Home DIŞ UZAY YAPAY ZEKA, DÜNYA’YA ÇARPABİLECEK 11 ASTEROİT KEŞFETTİ
DIŞ UZAY - 21 Şubat 2020

YAPAY ZEKA, DÜNYA’YA ÇARPABİLECEK 11 ASTEROİT KEŞFETTİ

Hollanda'daki Leiden Üniversitesi'nde kullanılan bilgisayar algoritması, Dünya'ya çarpma riski taşıyan 11 asteroit buldu.

3 ay önceydi… Dünya manşetlerinde bir haber vardı: “Dünya’ya çarpma riski taşıyan asteroidleri yapay zeka bulacak.” İşte o haber gerçek oldu…
Hollanda’daki Leiden Üniversitesi’nde kullanılan ALICE adlı süper bilgisayarın HOI (Hazard Object Identifier) adlı algoritması, Güneş Sistemi’nin önümüzdeki 10 bin yılını modelledi. (Mini bilgi: HOI, Flemenkçe’de ‘Merhaba’ anlamına geliyor.)

YARIÇAPLARI 100 METREDEN BÜYÜK

Bu modele göre Dünya’ya çarpma riski olan 11 asteroidi keşfetti. Bu 11 astroit başına buyruk yörüngelerinden dolayı NASA’nın gözümden kaçtı yıllarca… Yapay zekanın bulduğu 11 asteroidin hepsinin yarıçapı 100 metreden büyük. Kafanızda canlandırmanız için söyleyelim: 1908’de Sibirya’nın orta kesimlerinde Tungusca Irmağı’nın yakınlarına düşen ve 1242 kilometrekarelik bir alanı yok eden asteroitin yarıçapı 80 metre idi…

İYİ HABER: 2131-2923 YILLARI ARASINDA

Buraya kadar sizlere kötü haber verdik, şimdi iyi habere gelelim… Bu 11 astroit 2131 ile 2923 yılları arasında Dünya’nın yakınından geçecek. Yani biz görmeyeceğiz. “Yakınımızdan geçerken düşer mi, insanlığı yok eder mi?” gibi endişeler bizim değil en yakını, torunlarımızın torunlarının sorunu olacak.
BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: