Yüzeyin hemen altındaki bu mağaraların, astronotlara doğal bir sığınma yeri sağlayacağını öne süren kişi ise Daniel Moriarty. NASA’da da görev yapan jeobilimci profesör Daniel Moriarty, tünel şeklindeki bu doğal oluşumların Ay’ın volkanik yapısından kaynaklandığını belirttiği konuşmasında şunları söyledi: “Bu tünel mağaralarda bir zamanlar lavların aktığını biliyoruz. Buralardan akan ve zamanla sertleşen lavlar mağaraların oluşumunu sağladı. Bu mağaralar astronotları solar radyasyona ve Ay’ın değişken sıcaklığına karşı koruyabilecek güvenli birer sığınak olabilir.”
NASA, 2024 yılında yeniden insanlı araç göndermeyi planladığı Ay’la ilgili çalışmalarında gelecekte Dünya’nın uydusunda kalıcı bir üs kurmanın planlarını da gündemde tutuyor. Ay uzmanı jeolog Profesör Daniel Moriarty, böylesi bir üs söz konusu olduğunda Ay’ın yüzeyine önemli bir müdahalede bulunmaya gerek kalmayacağını, yüzeyde bir değişime gidilmeden üs konusunun çözülebileceğini belirtiyor. Profesör Daniel Moriarty’ye göre söz konusu üsleri kurmak için en ideal noktalar ise Ay’ın kutuplarının olduğu bölgelerdeki yüzey altı mağaraları.
“AY’IN KARANLIK YÜZÜNDE ÜS KURMAK AVANTAJLI”
ABD yönetiminin açıkladığı gibi 2024 yılında Ay’a yeniden insanlı keyif aracı gönderilmesi halinde bu, Amerikan Uzay Ajansı’nın (NASA) yedinci insanlı Ay keşfi olacak. Yeni görevin ismi ise Artemis olarak açıklandı. Üstelik 2024’te yapılması planlanan bu yeni Ay keşif görevini daha da özel kılacak olan bir yönü de, Dünya’nın uydusunun yüzeyine ilk kez bir kadın astronotun adım atacak olması.