Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’nın yeni astronot sınıfına 12,000’den fazla başvuru yapıldı. Amerika’nın Ay’ı daha detaylı inceleme planlarına katılmak isteyenler büyük ilgi gösterdi, büyük olasılıkla Mars’a yapılacak yeni görevlerin merakı da herkesin ilgisini artırdı.
NASA Astronot Seçim Kurulu başvuran her kişinin niteliklerini inceleyip muhtemelen birçoğunu eledikten sonra en uygun adayları mülakatlar ve tıbbi testler için Houston’daki Johnson Uzay Merkezi’ne davet edecek ve son kararlarını bu aşamalardan sonra belirleyecek.
NASA yeni astronot adaylarını 2021 yaz aylarında Dünya ile tanıştırmayı hedefliyor.
SPACEMAG TÜRKİYE’Yİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN: FACEBOOK, LinkdIN, PINTEREST, YOUTUBE
EN ÇOK İKİNCİ BAŞVURU GRUBU
Yeni Ay görevlerinde yeni keşiflere yardım etmekle kalmayıp Kızıl Gezegen’e yolculukta öncülük edecek astronotların başvuruları 2 -31 Mart tarihleri arasında kabul edildi. Başvuruların sayısı geçtiğimiz Ocak ayında mezun olan gruba yapılan rekor 18,300 başvurudan sonra ikinci sıraya girdi.
Yeni başvuru kriterleri bir öncekinden daha sıkıydı çünkü NASA’nın çıtayı yükseltmesiyle artık sadece üniversite diploması yeterli değil; bu yıl en az fen, teknoloji, matematik veya mühendislik fakültelerinde master yapmışların başvuruları kabul edildi. Başvuru süresi de iki aydan bir aya indirildi.
Johnson Uzay Merkezi İnsan Kaynakları Müdürü ve Astronot Seçim Kurulu Başkanı Anne Roemer yeni aday sayısının heyecanını paylaştı ve “NASA’da böylesine güçlü bir astronot birliği kurabilmemizin sebebi güçlü bir başvuru grubuna sahip olmamızdır” dedi.
İKİ YILLIK ÖN YETENEK EĞİTİMİ ALACAKLAR
NASA yıllardır eğittiği astronotlar sayesinde başarılarına başarı eklemeye devam ediyor. Uzay araştırmalarında gittikçe zorlaşan yeni görevler için yüzlerce astronot yetiştirdi ve bunlardan 48’i aktif Astronot Birliği’nde göreve devam ediyor ancak daha onlarca yeni astronota ihtiyaçları var. Gidilecek birçok yeni yere uçacak olan uzay araçlarında hizmet edecek kişilerin yanısıra ileriye yönelik keşifleri yürütecek kişilere de ihtiyaç var. Özellikle Ay’a gidecek olan Artemis görevlerinin bir parçası olarak ve daha ötesi için.
Seçimler yapılır yapılmaz iki yıllık bir ön yetenek eğitimine başlayacak adaylar; uzayda yürüyüş, robotics ve uzay araçları sistemleri konusunda tecrübe kazanırken, liderlik, takım çalışması/ekip işbirliği, izleyicilik gibi sefer ile ilgili davranış becerilerini de geliştirecek yoğun bir programa dahil olacaklar.
2020’LERDE AY, 2030’LARDA MARS
Eğitimi tamamladıktan sonra yeni astronotlar NASA’nın Kabin Mürettebatı Programı dahilindeki Amerikan roket ve uzay araçlarında göreve başlayabilecekler. Dünya’dan 400 kilometre uzaklıktaki Uluslararası Uzay İstasyonu üzerinde yaşayıp çalışabilecekler. Burada insanlığı Ay ve Mars’a hazırlayacak ve ayrıca Dünya’da hayat için önemli büyük deneylere katılacaklar.
Bu yeni sınıftan mezun olacak kişiler Ay’a yapılması planlanan Artemis görevlerine gidecek Orion uzay aracında ve onu fırlatıp/taşıyacak NASA’nın yeni güçlü SPACE LAUNCH SYSTEM’de görev bile alabilir. 2024 sonrası hedefleri Ay yüzeyine ayak basacak ilk kadını ve bir sonraki erkeği göndermek, 2028’e kadar da Ay keşfini sürekli hale getirebilmek… Bu yeni mezunlarla başlayacak çalışmalar Ay ve çevresi ile ilgili yeni tecrübeler getirecek ve yeni fikirlere sahip olduktan sonra yeterince hazır olduklarına karar verir vermez de NASA, 2030’lu yıllarda Mars’a ilk insanı gönderme hazırlıklarını başlatacak.
BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: “BİR ASTRONOTUN EĞİTİMİ VE GÖNDERİLMESİ 100 MİLYON DOLAR”