Home DIŞ UZAY ‘ASTRONOTLAR AY’DA MAĞARADA YAŞAYABİLİR’
DIŞ UZAY - GÜNEŞ SİSTEMİ - 24 Mayıs 2019

‘ASTRONOTLAR AY’DA MAĞARADA YAŞAYABİLİR’

Şaşırtıcı bir durum ama bilim insanlarının uzayda yaşama yönelik çalışmalarında her geçen gün yeni bir ilerleme kaydediliyor. ABD’nin Ay’a yeniden insan yollama çalışmaları sürerken, bilim insanları da burada kalıcı bir üs kurmanın yolları, yerleri üzerine yoğunlaşıyor. İşte bu çalışmalarda ortaya çıkan bir alternatif, Ay’ın yüzeyinin hemen altında oluşmuş mağaralarda astronotların kendilerine bir üs kurabileceği yönünde gelişti.

Yüzeyin hemen altındaki bu mağaraların, astronotlara doğal bir sığınma yeri sağlayacağını öne süren kişi ise Daniel Moriarty. NASA’da da görev yapan jeobilimci profesör Daniel Moriarty, tünel şeklindeki bu doğal oluşumların Ay’ın volkanik yapısından kaynaklandığını belirttiği konuşmasında şunları söyledi: “Bu tünel mağaralarda bir zamanlar lavların aktığını biliyoruz. Buralardan akan ve zamanla sertleşen lavlar mağaraların oluşumunu sağladı. Bu mağaralar astronotları solar radyasyona ve Ay’ın değişken sıcaklığına karşı koruyabilecek güvenli birer sığınak olabilir.”


NASA, 2024 yılında yeniden insanlı araç göndermeyi planladığı Ay’la ilgili çalışmalarında gelecekte Dünya’nın uydusunda kalıcı bir üs kurmanın planlarını da gündemde tutuyor. Ay uzmanı jeolog Profesör Daniel Moriarty, böylesi bir üs söz konusu olduğunda Ay’ın yüzeyine önemli bir müdahalede bulunmaya gerek kalmayacağını, yüzeyde bir değişime gidilmeden üs konusunun çözülebileceğini belirtiyor. Profesör Daniel Moriarty’ye göre söz konusu üsleri kurmak için en ideal noktalar ise Ay’ın kutuplarının olduğu bölgelerdeki yüzey altı mağaraları.

“AY’IN KARANLIK YÜZÜNDE ÜS KURMAK AVANTAJLI”

Basınla yapılan bir soru-cevap toplantısına katılan Ay uzmanı NASA profesörü jeolog Daniel Moriarty, “Örneğin Ay’ın karanlık tarafında kutup bölgesinde bir kalıcı üs kurmak avantajlı olabilir. Burada yüzeydeki sudan da yararlanabiliriz.” diye konuştu. ABD’li bilim insanları bu yönde çalışmalarını yürütürken, Çin Ulusal Uzay Ajansı yetkilileri nisan ayında yaptıkları açıklamada Ay’ın güney kutbu yakınlarında bir uluslararası üs kurmaya yönelik planlarını açıklamıştı. Uzay araştırmaları yarışı sürürken NASA yöneticileri de Ay’ı daha fazla keşfetmek için yürüttükleri çalışmalarında “inovatif, yeni teknolojiler kullanmayı hedeflediklerinin” altını çiziyor. NASA yetkililerinden Jim Bridenstine de aynı soru-cevap toplantısında “Mars’a astronotları göndereceğimiz bir sonraki dev adımımızın hazırlığı olarak Ay hakkında öğrenebileceğimiz kadar çok şeyi öğrenmeyi hedefliyoruz” dedi.

ABD yönetiminin açıkladığı gibi 2024 yılında Ay’a yeniden insanlı keyif aracı gönderilmesi halinde bu, Amerikan Uzay Ajansı’nın (NASA) yedinci insanlı Ay keşfi olacak. Yeni görevin ismi ise Artemis olarak açıklandı. Üstelik 2024’te yapılması planlanan bu yeni Ay keşif görevini daha da özel kılacak olan bir yönü de, Dünya’nın uydusunun yüzeyine ilk kez bir kadın astronotun adım atacak olması.

Fotoğraflar NASA’dan alınmıştır.