Hazırlayan: Ulaş Deniz AKYÜREK
2026 yılında fırlatılacak olan Dragonfly isimli aracın, hedefi olan Titan’a 2034 yılında ulaşacağı düşünülüyor. Bilim insanlarına göre Titan’da da Dünya’daki gibi gerçekleşen biyolojik gelişmeleri inceleyecek olan Dragonfly yaşama dair ipuçlarını arayacak.
DENİZLERİ, GÖLLERİ, TEPELERİ VAR!
Titan’ın kendine ait bir iklim döngüsü, yağmurları ve rüzgarları var. Ayrıca Titan’da bu iklim koşulları neticesinde şekillenen denizler, göl yatakları ve bazı tepecikler bulunduğu tahmin ediliyor.
TİTAN’IN SHANGRI-LA’SINDA BAŞLAYACAK
Buna rağmen Titan’ın ortalama -179 derecelik sıcaklığında bir çok şey buzdan ibaretken, sıvı olarak ise su yerine metan bulunuyor Dragonfly, Titan’daki yolculuğuna Güney Afrika’da Namibya’da bulunan lineer kum tepelerine benzeyen “Shangri-La” sahasında başlayacak. Bu bölgeyi 8 kilometreye varan kısa uçuşlar ile inceleyecek olan Dragonfly, yolculukları sırasında zaman zaman örnekler de alacak.
NÜKLEER JENERATÖR KULLANACAK
Alışageldiğimiz uzay görevlerinde keşif araçlarının kullandığı güneş panelleri ve güneş enerjisi sisteminin aksine Dragonfly gücünü küçük çaplı bir nükleer jeneratörden alacak. Bu yöntemin seçilmesinin ana nedeni Titan’ın kalın atmosferinden kaynaklanıyor. Zira Titan’ın atmosferine Dragonfly’ın güneş enerjisi ile çalışmasına yetecek miktarda güneş ışığı girmeyeceği tahmin ediliyor.
175 KİLOMETRE UÇUŞ YAPACAK
Görevi boyunca 175 km’den fazla uçuş yapması planlanan Dragonfly’ın son durağı Selk Krateri olacak. Kraterin içinde organik bazlı yaşam belirtilerine dair kanıtlar bulunması amaçlanıyor.
Fotoğraf: Vikipedi