18 Nisan 2018’de Falcon 9 roketinin üzerinde fırlatılan, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Araştırmaları Merkezi NASA’nın ötegezegenleri keşfetmesi için üretilen TESS uzay teleskopu, Dünya benzeri yaşanabilir bir ötegezegen buldu… Hem de bu gezegen çok yakında! Dünya boyutundaki gezegen, 100 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızın etrafında dönüyor.
GÜNEŞ’İN YÜZDE 40 AĞIRLIĞI VE BOYUTUNDA
Amerikan Astronomi Topluluğu’nun 235’nci toplantısında tanıtılan ötegezegen, TOI 700 adı verilen bir kırmızı cücenin etrafında dönüyor. Bu yıldız (TOI 700) bizim Güneş’in yüzde 40 ağırlığı ve boyutunda… Sıcaklığı da Güneş’in yarısı kadar…
TOI 700’ün etrafında 3 gezegen gönüyor. Bizi ilgilendiren ise onlardan biri olan TOI 700 d… Yüzeyinde bizim okyanuslar gibi sıvı su bulunuyor. Astronomlar “Dünya boyutunda Dünya gibi yaşanabilir Güneş Sistemi dışında bulduğumuz ilk ötegezegen” diyor.
GÜNEŞİNİN ETRAFINI 37 DÜNYA GÜNÜNDE DÖNÜYOR
TOI 700 d, dönen üç gezegenin en dıştaki gezegeni… ’37 Dünya günü’nde bir yörüngeyi tamamlıyor. Ötegezegen kendi yıldızından; Güneş’in Dünya’ya sağladığı enerjinin yüzde 86’sını alıyor. Diğer iki gezegen TOI 700 b ve c, yaşanabilir TOI 700 d’den farklı.
Dünya boyutunda olan b, kayalık bir gezegen ve yörüngesini 10 Dünya gününde tamamlıyor. Diğer gezegen c, gazdan oluşuyor… Dünya ile Neptün arasında bir gezegen olan c, yörüngeyi 16 Dünya gününde tamamlıyor.
NASA’dan Paul Hertz, TESS için “Yakınlardaki yıldızlar etrafında dönen Dünya benzeri gezegenler arıyor” dedi ve ekledi: “TOI 700 d’nin keşfi, TESS’in ileriki çalışmaları açısından çok önemli.”
NASA, 2021 yılında Hubble’ın yerine geçecek olan James Webb Uzay Teleskopu fırlatılacak. James Webb, gezegenlerin atmosferlerini inceleyecek.
TESS NEDİR?
TESS, 200 bin yıldızı inceleyecek.
Transiting Exoplanet Survey Satellite… Kepler misyonunun kapsadığından 400 kat daha büyük alanda ötegezegen arıyor. 200 milyon dolara mal oldu.