Home DÜNYA ‘AYNŞTAYN BASİT İNSANLAR ARASINA GİRDİ!’
DÜNYA - 7 Kasım 2019

‘AYNŞTAYN BASİT İNSANLAR ARASINA GİRDİ!’

Sosyal medyaya düşen eski haber gülümsetti, güldürdü… “Geleceği görememek bu olsa gerek” dedirtti. Ünlü fizikçi Albert Einstein’ı hedef alan medya, Fransız Le Matin Gazetesi… Le Matin, ilk olarak 1884 yılında yayınlanan ve yayını 1944’te kesilen bir Fransız gazetesiydi. Tarihin en büyük beynini karaladılar…

“BALON GİBİ SÖNEN DEHA”

Okuyun… Okutturun… Aynştayn’ın (Einstein değil) nazariyesinin kıymetten düşüşünü…

Buraya kadar Fransız medyasının derdiydi. İşte manşetteki fotoğraf bizim arşivden… Babıali’nin arşivden… Haberde Einstein yazılmıyor, o bize göre Aynştayn! Le Matin’in gazına gelen gazeteci ağabeylerimiz/ablalarımız üst başlıkta Einstein’a ilk darbeyi “Balon gibi sönen bir deha” diyerek indirmiş!

Bitmez… Başlıkta bir darba daha: “Aynştayn’ın nazariyesi kıymetten düştü!” Kıymetten düşen Albert Einstein’ı bir de ‘basit insanlar sırası’na sokmuşlar… Ki, basit insanlar ne demekse 🙂

Neyse haberin tadını çıkartalım:

“BÜYÜK AKIŞLAR YAPAN BİR HADİSE OLDU”

“Avrupa ilim ve fen aleminde son günlerde büyük akışlar yapan bir hadise oldu. Meşhur profesör Aynştayn’ın (Einstein) nisbiyet nazariyesi birdenbire kıymetten düştü!… Daha bir hafta evvele kadar bütün dünya tarafından son asrın en büyük ilim ve fen dâhisi sayılan bu adam şimdi alelade basit insanlar sırasına girdi!”

“(Matin) gazetesi son sayılarının birinde AYNŞTAYN’IN dahi olarak tanınmasına sebep olan nazariyesi ile bunun nasıl birdenbire kıymetten düştüğünü anlatmak için bir makale yazmıştır. Bugün altıncı sayfamızda okuyabilirsiniz.”

Spacemag Türkiye’nin notu: Kıymetten düşen “nisbiyet nazariyesi” tarihe geçen rölativite teorisidir. 

ALBERT EİNSTEİN KİMDİR?

14 Mart 1879’da Almanya’da doğdu. 18 Nisan 1955’te New Jersey, Amerika’da hayatını kaybetti. Konuşmaya geç başlayan Einstein, 1885’te keman dersleri almaya başladı. Aynı yıl Yahudi olmasına rağmen Münih’teki Katolik Okulu’nda okumaya başladı. 1909’da profesör oldu.

1905’te yayınladığı 4 önemli çalışma fizik alanına verdiği büyük katkıydı: Rölativite Teorisi, Kütle-Enerji Eşitliği (E=mxc’2), Brownsal Devinmenin Açıklanması ve Işığın Foton Teorisi… Bilime en önemli katkısı 1916’da açıkladığı “Genel Rölativite” teorisidir. 20’nci yüzyılın en büyük dahisi olan Einstein’ın tarihe geçen sözleri şunlardır:

  • Yaşam, bisiklet sürmeye benzer. Dengeyi sağlamak için pedal çevirmeye devam etmek gerekir.
  • Sorunları çözmeye çalışırken, o sorunları yaratırken kullandığımız düşünce yapısını kullanamayız.
  • Salaklık ve dahilik arasında bir fark vardır. O da dahiliğin belli bir sınırının olmasıdır.
  • Tek bilgi kaynağı, tecrübedir.
  • Herhangi bir özel yeteneğim yok. Sadece çok meraklıyım.
  • Bilim olmadan din sakattır. Din olmadan bilim de kördür.