Son zamanlarda araştırmacılar, Dünya’dan 110 ışık yılı uzaklıktaki K2-18b gezegeninin atmosferinde su buharı bulmak için spektroskopi kullandılar. Bizler için bu çok zor bir iş ama bu başka gezegenlerde yaşayan gökbilimciler için aslında çocuk oyuncağı…
Dünya etrafındaki oksijeni bulmaları çok kolay ve bu da burada hayat olduğunun en başta gelen kanıtı. Oksijen fotosentezi ele verir. Onlar için kolay bir şey daha; Dünya’dan gelen ışık miktarını izleyip -tek bir pikselde görülse bile- günlere yayılan düzenli değişimi farkettikleri anda Dünya’nın kendi ekseni etrafında döndüğünü anlarlar. Bu değişen parıltının daha derin bir analiziyle de okyanusların ve kıtaların var olduğunu bulurlar.
ESKİ YUNAN’DAN DAHA DETAYLI HARİTALARI OLUR!
Başlamışken şunu da atlamayalım: Yüksek teknoloji sahibi uzaylıların çok üstün teleskopları var diyelim ve bizi gözlemeye başladılar. Dünya’nın görüntülerini aldıklarında bunlar yüksek çözünürlükte olmasa da kıtaların genel boyutlarını ve şeklini vermeye yeterli olur.
NASA Derin Uzay Hava Rasathanesi’nden (Deep Space Climate Observatory) gelen veriler kullanılarak iki yıl boyunca gezegenimizi izleyerek ne görülebileceğinin modeli yapıldı. Sonuç, Google Earth kalitesinde değildi ama uzaylıların eski Yunan’dan daha detaylı bir haritaya ulaşacağı da şüphesiz.
Bizden birkaç yüzyıl ileride uzaylı bir toplum için bu araştırmayı yapmak hiç mesele değil. Biz şu an bunu hayal edebiliyorsak, onların bu araştırmayı çoktan yapmış olma olasılığı da çok yüksek. Bulacakları adaların sınırları ya da atmosferdeki oksijen ile kalmayacak, bizi bulacaklar.
BÜYÜK İHTİMAL YAŞAYANLARI DA BİLİYORLARDIR
2. Dünya Savaşı’ndan bugüne dışarı sinyal gönderiyoruz. Bizim televizyon ve radar sinyallerimizi almaları için büyük antenlerle 70 ışık yılı uzakta olmaları yeterli, her ne kadar bizi o uzaklıktan göremeseler de.
70 ışık yılı içinde yaklaşık 15.000 yıldız sistemi var. Kimse bunların içinde teknolojik açıdan uyanık bir uzaylı toplumun var olup olmadığını bilmiyor henüz, ama büyük bir olasılık; böyle bir topluluk varsa Dünya’mızı bulmakla kalmayıp burada kimlerin yaşadığını da biliyorlardır.
Umarız varlığımız ilgilerini çeker.
Fotoğraf: Twitter, Freepik
SETH SHOSTAK KİMDİR? 1943 yılında ABD’nin Virginia eyaletinde doğdu. Dünya dışına sinyal gönderen, Dünya dışında sinyal arayan SETI Enstitüsü’nde ‘Kıdemli Astronom’ olarak görev yapmaktadır. Kurumun bir dönem direktörlüğünü de yapmıştır. Bilimin popülerleşmesine katkılarından dolayı 2015 Carl Sagan Ödülü’ne layık görülmüştür.
BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER:
“SAMANYOLU’NDAKİ TEK MEDENİYET BİZ OLABİLİRİZ”
‘UZAYLILAR BİZİ GÖRMEZDEN Mİ GELİYOR?’