İnsanoğlunun koronavirüsle savaşında her geçen yeni bir şey ortaya çıkıyor. Önce yarasalardan bulaştığı söylendi, sonra pangolinler suçlandı, sonra da aslında Kasım 2019 değil, koronavirüs ilk olarak Ağustos 2019’da görüldü denildi. Kafa karışıklığının nedeni, bilinmeyen savaşta her geçen gün bilimin yeni bir şeyler öğrenmesi… İşte yeni araştırma da bunu gösteriyor: İnsanoğlu sadece Covid-19 değil, virüslerle savaşını pangolinlerle kazanacak… Ama önce pangolinlerle ilgili bir diğer haberle başlayalım… Çin pangolin yasağı kararı aldı.
PANGOLİN AVLAMANIN CEZASI 10 YIL
Çin, yeni pangolin av yasağını getirirken, hayvanları mı korumaya devam ediyor? Çin, pangolinlerin avlanmasına ve ticari amaçlı alış ve satışına yasak getirdi. Dünya’nın en çok kacakçılığı yapılan memeli hayvanını koruma çabalarına bir yenisi eklendi ve pangolin korunma seviyesi 2’nci sınıftan 1’inci sınıfa yükseltildi.
Çin, pangolinleri yıllardır koruyor aslında, seksenli yıllarda başlayan bu çalışmalar günümüz olaylarının gölgesinde şekil almaya devam ediyor ve nesli tükenmekte olan hayvanları avlamanın cezası artık 5 değil 10 yıl.
Geleneksel Çin tıbbında kabuğu, eti ve kanı ayrı ayrı ilaç vazifesi görüyor.
BAĞLANTILI HABER: VAHŞİ YAŞAM UZAYDAN İZLENECEK
Bu hayvanı üretmek, teşhir amaçlı bakmak veya bilimsel araştırmada kullanmak isteyen kişiler ve kurumlar artık Çin Doğal Yaşam Koruma kanunlarındaki yenilik sebebi ile resmi başvuruda bulunup Çin hükümetinden izin almak zorundalar.
PANGOLİN KORONAYA KARŞI NASIL DAYANIYOR?
Geçen ay Çin’deki araştırma sonuçları bu hayvanın farklı koronavirüslerine doğal olarak ev sahipliği yaptığını fakat COVID-19’un direkt kaynağı olmadığını gösterdi. Virüsün insanlara bulaşmasında suçlu bulunan pangolin birçok ülkede birçok bilim insanı için soru işareti olmaya devam ediyor.
BAĞLANTILI HABER: KORONA; YARASADAN DEĞİL, PANGOLİDEN BULAŞMIŞ
Henüz bu açıklama için erken olduğu ve yarasalar gibi SARS-CoV-2 benzeri koronovirüslere sahip olduklarından dikkate alındıkları ve bunun gözardı edilemeyeceği sözleri dolaşmaya devam ediyor. Araştırmalar süredursun başka bir açıklamada da bu hayvanın evrimsel bir avantajı olduğunu öne sürüldü ve bu bulgu virüsün yenilmesi için çok da önemli bir adım sayılabilir.
Pangolinlerde IFIH1/MDA5 yok, bu bir sitoplazmik RNA sensorü ve görevi koronavirüs enfeksiyonuna karşı bağışıklık savunmasını başlatıyor.
Nasıl bir alarm sistemi gaz kaçağını algılayan sensörleri ile çalışırsa, birçok memeli hayvandaki bazı genler de vücuda giren virüsleri hisseder ve bir nevi alarm gibi içeri giren davetsiz misafire karşı bağışıklık sistemini harekete geçirir. Maalesef pangolinler bu virüsleri hisseden genlerden ikisinden mahrumlar. Bu buluş çok ama çok önemli; çünkü pangolinler koronavirüs taşıyor ve başka bir bilinmeyen mekanizma sayesinde bu virüse karşı toleranslılar.
BAĞLANTILI HABER: “KORONAVİRÜSÜNÜ ÇOCUKLARA NASIL ANLATIRIZ?” REHBERİ
Bu da demek oluyor ki, pangolinlerin evrimsel üstünlüklerini araştırıp bulmak insanlardaki koronovirüsü tedavi için bir ışık olabilir. Araştırmalar sürerken Avusturya Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr Leopold Eckhart şöyle bir umut verdi: “Pangolinler üzerinde yapılacak yeni deneylerle viral enfeksiyonlara karşı nasıl hayatta kaldıklarını ortaya çıkarıp elde edilen bu bilgilerin yardımı ile de insanlardaki viral enfeksiyon için yeni tedavi stratejileri üretilebiliriz.”
SPACEMAG TÜRKİYE’Yİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN: TWİTTER, instagram, YOUTUBE, LinkedIN, FACEBOOK, PİNTEREST