HAZIRLAYAN: Ulaş Deniz Akyürek
Geçmişte “Formula 1” nasıl otomobil endüstrisindeki gelişmelerin lokomotifi olduysa, “Formula E” yarışlarının da (Tamamen elektrikle çalışan tek kişilik otomobil yarışları) önde gelen otomobil üreticilerinin yeni elektrik ve enerji teknolojilerini sergilemesiyle endüstrinin yeni lokomotifi olduğunu gösteriyor. 5 sezondur devam eden, BMW, Audi, Mahindra ve Jaguar gibi dev şirketlerin rekabet ettiği Formula E serisi adeta dev bir laboratuvarı işlevi görüyor.
BATARYA- AERODİNAMİK AYNI YÖNTEM FARKLI
Formula E’de her takımın ortak olduğu iki nokta var: 52 kWh’lik bir batarya ve aerodinamik. Bütün araçlar aynı kasaya sahip, bu yüzden de takımlar öne geçmek için ya ağırlığı düşürmek, ya da enerji yönetimini iyileştirmek için elinden geleni yapmak zorunda kalıyor. Bu yüzden de farklı yöntem arayışına giden takımlar elektrikli araçların geleceğini de değiştirmiş oluyor.
3 BOYUTLU BASKIYLA YENİ GÖVDE
Ağırlıkların düşürülmesinin daha yüksek performans sağladığı bu yarışta, Audi detaylı bir araştırmayla aracındaki tüm noktalarda iyileştirme yaparak yaklaşık yüzde 10’luk bir ek performans kazandırdı. Aynı şekilde BMW de motor bloğundaki parçalarda titanyum, seramik ve reçine kullanımı ile ağırlığı düşürüp, 3 boyutlu baskı yöntemiyle motor gövdesini alüminyumdan yaptı.
DÜŞÜK MALİYET YERİNE SÜPER ARABA
18 yıldan bu yana elektrikli araç üretiminde olan Mahindra ise hedeflerinde birtakım değişiklikler yaptı. Daha önce düşük elektrik tüketimi ve düşük maliyetli araçlar üreten Hint’li şirket, şimdilerdeyse bir “süper araba” üzerinde çalışıyor. “Automobili Pininfarina” ismiyle tanıtılan aracın birçok teknolojisinin Formula E’den alındığı ifade ediliyor.
PORSCHE “TAYCAN” İLE GÖRÜCÜYE ÇIKACAK
Önümüzdeki yıl FORMULA E’ye giriş yapacak olan Porsche’nin de elinde ciddi bir kozu var. Porsche’nin yeni elektrikli sedan modeli Taycan Formula E öncesi şirkete önemli bir test imkanı sunuyor.
“YENİ TEKNOLOJİLER GÜNCEL HAYATA UYGULANIYOR”
Formula E’nin önde gelen takımlarından Jaguar’ın patronu James Barclay de elektrikli araçların çevresel faktörlere olan katkılarının yanında teknolojilerinin ve performanslarının da sergilenmesi gerektiğini söylüyor. Jaguar’ın patronu James Barclay “Burada geliştirilen yeni teknolojiler gerçek hayata da uyarlanıyor ve uygulanıyor” diyerek Formula E’nin otomobil endüstrisinde nasıl bir lokomotif olduğunu gözler önüne seriyor.
Genel olarak bakıldığında bu kadar çok şirketin bu alanda aldığı sorumluluk ve üstlendikleri rol bir hiç uğruna değil. Gelecek elektrikli arabalarda olacak. Eski İngiliz yarış pilotu ve Audi takım patronu Allan McNish’in de dediği gibi, “Rekabet her zaman büyük bir katalizör olmuştur ve olacaktır.”
FOTOĞRAF: FACEBOOK