Home DÜNYA BUZULLARDA YANGIN ÇIKAR MI?
DÜNYA - 10 Temmuz 2019

BUZULLARDA YANGIN ÇIKAR MI?

“En çok karşılaştığım soru; ‘Antarktika’da yangın çıkıyor mu?’ oluyor” diyor Megan Branson ve ekliyor: “Evet az da olsa çıkıyor.”

Hazırlayan: Eren SELÇUK

Megan Branson, iki yıldır buzulların üzerinde itfaiyeci olarakgörev yapıyor. ABD’ye ait McMurdo Üssü’nde görevli olan Branson, bölgede yaz ayları olan Ekim–Mart arasında işlerinin daha yoğun olduğunu söylüyor. Dünyanın en güney noktasındaki McMurdo araştırma üssünde 100’den fazla konut bulunuyor.

GİZEMLİ ÜSSÜN NÜFUSU 1000-1500

Toplamda 1000 ila 1500 arasında kişinin yaşadığı tahmin ediliyor. ABD’nin uzun süredir “araştırma istasyonu” olarak kullandığı bu üssü birçokları ise “gizemli bölge” olarak adlandırıyor. Bunun nedeni üsteki faaliyetler hakkında basına yeteri kadar açıklama yapılmaması. “Kayıp kıta Atlantis’i arıyorlar” diyen de var, “Uzay araştırmaları yapılıyor” diyenler de…

Biz McMurdo üssüyle ilgili bilinmeyenleri meraklıların araştırmalarına bırakalım ve buzullardaki yangın maceralarına geri dönelim. Yaklaşık 1500 kişilik nüfusu ile burası aynı zamanda Antarktika’nın en kalabalık yaşam alanı olma özelliğine sahip.

‘KİMYASALLAR VE ZEHİRLİ MADDELER VAR’

İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin konuştuğu Branson çalışma şartlarını şöyle özetliyor: “Burası için ‘tam kapasiteli bir kasaba’ diyebiliriz. Ve kalabalıkta. Dolayısıyla itfaiye birimi aslında oldukça önemli. Ayrıca çok sayıda ağır makine var. Bunlara ek olarak kimyasallar ve zehirli maddeler var. Yani görevimiz bir yerde sadece alevlere karşı değil.”

ABD’de liseyi bitirdikten sonra itfaiye birimleri hakkında eğitim alan Branson, buzullarda itfaiyeci olmayı şöyle özetliyor:

‘DAHA ÖZEL DONANIMLARA SAHİBİZ’

“Macerayı, daha doğrusu zorluğa meydan okumayı sevdiğim için burasını seçtim. Arkadaşlarıma ilk ‘Ben, Antartktika’ya gidiyorum. Üstelik itfaiyeci olarak’ dediğimde uzun uzun bana gülmüşlerdi. Ama bakın buradayım. Buzulların üzerinde olsanız da alevlere karşı yine su ile müdahale ediyoruz. Ama buzullarda itfaiye ekipmanları normal olanlara göre biraz daha farklı oluyor. Daha özel donanımlara sahibiz yani. Örneğin hortumların pompaladığı tazyikli suların donmaması için ayrıca ekipmanlarımız var. Alevlere karşı karşılaştığımız en büyük zorluk ise kıyafetlerimiz oluyor.”

‘ALEVLERİN ARASINDA DONUYORUZ’

Alevlerle boğuştuğumuz zaman normalde bizi burada soğuktan koruyan kıyafetleri giyemiyoruz. Çünkü erime riskleri var. Dolayısıyla alevlerin arasında gerçekten donuyoruz. Zamanımızın çoğunluğunu film izleyerek, kağıt oyunları oynayarak ya da spor yaparak geçiriyoruz. İşte olduğumuz vakitlerde de genelde merkezimizin rutin işlerini yapıyoruz. Temizlik, tadilat gibi yani. Alevler ve soğuk havanın dışında burada yaşamanın bir diğer zorluğu da taze yemekler oluyor.”

Fotoğraflar: Antarktika İtfaiye Resmi ve Facebook sayfaları 

BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: YEŞİL ANTARKTİKA: ERİYEN KAR YÜZEYİ YOSUNLA KAPLANIYOR

NÜKLEER BUZ KIRICI “ARKTİKA” İKİNCİ DENEME SEFERİNİ TAMAMLADI

MARS BİR ZAMANLAR MAVİ MİYDİ?