Home DÜNYA “TÜRKİYE, AKDENİZ’İ EN ÇOK KİRLETEN ÜLKE”
DÜNYA - 15 Ağustos 2019

“TÜRKİYE, AKDENİZ’İ EN ÇOK KİRLETEN ÜLKE”

Akdeniz’e plastik atık bırakan ülkeler sıralamasında Türkiye günde 144 ton atık ile ilk sırada bulunurken İspanya günde 126 ton atık ile ikinci, İtalya günde 90 ton atık ile üçüncü sırada.

‘Kaz Dağları ve ağaç’ tartışması yaşayan Türkiye’ye Dünya Doğayı Koruma Vakfı’ndan (WWF) şok rapor… Akdeniz’e plastik atık bırakan ülkeler sıralamasında Türkiye günde 144 ton atık ile ilk sırada bulunurken İspanya günde 126 ton atık ile ikinci, İtalya günde 90 ton atık ile üçüncü sırada yer aldı.

Plastiklerin kaynağı, zararları ve doğada kaybolma sürelerini gösteren tablo yayınlayan WWF’nin raporu Akdeniz’in plastik kirliliğinin en yüksek seviyelerde olduğu denizlerden biri olduğunu ortaya koydu.

CHP MİLLETVEKİLİ ARAŞTIRMA ÖNERGESİ VERDİ
Raporu gündeme getiren CHP milletvekili Levent Gök “Akdeniz, ülkemizin biyoçeşitliliğini doğrudan zenginleştiren, bir coğrafi bölgemize ismini veren yarattığı iklim ile tarımda fark yaratmamızı sağlayan, turizmin can damarlarından biri olarak öne çıkan, Türkiye’nin hassasiyetle koruması gereken bir değerdir. Ulusal ve uluslararası çevre kuruluşlarının tespitleri dikkate alınarak denizlerimizdeki kirliliğin önüne geçilmeli, ülkemize ve dünyaya karşı ihanet anlamı taşıyan bu tabloya bir son verilmelidir” dedi.
İkli değişikliği hassasiyeti ile tanınan Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili Levent Gök, Meclis’e verdiği araştırma önergesinde şu soruları sordu:
İŞTE LEVENT GÖK’ÜN SORULARI
1) 2002 – 2019 arasında Türkiye’nin Akdeniz’e bıraktığı ortalama günlük atık miktarlarını yıllık temelde açıklar mısınız?
2) Türkiye tarafından Akdeniz’e günlük olarak bırakılan 144 ton atığın kaynakları bilinmekte midir? Eğer gerekli tespit sağlandıysa konuya ilişkin hangi önlemler alınmıştır?
3) 2002 – 2019 yılları arasında Akdeniz’de yaşayan kaç canlı türünün soyu tükenmiştir?
4) 2002 – 2019 arasında Türkiye’nin Ege Denizi, Marmara Denizi ve Karadeniz’e bıraktığı ortalama günlük atık miktarlarını yıllık temelde açıklar mısınız?
5) 2002 – 2019 arasında Belediyeler ve Devlet Kurumları tarafından Akdeniz, Ege Denizi, Marmara Denizi ve Karadeniz’den toplanan atık miktarlarını yıllık temelde açıklar mısınız?
6) 2002 – 2019 arasında sivil toplum kuruluşları ve özel firmalar tarafından Akdeniz, Ege Denizi, Marmara Denizi ve Karadeniz’den toplanan atık miktarlarını yıllık temelde açıklar mısınız?