Home DIŞ UZAY UZAY YOLCULUĞU SAĞLIĞI BOZAR MI?
DIŞ UZAY - GÜNEŞ SİSTEMİ - 27 Mayıs 2019

UZAY YOLCULUĞU SAĞLIĞI BOZAR MI?

Uzaya yolculuk yapan farelerde incelemeler yapan Amerikalı araştırmacılar, farelerin eklem rahatsızlıkları yaşadığını fark etti.

Soru: Uzay yolculuğu sağlığı bozar mı? Asıl soru ise: Aynı sağlık sorunu Uzay yolculuğu yapacak olan insanlarda da görülecek mi? Uzay Yolculuğu’nun hayal olduğu günlerden, “Acaba bugün hangi gezegene yolculuk etsem?” denen günlere doğru gidiyoruz. Günümüzde ABD, Rusya ve Çin gibi devletlerden sonra artık Elon Musk, Jeff Bezos ve Richard Branson gibi milyarder iş adamlarının Uzay yolculuğu ile ilgili yarışlarını izliyoruz. Bütün bu yarışının yanında bir yandan da araştırmacılar Uzay yolculuğunun vücudumuzdaki etkilerini araştırmaya devam ediyor.

UZAY HAYVANLARINI İNCELEDİLER

Henry Ford Hastanesi’nde yapılan bir araştırmada, yerçekimsiz ortamın farelerin vücudunu nasıl etkilediğine bakıldı. Araştırmada 2013 yılında Rusya’nın Bion-M1 uzay mekiğiyle yolculuk yapan bir grup fare incelendi. ABD’nin en büyük şehirlerinden biri olan Detroit’te bulunan Henry Ford Hastanesi’ndeki araştırmacılar Uzay’da bir ay geçiren farelerin altısının iki farklı tip kıkırdaklarından aldığı örnekleri inceledi. Araştırmada hem göğüs kemiğine bağlı kıkırdaklar, hem de eklemlere ait kıkırdaklar gözlemlendi. Space.com’un haberine göğüs kemiğine bağlı olanlarda hiçbir yıpranma görülmezken, eklemlere ait kıkırdaklardaysa ciddi yıpranmalar görüldü.

YERÇEKİMSİZ ORTAM BASKIYI YOK EDİYOR

Henry Ford Hastanesi Ortopedi Cerrahi Anabilim Dalı Kas ve İskelet Genetiği Bölümü Başkanı Jamie Fitzgerald “Dünya’nın herhangi bir yerinde kas ve iskelet sistemimiz (kemik, kas, tendon, kıkırdak) her türlü baskıya maruz kalıyor. Yani, günlük aktivitelerimiz yerçekimiyle birlikte kas ve iskelet sistemimize ciddi baskı yapıyor. Ancak uzaydaki yerçekimsiz ortam bu baskıyı ortadan kaldırıyor. Dolayısıyla da kas-iskelet sistemimizdeki kıkırdak dokular küçülmeye başlıyor.” diye belirtti. (İnsanlarda benzer kıkırdak yıpranmaları osteoartrite yani kireçlenmeye veya dejeneratif eklem hastalığına dönüşebiliyor.)

Ancak, Henry Ford Hastanesi’nde yapılan bu araştırmada, Rus Bion-M1 uzay aracıyla yapılan 30 günlük Uzay yolculuğundaki yerçekimsiz ortamın kıkırdaklarda geri döndürülemez bir hasara yol açamayacağı belirtiliyor. Ciddi sağlık sorunlarının daha uzun sürede oluşabileceğini belirten araştırmacılar, malesef farelerin birçoğunun Dünya’ya dönüşte hayatını kaybetmesi sonucu eklemlerin ne kadar iyileşip iyileşmediğini inceleme fırsatı bulamadı.

Yapılan birçok araştırma yerçekimsiz ortamın astronotların kemiklerini ve kaslarını etkilediğini ortaya çıkarmıştı. Ancak kıkırdakların bundan nasıl etkilendiği hala tam olarak bilinmiyor.