Türkiye’nin aktif uydu filosunda halen 3 haberleşme, 3 gözlem uydusu bulunduğunu ifade eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan “Türkiye, yapımı devam eden Türksat 5A, 5B ve 6A’nın hizmete alınmasıyla aktif haberleşme uydularının sayısını 6’ya yükseltecek” diye konuştu.
“Böylece Türkiye, Asya’da Türk Cumhuriyetleri dahil Çin’e kadar uzanan bölgeye, Afrika ve Avrupa’yı kapsayan coğrafyaya hizmet verecek” diyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan geçmişe yönelik şu bilgileri verdi:
“Türkiye’nin ilk uydusu 10 Ağustos 1994’te fırlatıldı ve 12 yıl hizmet verdi. Türksat 1C uydusundan 14, 2A uydusundan da 15 yıl yararlanıldı.”
“Aktif uydulardan Türksat 3A, 4A ve 4B haberleşme ihtiyacını karşılıyor. Göktürk-1, Göktürk-2 ve Rasat uyduları ise gözlem yapıyor.”
5A 2020’DE, 5B 2021’DE UZAYA GÖNDERİLECEK
Türkiye’nin, 31 derece doğu, 42 derece doğu ve 50 derece doğu olmak üzere üç farklı yörüngede uydu hizmeti verdiğini anlatan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 31 derece doğu yörüngesine de Türkiye’ye ait uydunun yerleştirilmesinin planlandığını bildirdi. Turhan, şu ifadeleri kullandı:
“Türksat 5A bu amaçla ve yeni frekans haklarının kazanılması için yapılıyor. Türksat 5B ise 42 derece doğu yörüngesindeki kapasiteyi artıracak ve yeni frekans hakları kazandıracak. Bu uyduların yapımı için dünyanın önde gelen firmalarından Fransız-İngiliz ortaklığındaki Airbus D&S, Japonya’dan Mitsubishi Electric Corporation, Kanada-ABD ortaklığındaki MDA/Space Systems Loral teklif verdi. Teknik açıdan yeterli görülen bu 3 firmadan, mali ve yerli katkı anlamında en iyi teklifi veren Airbus D&S ile 9 Kasım 2017’de sözleşme imzalandı. Sözleşmenin hemen ardından uyduların üretimine başlandı.”
Türksat 5A’nın 2020’de, Türksat 5B’nin de 2021’de uzaya gönderilmesinin hedeflendiğini söyleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Ankara’daki Uydu Montaj, Entegrasyon ve Test Merkezi’nde yapımı sürdürülen Türksat 6A’nın ise 2021’de tamamlanarak 2022 başında uzayda olmasının planlandığını belirtti.
FOTOĞRAF: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı