Dünya’nın tepesinde üç kutup var: Coğrafi kutup, Jeomanyetik Kutup ve Manyetik Kuzey Kutbu… Bu üçüncü kutup harekette.. Hem de yıllardır. Kanada’dan Rusya’ya doğru. Bugünlerde ise Sibirya’ya geçmiş durumda. Avrupalı bilim insanları ‘Manyetik Kuzey Kutbu’nun kayma nedenini açıkladı. Manyetik Kuzey Kutbu, ilk olarak kaşif James Clark Ross tarafından 1830’larda bulunduğunda Kanada’nın Nunavut bölgesindeydi. O zamanlar pek kıpırdamadan duruyordu! Uzaklaşması tahmin edilmiyordu.
YILDA 50-60 KM HIZLA İLERLİYOR
1990’larda birden fırladı ve 2017 sonunda gün değişim çizgisini aştı ve ‘Coğrafi kutbun’ birkaç yüz kilometre yakınına geldi. Uzmanlara göre yılda en fazla 50-60 km hızla hareket eden kutup Rusya’ya doğru yolculuğa devam edip zamanla yavaşlayacak ama geri dönüp dönmeyeceği henüz soru işareti. Bu hızlı geçiş hareketi yüzünden navigasyon sistemlerinde ve akıllı telefonların haritalama fonksiyonlarında sıkça güncelleme görmeye devam edeceğiz. Leeds Üniversitesi‘nden bir grup araştırmacı bu davranışı Dünya’nın dış çekirdeğindeki iki manyetik alanın çekişmesi ile açıklıyor. Gezegenin içindeki erimiş madde akımındaki değişiklikler bahsedilen bölgelerin negatif manyetik akış gücüyle oynadı. Dr. Phil Livermore’a göre “Akış dizisindeki bu değişiklik Kanada’nın altındaki parçayı zayıflattı ve sonra Sibirya altındaki bölgede güç artışına neden oldu.”
RUSYA’NIN LEHİNE Mİ?
Tarihi değişim Rusya’nın lehine mi? Kimbilir… Uzmanlar Avrupa Uzay Ajansı ESA’nın Swarm uyduları ile toplanan verilere bakılarak yerçekimi alanında çalışmalar yapıyor. Birçok bilim dergisinde yayınlanan bilgiler, manyetik güçlerin bir haritası olan Dünya Manyetik Modeli’ni (WMM) güncellemek zorunda bıraktı. Bu harita, askeri ve sivil navigasyon alanının yanısıra Google Haritalar gibi akıllı telefon uygulamaları tarafından da yaygın şekilde kullanılıyor.
BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: İŞTE AY’IN SU HARİTASI
İŞTE DÜNYA UFO GÖZLEM HARİTASI!
SPACEMAG TÜRKİYE’Yİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN: TWİTTER, instagram, YOUTUBE, LinkedIN, FACEBOOK, PİNTEREST