Farkında mısınız? Uzay ajansları artık Ay’a ya da Mars’a gidişle ilgili teknolojik haberler vermiyor. Çünkü teknoloji ile ilgili sıkıntılar aşıldı, aşılıyor. Uzay ajansları artık sosyolojik şeylere kafa yoruyor? Oralara giderken psikolojileri nasıl olacak? Ne yiyecekler? Yolda ‘kış uykusu’na mı yatmalılar? vb. İşte son tartışma da şu:
AY’A ANTİBİYOTİK, UYKU HAPLI YOLCULUK!
Uzay derinliklerine yolculuklar gündemden inmiyor. Mars’a gidilecek, orada yıllarca kalınacak… Hepsi müthiş planlar ama bu kadar uzun süre kalıp da hasta olmayacak insan nereden bulanacak? Bulunamayacak, o yüzden çare üretmek gerekecek.
Apollo 11 görevinde yer alan astronotlar, Ay’a giderken yanlarında antibiyotik, ağrı kesici, burun spreyi ve uyku hapları bile götürdüler. Bunun yanında Uluslararası Uzay İstasyonu ecza dolabında -ne olur ne olmaz diye- acil diş vakaları ve hatta apandisit ameliyatı için özel ilaç ve araç gereç bile depolamış durumda.
Astronotlar yanlarına ilaç alıyor almasına da bu ilaçların ömrü, uzayan görevler için yeterli olamayacak! Özellikle çok yakında yapılacak Mars gezi planları hızla ilerlerken araştırmacılar şu soruya takıldılar:
“İlaçların tarihini uzatamayız, o zaman ne yapabiliriz?”
Uluslararası Uzay İstasyonu, Dünya’ya yakın olduğundan astronotları acilen Dünya’ya geri gönderme veya Dünya’dan oraya takviye yapmak kolay ama Mars’ın uzaklığı bu işi zorlaştırıyor.
İlaç fabrikası yerine bitkiler!
Kimyasal olarak üretilecek ilaçlar mesela aspirin yerine biyolojik ilaçlar hızla artıyor. Araştırmacılar çözümü doğada arıyorlar çünkü “Bitkileri diğer kimyasal ürünlerin tam tersine hiçbir özel araç gerece gerek duymadan büyütebiliriz” diye düşünüyorlar.
California Üniversitesi’nden Karen McDonald, NASA destekli proje ile uğraşırken ilginç açıklamalar yaptı:
1. Bitki tohumlarının ömrü oldukça uzun ve çok az bozulma riski taşıyorlar, uzayda tohum tüpünü kırıp açtıktan sonra bitki yetiştirmek çok kolay ve ihtiyacınız olan her şeyi elde edebileceğimiz bir kaynak.
2. Bitki virüsleri insanlara bulaşmıyor ve bu da bir avantaj çünkü hedef proteini çabucak yapabiliriz.
3. Dört hafta içinde hızla antikor üretebiliriz.
4. Ek olarak zaten şu anki uzay görevlerinde bitki var çünkü gıda olarak kullanılıyor. Hem gıda üretmek için hem de Mars’ta bol mevcut karbondioksiti alıp oksijen ve su üretmeleri de bitkilerin önemini artıran bir özellik.
5. Uzayda astronotlar sağlık söz konusu olunca bilinmeyen durumlara daha çok çözüm üretebilirler ellerindeki bitkilerle.
6. Astronotlara psikolojik olarak da faydaları geçmişte gözlenmiş bir gerçek.
BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: ‘İLAÇLAR KİŞİSELLEŞECEK’