Asteroid çarpışmasından, kuyruklu yıldızlardan ve patlayan yıldızlardan her gün gezegenimize “Dünya dışı tozlar” düşüyor. Ancak bilimadamları bu dünya dışı kalıntıları gezegenimize düştükten çok uzun zaman sonra eğer şansları varsa bulabiliyorlar.
Avustralya Ulusal Üniversitesi’nde görevli bilim adamları yeni yaptıkları bir araştırmada ilk defa Dünya’ya yeni düşmüş “yıldızlararası toz” kalıntısı buldu.
500 KG KAR TOPLADILAR
Daha saf “yıldızlararası toza” ulaşmak isteyen araştırmacılar Almanya’nın Antarktika’da bulunan Kohnen İstasyonu’ndan birkaç yüz mil ötesinden 500 kg ağırlığında (20 yıllı geçmemiş) kar örnekleri topladı. Karın bileşenlerini iyi tanımlamak isteyen bilimadamları içinde iki tane çok nadir bulunan (orta derece radyoaktif izotop) demir-60 ve manganez-53 buldu.
GİZEMLİ YILDIZLARASI BULUTLAR
Bu radyoaktif izotopların gaz ve tozdan oluşan yıldızlararası bulutların yakınına gitmiş bir süpernovada oluştuğu sonucuna varan bilimadamları, ancak daha fazla eski kar ve buzlarda bulunan yıldızlarası toz incelemeleri yapıldığında “yıldızlararası bulutların” yapısı ve Güneş Sistemi ile olan etkileşimleri hakkında daha fazla bilgi edinilebileceğine dikkat çekti.
NASIL ŞEKİLLENDİKLERİ ÖĞRENİLECEK
Space.com’a açıklama yapan, araştırmanın başında bulunan Avustralya Ulusal Üniversitesi’nde görevli Nükleer Fizikçi Dominik Knoll “Uzaktaki galaksiler, yıldızlar ve Güneş Sistemi hakkında çok bilgiye sahibiz. Ancak Güneş Sistemi’nde bulunan yakın çevremizdekiler hakkında daha çok araştırmaya ihtiyacımız var. Araştırmamızın sonuçları sayesinde bilim adamları belki Güneş Sistemi’ndeki komşularımızın nasıl şekillendikleri hakkında fikir edinebilirler” dedi.
Fotoğraf: NASA