Tunguska patlamasına hâlâ Güneş etrafında yörüngede olan bir asteroit sebep oldu. 1908’de serin bir yaz sabahı Kuzey Sibirya üzerinde bir ateş topu belirdi. Görgü tanıklarının ifadelerine göre gökyüzünde uçan bir mavi ışığın ardından çıkan patlama ile 2000 kilometrekare üzerindeki ağaçlık alanı talan oldu.
Geniş bir meteor çarpması ile tutarlı olan bu patlama ama o günden bu yana hala bir krater izine rastlanmadı. ‘Tunguska olayı’ diye bilinen bu patlamanın sebebi bir sır olmaya devam ediyor. ‘Tunguska olayı’nı araştırmada karşılaşılan en büyük problem olayın uzak, ıssız ve seyrek nüfuslu bir bölgede gelişmesi ve görgü tanığı sayısının bir elin 5 parmağını geçmemesi.
Olayın bilimsel olarak araştırılması hemen başlamadı, 1920’lere kaldı. Çarpma bölgesi ancak o zaman haritalandı ve krater arama çalışmalarına girişildi. 1960’larda bu olay 5 megatonluk enerjiye sahip bir nükleer bir hava patlamasına benzeltildi.
SPACEMAG TÜRKİYE’Yİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN: LinkedIN, FACEBOOK, PİNTEREST
Bildiğimiz kadarıyla, sebebi atmosferde patlayan asteroitlerin bu hava patlaması sonrası çarpması; örneğin Rusya’nın güneybatısındaki Chelyabinsk’te benzer bir meteor çarpması 2013’te yaşandı.
Çarpma bölgesinin boyutlarına bakarak, orijinal asteroitin yaklaşık 70 metre uzunluğa sahip olduğu tahmin edildi. Bu da büyük çarpma krateri bulunamamasına açıklık getirdi. Chelyabinks’in kaya parçaları çarpmadan hemen sonra bulundu fakat Tunguska’dan Dünya’ya ulaşan herhangi bir parçaya rastlanmadı hem de yıllarca süren onca aramaya rağmen.
Bu bazı kişileri nedenleri araştırmaya yöneltti, büyük bir doğal gaz sızıntısı ya da uzaylılara ait bir uzay gemisi patlaması gibi sonuçlar elde edildi. Ama yeni bir araştırmaya göre hiçbir iz, kaya parçası vs bulunamama sebebini astroitin patlamamış olmasına, Dünya’yı sıyırıp geçmesine bağladı.
Meteorların atmosferden sektikleri bilinir. Bunun en duyulmuş örneği 1972’deki Great Daylight Fireball (Büyük Gün Işığı Ateş Topu)… Kamyon büyüklüğünde bir kayanın üst atmosferden sekmesi ABD’nin Utah ve Wyoming eyaletlerinden görülmüştü.
Araştırmacılar, Tunguska patlamasını oluşturan şeyin benzer bir sıyırma çarpması olup olamayacağını tartıştılar.
BİR DEMİR ASTEROİTMİŞ!
Ortaya değişik senaryolar çıktı: Gövdesi 50’den 200 metreye değişen buz, kaya veya demir olanları ele aldılar. En yüksek olasılıkla 200 metrelik bir demir asteroit olduğuna karar verdiler. Obje atmosfere sığ bir çarpma ile, Dünya yüzeyine 10 km yakın bir mesafeye gelip, hiçbir hasar görmeden uzaya geri dönüp yakın Güneş yörüngeye girmiş olabilir.
SPACEMAG TÜRKİYE’Yİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN: TWİTTER, instagram, YOUTUBE
Ve hatta bugün hala Güneş etrafında dönüyor olabilir. Asteroitin çevresindeki hızlı hava basıncı öyle kuvvetli ki hem patlamaya yeterli hem de bölgede gözlemlenen büyük patlamayı açıklamaya yeterli görülüyor.
Araştırmada elde edilen sonuçlar tabii ki mümkün ama elde bunun gerçekten doğru olduğunu kanıtlayacak hiçbir delil olmadığından diğer bilim adamlarının öne sürdüğü buzul bir kuyrukluyıldızın patlamaya sebep olma varsayımları hala geçerliliğini koruyor. Bu da demek oluyor ki, delil olmadan belki de kesin bir cevaba varmak imkansız…
BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: NASA, ASTEROİTE 23 BİN KM HIZLA UZAY ARACI ÇARPTIRACAK