Home GELECEK YAPAY ZEKA ÜRETİMİ NASIL ETKİLER?
GELECEK - 23 Eylül 2019

YAPAY ZEKA ÜRETİMİ NASIL ETKİLER?

Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi’nin düzenlediği 26. Meet-Up’ta buluşan TÜPRAŞ, SabancıDX, Koç Digital, Hitachi gibi çeşitli firmalarda görevli yetkililer Yapay Zeka'nın üretimdeki etkisi üzerine konuştu.

Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi’nin düzenlediği 26. Meet-Up, İstanbul Teknik Üniversitesi Arı-3 Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansta konuşan yetkililer Yapay Zeka’nın üretime etkisi, büyük veri yönetimi, Endüstri 4.0 ile akıllı üretim süreci, Endüstri 4.0 çağında akıllı üretim sistemleri gibi birçok konuya değindi.

TÜPRAŞ’TA İŞLENEN YENİ PETROL: VERİ

Konferansta ilk konuşmayı “TÜPRAŞ’ta İşlenen Yeni Petrol: Veri!” başlıklı sunumuyla TÜPRAŞ’tan veri bilimci Şükrü Kaya ve Ertuğrul Ural yaptı. Şükrü Kaya ve Ertuğrul Ural  sunumlarında TÜPRAŞ’ın makine öğrenmesi, bulut teknolojisi, derin öğrenme gibi yapay zekâ vizyonuna değindi. Zeka vizyonu doğrultusunda açılan teknokent ofisleri anlatan Şükrü Kaya ve Ertuğrul Ural bu ofislerin “akademik dünyaya yakın olmak, startup ekosisteminden beslenebilmek, nitelikli insan kaynağına daha kolay ulaşmak” gibi hangi motivasyonlarla açıldığına değindi.

SANAYİNİN YENİ GÜCÜ: VERİ VE YAPAY ZEKA

Bir diğer konuşmacı SabancıDx’ten İleri Veri Analitiği Genel Müdür Yardımcısı Atilla Bayrak’tı. “Sanayinin Yeni Gücü: Veri ve Yapay Zeka” başlıklı sunumunda Atilla Bayrak büyük veri yönetimi ve analitiğin birçok sektörde operasyonel verimlilikten risk yönetimine, pazarlama yatırımlarının geri dönüşünün artırılmasından, inovasyon stratejilerine kadar farklı iş amaçlarına yönelik uygulanabilirliğine değindi. Süreçlerine veri analitiğini dahil eden şirketlerin performanslarını artırmak ve stratejik kararlar almak üzere belirgin avantajlara sahip olduğuna dikkat çeken Atilla Bayrak Endüstri 4.0 ile akıllı üretim süreci, ürün yaşam döngüsü yönetimi ve iş süreçleri bileşenlerini anlattı.

“ORGANON 2019’DA 30 MİLYON MODEL GELİŞTİRDİ”

Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi’nin düzenlediği 26. Meet-Up’ta konuşan bir diğer isim Organon Analytics firmasının Baş Veri Bilimcisi Selen Kökten oldu. Selen Kökten “Makine Öğrenmesi Tabanlı Kestirimci Bakım Uygulaması” başlıklı konuşmasında Organon Analytics’in 2019’da 30 milyondan fazla model geliştirdiğini ve bunlar sayesinde farklı sektörlerde 500 milyardan fazla karar alındığını belirtti.

“ÇERNOBİL GİBİ FACİALAR NASIL ÖNLENİR?”

Koç Digital’den Veri ve Analitik Direktörü Ayhan Demirci de konferansta “Büyük Veri Analitiği ile Üretim Sektöründe Değer Yaratmak” isimli sunumunu gerçekleştirdi. Ayhan Demirci ”Karanlık veri ve karanlık fabrika kavramı nedir?”, “Predictive maintenance” ve “Presicriptive maintenance” nedir? ve Çernobil faciası gibi çok ciddi felaketleri nasıl önleyebileceği konularını anlattı.

“ENDÜSTRİ 4.0 ÇAĞINDA AKILLI ÜRETİM”

Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi’nin düzenlediği 26. Meet-Up’ta konuşan bir diğer isim Hitachi’den Sayısal Anlayışlar İş Geliştirme Müdürü İsmail Cingil oldu. gerçekleştirdi. İsmail Cingil “Endüstri 4.0 Çağında Akıllı Üretim” isimli sunumunda, kitlesel üretimden kişisel üretime doğru hızla ilerlediğimiz Endüstri 4.0 çağında akıllı üretim sistemlerinde yaşanan gelişmelerden bahsetti.

Büyük Veri, Nesnelerin Interneti ve Yapay Zeka’da yaşanan gelişmelerle birlikte artık “Yeni Nesil Akıllı Üretim Sistemleri” hakkında konuşan İsmail Cingil “Nesnelerin İnterneti tarafından sensörlerden alınan veriler, büyük veri sistemleri sayesinde toplanabilmekte ve Yapay Zeka algoritmaları ile daha kestirimci ve yönlendirici analizler yapılabilmekte” dedi.

İsmail Cingil, “Yapay Zeka” sayesinde insan-siber-fiziksel sistemler geliştirilebildiğini, hem üretim verimliliği artırılmakta hem de işyeri ve işçi güvenliği daha etkin bir şekilde yönetilebildiğine dikkat çekti.

“İNSANDAN BAĞIMSIZ OPTİMİZASYON KAÇINILMAZ”

Konferansta son konuşmayı “Towards Digital Twin” başlıklı sunumlarıyla Unilever’den Salih Gönenç ve Mehmet Kart gerçekleştirdi. Dijital ikizlerin hızla hayatımıza girdiğini, özellikle üreticilerde artan hız ve çeviklik baskılarının dijitalleşmenin önünü açmakta olduğunu anlatan Salih Gönenç ve Mehmet Kart bu yüzden insandan bağımsız optimizasyon yapılarının kaçınılmaz olmaya başladığına dikkat çekti.

Salih Gönenç ve Mehmet Kart, Unilever olarak enerji, bakım ve fazla malzeme kullanımı giderlerini düşürmenin yanı sıra, karbon salınımı büyük ölçüde azaltarak 2030 yılında karbon pozitif olma yolunda ilerlemekte olduklarını belirtti.

Fotoğraf: turkiye.ai