Home DIŞ UZAY UZAY ÇÖPLÜĞÜNE YENİ ÇÖZÜM!
DIŞ UZAY - DÜNYA - 13 Haziran 2019

UZAY ÇÖPLÜĞÜNE YENİ ÇÖZÜM!

ABD Hava Kuvvetleri, 22 binden fazla çöp haline gelmiş cismin Uzay’da gezdiğini tespit ettkilerini açıkladı. Purdue Üniversitesi öğretim üyeleri, bu çöpleri engellemek için bir çözüm geliştirdiklerini açıkladı.

İnsanoğlu olarak Dünya’daki her yeri kirlettiğimiz yetmiyormuş gibi şimdi de Uzay’ı çöplüğe çevirmeyi başardık. İşin kötü yanıysa, önümüzdeki 5 senede bu rakamın ikiye katlanacak olması. Uzay’ın bu hale gelmesinin sebebi her geçen gün artan uydular ve özel şirketlere ait çeşitli uzay objeleri.

Aslında çöp haline gelen bu objeleri tekrar Dünya’ya döndürmek mümkün olsa da birtakım riskler taşıyor. Yörüngeden çıkarılıp atmosferden içeri sokulan bu objelerin düştükleri yerde ciddi maddi zarara ve yaralanmalara sebep olma ihtimalleri var. Uzay keşiflerindeki uzmanlığı konusunda adını duyuran Amerikan Purdue Üniversitesi bu probleme çözüm buldu.

 

PARAŞÜTLE ENERJİ KAYBETTİRİLECEK

Purdue Üniversitesi’ne bağlı Havacılık ve Uzay Okulu öğretim üyelerinden David Spencer, artık kullanılmaz hale gelen bu uzay çöplerini atmosferden içeri güvenli bir şekilde sokarak yeryüzüne yumuşak şekilde indirecek bir yöntem geliştirdiklerini açıkladı. Purdue Üniversitesi’ne bağlı Havacılık ve Uzay Okulu ‘na katılmadan önce NASA’da 17 yıl çalışan Doç. Dr. David Spencer buldukları çözümü şöyle açıkladı: “Gemilerde kullanılan deniz demiri (paraşüt tipi) teknolojisini geliştiriyoruz. Yelken şeklinde olacak bu aparat uydular veya hangi araç yollanacaksa onların üst kısmında yer alacak. Uydu veya aracın görevi bittiğinde bu aparat açılacak ve söz konusu cismin enerji kaybederek yavaşlaması, böylece de güvenli bir şekilde yörüngeden çıkarak yeryüzüne inmesi sağlanacak.”

David Spencer ve çalışma arkadaşlarının hedefi, prototipini oluşturdukları bu teknolojiyi 2020 yılında Uzay’a gönderilecek olan “CubeSats” isimli küçük uydulara koymak.