ NASIL AÇIKLARIZ?
Avustralya Sidney Üniversitesi’nden Macquarie Richard de Grijs bu soruyu komşu galaksilerle olan yerçekimsel etkileşime bağladı.
Galaksimizin kıvrımlı olmasının sebebinin uzak geçmiste daha küçük galaksilerle birleşmesinden dolayı olabileceğini veya bu eğri şeklin spiral kolların ortak yerçekiminin sonucu olabileceğini de söyledi.
Fotoğraf: Varşova Üniversitesi
—-
Havacılık ve Uzay Bloğu, Cepheid’leri şöyle anlatıyor: Astronomlar, gökadamızda ve gökadamızın ötesindeki cisimlerin mesafelerinin ölçülmesinde “Cepheid Variables-CVs” adı verilen, ışığı değişen yıldızlara güveniyor…
Değişken yıldızlar parlaklıklarında periyodik değişim gözlenen yıldızlar… Bu yıldızlar Güneşin 5-20 katı kadar bir kütleye sahip; sıcaklıkları ve çapları da 1-100 gün sureli aralıklarla, periyodik olarak değişmekte…
Cepheid adı, Cepheus takımyıldızı içinde yer alan, değişken bir yıldız olan ve bu sınıfın ilk yıldızı olarak belirlenen Delta Cephei ‘den gelmekte…
Klasik Cepheid’ler Lokal Gruptaki gökadalara olan uzaklıkların belirlenmesinde kullanılır. “Hubble Sabiti”nin (Hubble Constant) belirlenmesinde de referans olarak kullanılmışlardır.
Metalce fakir olan Tip 2 Cepheid’ler 1-50 günlük periyodlarla, şişip, sönerler… On milyar yıl kadar yaşlı olabilen bu yıldızlar Güneşin yarısı kadar bir kütleye sahiptir… Tip 2 Cepheid’ler Samanyolunun merkezine olan mesafenin, ve komşu gökadaların uzaklıklarının belirlenmesinde kullanılmaktadır.