Home DIŞ UZAY TOZ BULUTU KAPLI GEZEGENLERDE YAŞAM ARANIYOR!
DIŞ UZAY - 13 Temmuz 2020

TOZ BULUTU KAPLI GEZEGENLERDE YAŞAM ARANIYOR!

Yapılan son araştırmalar, uzayda yaşam arayışını bir başka yöne kaydırdı: Toz bulutuyla kaplı gezegenler ve mini gezegenler…

Toz bulutu kaplı gezegenlerde yaşam arayışı… Bilim insanları asırlardır uzayda yaşam kanıtı arıyor, evet, biliyoruz. Yapılan açıklamalardan bildiğimiz bir diğer konu da bu aramalarını Dünya benzeri gezegenlerde yaptıklarıydı… Ancak yapılan son araştırmalar, uzayda yaşam arayışını bir başka yöne kaydırdı: toz bulutuyla kaplı gezegenler ve mini gezegenler…

SPACEMAG TÜRKİYE’Yİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN: LinkedIN, FACEBOOK, PİNTEREST

Bu çarpıcı araştırmaya imza atanlar İngiltere’nin en saygın eğitim kurumlarının başında gelen Exeter Üniversitesi, İngiltere meteoroloji kurumu Met ve East Anglia Üniversitesi oldu. Dünya’nın iklimini belirlemede tozun önemli bir faktör olduğunu ortaya koyan umanlar, yabancı yaşam formlarının olabilmesi için tozun da önemli bir rol oynadığını belirledi. Dünya’da olduğu kadar Mars’ta da iklimi belirleyen ana faktörlerin başında toz mevcudiyetinin geldiği tespit edildi.

Uzun araştırmalar sonucunda da havada mineral tozları bulunan gezegenlerde yaşam olma ihtimali yüksek. Hatta bu gezegenler kendi ışık ve ısı kaynakları olan yıldızlarından uzakta olsalar bile yaşam formlarını barındırabilirler. Bu araştırma sayesinde uzay bilimciler yaşam formu bulma yolundaki çalışmalarına atmosferinde toz bulunan gezegenleri de ekleyecek.

“TOZ FIRTINALARI ISITIR, SOĞUTUR”

Araştırmada cüce gezegenler ve Güneş gibi sıcak değil daha küçük ve soğuk yıldızların yörüngesinde dolaşan ötegezegenler incelendi. İncelemeye alınan bu gezegenlerin de tıpkı Dünya gibi gece ve güzdüz tarafları olduğu belirlendi. Bir fark, bu taraflar kalıcı olarak gündüz v kalıcı olarak geceydi.

Gece ve gündüz taraflarındaki iklimlerin simülasyonunu oluşturan bilim insanları, havadaki mineral tozlarının söz konusu gezegenlerdeki iklimi nasıl değiştirdiğin ortaya koydu. Buna göre tozlar, sıcak olan gündüz kısmında iklimi serinletiyor, soğuk olan gece kısmında ise iklimi ılımanlaştırıyordu. Araştırma ekibinin başında bulunan Exeter Üniversitesi uzmanı Ian Boutle, “Toz fırtınaları Dünya’da ve Mars’ta ısıtma ve soğutma etkisine sahip. Ve özellikle serinletme etkisi iklimlere avantaj sağlıyor” açıklamasını yaptı.

SPACEMAG TÜRKİYE’Yİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN: TWİTTER, instagram, YOUTUBE

Boutle’a göre bu senkronize uydu gezegenlerinde durum biraz daha farklı. Burada kalıcı bir gece tarafı olduğu için tozun ısıtma etkisi avantaja dönüşüyor. Gündüz kısmında da se serinletme etkisi elbette… Sıcaklığın daha ortalama noktalara ulaşmasını ve böylece de yaşam koşullarına uygun hal gelmesini sağlayan bu tozların varlığıyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü:

“Havadaki tozlar gezegenleri yaşanabilir kılarken, aynı zamanda bu gezegenlerde yaşam formu bulma becerilerimize de bir miktar gölge oluyor. Bu etkiler uzun vadeli araştırmalarda sonuçlarını gösterecektir.” Hazırlayan: Burcu ERGÜL

BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: “SUYUN ÜZERİNDE SÜZÜLEBİLEN” ÖTEGEZEGEN BULUNDU!

TÜRKİYE’NİN YILDIZI ‘ANADOLU’, ÖTEGEZEGENİ ‘GÖKTÜRK’

UZAYA GİTMEK İSTEYEN İLK TÜRK ROBOTU