Home DÜNYA UZAYDAN OKYANUS DİBİNE… NASA, DENİZALTI ORPHEUS İLE DİP SIRLARI ÇÖZECEK
DÜNYA - 14 Temmuz 2019

UZAYDAN OKYANUS DİBİNE… NASA, DENİZALTI ORPHEUS İLE DİP SIRLARI ÇÖZECEK

Yakın hedef okyanusun en derin yeri 'hadal'ı keşfetmek. Uzun hedef denizaltı ile uzaylı aramak... Nasıl mı? Buyrun okuyun...

Hazırlayan: Berna Jolliffe

Dünya okyanuslarının yüzeyinin binlerce metre altında, tuhaf görünümlü balıklar ve mikroskobik hayvanlarla dolu geniş bir habitat yatıyor.
Su yüzeyinin 6000-11000 metre altındaki ‘hadal bölge’ günümüze kadar keşfedilmeden durmakta… Fakat bu gerçek şimdi NASA ve okyanusları inceleyen WHOI sayesinde çok yakında değişebilir.
UZAYDAN OKYANUSA, OKYANUSTAN UZAYA
Yepyeni, farklı bilimsel araçlarla donatılmış ve ilk denemeleri başarı ile atlatan Orpheus adlı yeni bir denizaltı, su altındaki bu vahşi bölgeyi keşfetmeye hazır. Ve bu da gösteriyor ki bir gün buna benzer araçlar Güneş Sistemi’ndeki başka okyanusları da gezebilir! 
ORPHEUS 272 KİLOLUK DRONE DENİZALTI
Adını yeraltı dünyasına yaptığı yolculukta sağ kalmayı başaran Yunanlı kahramandan alan  Orpheus, ‘hadal bölge’yi öncelikle tek başına dolaşacak olan 272 kg ağırlığında bir uçangöz (Drone).
Küçük ve hafif olması, her şey yolunda gittiği takdirde, aynı dizaynın uzak bir akrabasının Jüpiter’in en küçük ayı Europa’nın buzlu okyanuslarını keşfetmesi anlamına geliyor.
Bu iş o kadar kolay olmayacak elbette… Niye mi? Şaşıracaksınız ama okyanus derinliklerinden iletişimin su yüzüne ulaşması Ay’dan gelen bir frekanstan daha uzun sürebilir.
İLK DENEME DALIŞI YÜZEYE YAKINDI
Bu tür aşırı derinliklere dalmanın zorluğu kaçınılmaz bir gerçek. WHOI tarafından daha önceki yıllarda inşa edilen Nereus adlı denizaltı 2014’te 10 kilometre derinlikte kaybolmuştu.
Orpheus şu ana kadar geçtiğimiz Eylül ayında hadal bölgeden çok uzak da olsa, bir deneme dalışı yaptı. 
Bu dalış aslında insanoğlunun Jüpiter’in yaşlı aylarında-güneş sistemimizde başka hayat olasılığının en mümkün olduğu yer- uzaylı hayatının keşfinden önce attığı ilk küçük adım!
‘HADAL BÖLGE’ NEDİR?
Türkçesi Hal bölgesi ya da Halkan bölgesi…
Vikipedi: Hadopelajik bölge olarak da bilinen hal bölgesi, okyanus açmalarında okyanusun en derin bölgesidir. Halkan bölgesi yaklaşık 6.000 ila 11.000 metre arasında bir derinlikte bulunur ve uzun ama dar topografik V şeklinde çöküntülerde bulunur.
Fotoğraf: WHOI