Bitkilerin karbondioksidi glükoz ve oksijene çevirdiği gibi bu ‘yapay yaprak’ da -cuprous oksit denilen ucuz bir kırmızı toz yardımıyla- aynı işlemi taklit ediyor ve metanol ile oksijen üretiyor.
Nature Energy’de yayınlanan açıklamaya göre, metanolün toplanıp yakıt olarak kullanılabilirliği solüsyonun ısıtılması ve suyun buharlaşmasıyla gerçekleşiyor.
BULUŞUN TİCARETE DÖNMESİ BİRKAÇ YIL DAHA ALACAK
Waterloo Üniversitesi Mühendislik Profesörü Yimin Wu, başında bulunduğu bu araştırma için Independent’a şöyle bir açıklama yaptı: “Bu teknolojinin Güneş enerjisini yakıta etkili çevirimi yüzde 10’a ulaştı, bu şimdiden doğal fotosentezden daha yüksek bir rakam (doğal fotosentez yüzde 1). Bir sonraki adım, sıvı yakıt üretimi için endüstri şirketleriyle birleşmek. Bu ortaklıkla daha etkili yapay yapraklar geliştirebiliriz.” Bu buluşun ticari olması birkaç yıl daha alır.
Güç, 4 maddeden oluşan kimyasal bir reaksiyon ile ortaya çıkıyor ve bunlar suya ekleniyor. O 4 madde; glükoz, bakır asetat, sodyum hidroksit ve sodyum dedosil sülfat… Reaksiyonu başlatmak için bilim insanları suyu belli bir dereceye kadar ısıttılar, içine karbondioksit üflediler ve üzerine ışık tuttular. Şimdi araştırmacılar üretilen metanol miktarını arttırmak istiyorlar. Karbondioksidi kaynağından değiştirip yaygınlaştırmanın mümkün olduğunu belirterek, kaynak derken enerji santrali ve petrol arama gibi kaynakları kullanmayı planladıklarını söylüyorlar.
Prof Wu, “Bu buluşun potansiyelinden çok heyecan duyuyorum, artık oyun değişecek” dedi.
‘YAPAY YAPRAK OLDUKÇA İLGİNÇ BİR YOL’
“İklim değişikliği çok acil çözülmesi gereken bir problem, karbondioksit emisyonunu azaltmaya yardımcı olurken aynı anda alternatif yakıt da üretebileceğiz” diye ekliyor. Oxford Üniversitesi Çevre Ekonomisi Profesörü Cameron Hepburn, her ne kadar bu araştırmanın içinde olmasa da araştırma hakkında görüşünü dile getirdi: ‘Yapay yaprak’ atmosferden karbondioksit çekmek için oldukça ilginç bir yol.
Her şeyin anahtarı 3 noktadan geçiyor. Ne kadara mal olacağı, ölçeklenebilirlik ve diğer sosyal hedeflere etkisi ne olur… Örneğin ‘Sürdürülebilir gelişim hedefleri.’
Karbondioksit kullanılarak değerli ürünler yapılabilecekse uzun vadede iklim değişikliğinin neden olduğu masraflarını da azaltabilir.
BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: EVRENDE BİZİM NE İŞİMİZ VAR?